O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 33)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄43

Pomen Pravnega terminološkega slovarja za pravno stroko in njen razvoj

dr. Aleš Novak, 8.11.2018

Pravoznanstvo

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 43/2018Si lahko zamislimo jezik, ki bi ga razumeli le mi sami? Si lahko predstavljamo, da bi besedi podelili pomen, ki bi ga poznali le mi in ga ne bi želeli nikoli deliti z drugimi? Problem zasebnega jezika, kot je problem poimenoval veliki avstrijski filozof Ludwig Wittgenstein, nas postavlja pred vrsto izzivalnih vprašanj. "Zakaj moja desna roka," se vpraša v svojih Filozofskih raziskavah, "ne more podariti denarja moji levi roki?" Prav res. "Desnica lahko napiše darilno listino in levica lahko podpiše potrdilo o plačilu" (odsek 104). Tisto, kar se nam morda zdi frivolno filozofsko igračkanje s pomeni, pa nam pravzaprav razkriva pomembna spoznanja o jeziku in njegovi vlogi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄20-21

Novi ustavnopravni dogmatizem?

dr. Aleš Novak, 24.5.2018

Splošni državni akti, simboli in prazniki, Ustavno sodišče

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 20-21/2018V svoji čudoviti knjigi Grobnica za Borisa Davidoviča Danilo Kiš opiše prizor, ko v izbo spreobrnjenega Juda, begunca iz Nemčije, vdre množica Touloužanov in prične trgati in teptati učenjakove knjige, on pa jim, odsoten, kot so vedno ljudje njegove vrste, reče, "naj jih ne trgajo, ker ni nevarna množica knjig, nevarna je ena sama".
Naslovnica
Pravna praksa, 2016⁄10

Antonin Scalia, simbol

dr. Aleš Novak, 10.3.2016

Ostalo

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 10/2016Že prvi odzivi na smrt Antonina Scalie (1936-2016), sodnika ameriškega Vrhovnega sodišča z najdaljšim stažem, so razkrili, da je vplivni pravnik imel to smolo, da je že za časa svojega življenja postal simbol. Za "levico" je postal poosebljenje zla, v očeh "desnice" pa je bil najbližji zemeljski približek Salomona, pravičnega sodnika.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄39-40

Čista teorija prava kot izziv

dr. Aleš Novak, 9.10.2015

Kultura in umetnost

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 39-40/2015Ciceronova krilatica, da je tisti, ki ne pozna zgodovine, podoben nedoraslemu otroku (Orator XXXIV, 120), je pogosto navajana, a redko razumljena. Cena za omalovaževanje zgodovine ali ravnodušnosti do nje, pa naj gre za splošno zgodovino ali zgodovino posamezne vede, so povsem odvečni napori utiranja poti, ki je bila že uhojena, in ponavljanja napak, ki bi se jim lahko izognili. Nepoznavanje zgodovine nas spremeni v otroke, ki se vedno znova učijo tisto, kar bi že morali znati. Delo profesorja PF Univerze v Ljubljani, akademika dr. Marijana Pavčnika Čista teorija prava kot izziv - Reine Rechtslehre als Anregung (GV Založba, IUS SOFTWARE, Ljubljana 2015, 188 strani) je lep prikaz, kako bogata zakladnica poučnih spoznanj so lahko dela naših predhodnikov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Ustavno procesno pravo - praktikum

dr. Aleš Novak, 14.5.2015

Kultura in umetnost

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 19/2015Težko bi se spomnil na pravno panogo, pri kateri je neskladje med njeno pomembnostjo in poznavanjem, ki ga je deležna, tako veliko, kot velja za ustavno procesno pravo. Razpravljanje o odločanju Ustavnega sodišča se celo med pravniki tu in tam zoži le na opredeljevanje, ali nam je konkretna odločitev všeč ali ne, pozabljamo pa na to, da je pot v pravu včasih celo pomembnejša kot končni cilj. Ustavno procesno pravo tlakuje pot, ki jo mora Ustavno sodišče ubirati, in pogosto celo začrtuje meje možnega pri ustavnosodnem odločanju. In zato si zasluži znatno več pozornosti, kot je je deležno.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄34

Dve kulturi pisanja pravnih mnenj

Aleš Novak, 4.9.2014

Pravoznanstvo

Aleš Novak, Pravna praksa, 34/2014Pred časom sem bil povabljen k izdelavi strokovnega mnenja. Ker si lahko predstavljate, kako redek dogodek je to v življenju nekoga, ki se pretežno ukvarja s pravno teorijo in pravno filozofijo, je bila to vsekakor zanimiva izkušnja. Še za odtenek bolj zanimivo pa jo je napravil nekoliko nepričakovani odziv naročnika.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄29-30

Ronald Dworkin: Religija brez boga

dr. Aleš Novak, 24.7.2014

Kultura in umetnost

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 29-30/2014Malo pred smrtjo februarja lani je slavni pravni filozof Ronald Dworkin oddal v tisk še svoje zadnje delo. Kratka knjižica z naslovom Religija brez boga je izšla po njegovi smrti (Harvard University Press 2013). Dworkinova zanimiva razmišljanja se dotikajo občutljivih vprašanj vere, iskanja resnice, spraševanja o obstoju boga in posameznikove svobode, zato nagovarjajo slehernega izmed nas.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄27

Izbris in (ne)ustavna demokracija

dr. Aleš Novak, 11.7.2013

Kultura in umetnost

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 27/2013Doktorska disertacija Neže Kogovšek Izbris in (ne)ustavna demokracija (GV Založba, Ljubljana 2012, 336 strani), ki je v preteklem letu ugledala luč sveta še v knjižni obliki, nam zastavlja težavna vprašanja. Anatomija izbrisa Prvo in morda najbolj preprosto vprašanje je povsem tehnično: kak
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄14

Pluralizem, ki ga omogočajo prazne stene

dr. Aleš Novak, 11.4.2013

Človekove pravice

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 14/2013Odziv dr. Janeza Pogorelca na moj kritični razmislek o predavanju prof. Weilerja me je razveselil. Ne le da je pisan na ravni dialoške kulture, ki jo v našem prostoru pogosto pogrešamo, ampak spodbuja tudi temeljit premislek o mestu religije v javnem prostoru. In kot takega ga kaže pozdraviti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄12

Simbol česa je prazna stena?

dr. Aleš Novak, 28.3.2013

Človekove pravice

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 12/2013Profesor Weiler o pluralnosti in verskih simbolih v javnih šolah Pretekli teden je PF Univerze v Ljubljani znova imela čast, da je gostila enega najvidnejših strokovnjakov za evropsko pravo in častnega senatorja Univerze v Ljubljani prof. dr. Josepha Weilerja. V dveh dneh je ugledni gost nasto
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄7-8

Ronald Dworkin (1931-2013)

dr. Aleš Novak, 21.2.2013

Ostalo

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 7-8/201314. februarja 2013 je v Londonu umrl Ronald Dworkin. S tem kratkim obvestilom, ki ga je v akademski svet poslal dekan pravne fakultete newyorške univerze, se v svetu filozofije prava, pa tudi teorije ustavnega prava, politične in moralne filozofije zaključuje pomembno obdobje. Začelo se je skoraj pol stoletja poprej, ko je Dworkin kot mlad profesor na Univerzi Yale prvič vzbudil pozornost z drzno kritiko pravnega pozitivizma. Nagrada je prišla z nekoliko nepričakovane smeri - za svojega naslednika na ugledni stolici za pravoznanstvo oxfordske pravne fakultete ga je predlagal nihče drug kot Herbert L. A. Hart, tarča njegove kritike. Ta nenavadni zasuk usode je Dworkina postavil v središče pravne filozofije.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄2

In memoriam akademski etiki?

dr. Aleš Novak, 17.1.2013

Ostalo

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 2/2013Tokrat se v tej zadevi oglašam zadnjič. Razprava o etiki je možna le takrat, ko vsaj v izhodišču delimo enake vrednote. Ko prebiram odziv Marka Novaka in vrhovnega arbitra akademske etike Univerze na Primorskem, njene Službe za stike z javnostmi, mi postaja jasno, kako resne težave imamo kot skupnost. Pravila navajanja so povsem jasna, prav tako kot so jasna pravila akademske etike. Prisvajanje tujega je nedopustno. A očitno je naša družba še vedno v tisti razvojni fazi, ko je pripadnost "grešnika" skupini ali instituciji pomembnejša od spoštovanja etičnega pravila, ki ga je kršil. Vzporednice z aktualnim političnim trenutkom se vsiljujejo same po sebi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄49-50

Še enkrat o plagiatih in etiki javnega prostora

dr. Aleš Novak, 20.12.2012

Pravoznanstvo

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 49-50/2012Pisanje odgovora na zapis Marka Novaka z naslovom Kadijeva sodba mi ni prijetno. Zlasti mi ni prijetno, ker se je Marko Novak na moje pisanje, ki si je prizadevalo biti čim bolj stvarno in argumentirano, odzval s pisanjem ad personam. Res je, v svojem zapisu sem uporabil vrsto težkih besed, a pozoren (in dobronameren) bralec je opazil, da so bile vse uporabljene za opisovanje dejanja, ne pa osebe. A vendar dejanja govorijo svojo zgodbo in pričajo o tem, ali je oseba primerna za opravljanje določenih funkcij ali vlog. Pred tem sklepom ne bežim in tudi zato vztrajam pri vsem, kar sem zapisal. Čeprav mi taka razprava ni prijetna, pa se mi zdi nujna in za naš prostor koristna, zato se bom na nekatere zapisane trditve Marka Novaka odzval.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄47

Razmislek ob rob dvema kršitvama akademske etike pri pravnem pisanju

dr. Aleš Novak, 6.12.2012

Pravoznanstvo

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 47/2012Plagiati so očitno v modi. Pravi povodnji odkritih plagiatov izpod peres tujih politikov se je pridružil še niz podobnih nečednosti, ki so jih zagrešili domači politiki ali na pol odsluženi politiki, ki so se denimo zatekli v varno naročje evrokracije. A žal takih sramotnih dejanj - čeprav o politikih radi verjamemo vse najslabše - niso sposobni le oni. V nekaj primerih so bili pripravljeni to etično mejo, ki je v akademskem svetu med najpomembnejšimi, prestopiti tudi naši stanovski kolegi, pravniki. Povečini so ti imeli smolo, mi preostali pa srečo, da so v "njihovih" besedilih resnični avtorji prepoznali sad lastne ustvarjalnosti in pokazali, koliko so vredni njihovi tako pridobljeni akademski nazivi ali strokovna pisanja, pod katera se podpisujejo. Vse do zdaj pa se je zdelo, da se takemu početju izogibajo vsaj tisti pravniki, ki delujejo v akademski sferi. Kot bosta pokazala dva primera, ki ju bom opisal v nadaljevanju, žal ni povsem tako.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄8

Križi in težave z razumevanjem odločitve v zadevi Lautsi proti Italiji

dr. Aleš Novak, 1.3.2012

Varstvo človekovih pravic

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 8/2012Soile Lautsi, mati dveh mladoletnih dečkov, je v globoko vernem Venetu, regiji na severu Italije, oporekala temu, da bi se njena otroka, ki nista bila vzgajana v duhu prevladujoče vere, morala v učilnici vsakodnevno srečevati s simbolom križa. Vprašanja, ki jih tak spor odpira, so v sodobni družbi, ki jo zaznamujeta vrednostna raznolikost in strpnost, dragocena in je o njih vredno govoriti. Delček v mozaiku te razprave sta zagotovo tudi odločitvi senata in velikega senata Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP). Vendar pa je predpogoj za smiselno razpravo to, da ostajamo zvesti vsebini odločitve velikega senata ter da pazljivo in strokovno pošteno ocenimo, kakšne učinke bi taka odločitev morala imeti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄24-25

Pirova zmaga pravne države

Aleš Novak, 23.6.2011

Ustavno sodišče

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 24-25/2011Epirski kralj Pir se je v zgodovino zapisal s svojimi zmagami. Po bitki pri Askulu, v kateri je izgubil cvet svojih vojščakov, je baje pripomnil: "Še ena taka zmaga, pa smo uničeni." Zmage so kdaj tvegana zadeva, še zlasti če smo zanje pripravljeni žrtvovati več, kot bi bilo pametno. Kako blizu Pirovi izkušnji je zadnja zmaga Ustavnega sodišča, v kateri je s svojo odločbo U-I-114/11-12 z dne 9. junija 2011 kar samo ustanovilo občino, ki jo obotavljivi Državni zbor ni želel ustanoviti, bo presodil čas. Po mojem prepričanju pa si prav veliko takih "zmag" slovenski pravni red ne more več privoščiti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2010⁄13

Spregledano načelo v načelnem pravnem mnenju

dr. Aleš Novak, 1.4.2010

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 13/2010Sprejemanje novega kazenskega zakonika (KZ-1)1 je bilo polno paradoksov, na katere bralce Pravne prakse ni treba znova spominjati. Toda čeprav smo upali, da bodo različna presenečenja in nepričakovani zasuki s sprejemom Kazenskega zakonika počasi izzveneli, lahko po dobrem letu dni nekoliko resignir...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄42

Saga o jari kači in Rimskem statutu se nadaljuje

dr. Aleš Novak, 30.10.2008

Kaznovalno pravo

dr. Aleš Novak, dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 42/2008Pred kratkim je izšla prestižna izdaja novega kazenskega zakonika z uvodnimi pojasnili njegovih treh avtorjev, doktorjev Ivana Beleta, Mitje Deisingerja in Vida Jakulina. V besedilu se znova pojavi zelo sporno in mestoma zavajajoče utemeljevanje kazni dosmrtnega zapora z Rimskim statutom.
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄18

Sizifove muke ob Rimskem statutu

dr. Aleš Novak, 8.5.2008

Kaznovalno pravo

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 18/2008Razpravljanje o Rimskem statutu ter njegovi rabi in zlorabi pri utemeljevanju uvajanja kazni dosmrtnega zapora vse bolj spominja na antični mit o Sizifu, nesrečniku, ki je bil za svoje grehe kaznovan s tem, da je moral na vrh gore valiti skalo, ki se mu je tik pred vrhom vedno znova skotalila v doli...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄9

Teorija prava, tretja izdaja

dr. Aleš Novak, 6.3.2008

Kultura in umetnost

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 9/2008dr. pravnih znanosti, docent na PF Univerze v Ljubljani Teorija prava profesorja Marijana Pavčnika si je desetletje po izidu prve izdaje v slovenskem prostoru že zagotovila status klasičnega dela. Tretja izdaja (GV Založba, Ljubljana 2007, 806 strani) nadgrajuje in dopolnjuje kakovostno zasnovo,...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄5

O ustavno skladni implementaciji Rimskega statuta in vrednotah

dr. Aleš Novak, 7.2.2008

Kaznovalno pravo

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 5/2008dr. pravnih znanosti, docent na PF Univerze v Ljubljani V kratkem zapisu z zagonetnim naslovom Kdo se še spomni na holokavst?1 je dr. Deisinger opozoril na molk, ki sta ga bila v moji analizi potrebe po usklajevanju slovenske zakonodaje z Rimskim statutom deležna 6. člen Zakona o sodelovanju Rep...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄3

Nepotrebnost usklajevanja kazenskih sankcij z Rimskim statutom

dr. Aleš Novak, 24.1.2008

Izvrševanje kazenskih sankcij, amnestija in pomilostitev

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 3/2008dr. pravnih znanosti, docent na PF Univerze v Ljubljani V zadnji Pravni praksi smo lahko prebrali zanimiv prispevek vrhovnega sodnika dr. Mitje Deisingerja, v katerem skuša utemeljiti predlagano ureditev kazni dosmrtnega zapora, ki jo prinaša predlog novega Kazenskega zakonika.1 V uvodu dr. Deis...
Naslovnica
Pravna praksa, 2007⁄41-42

Dosmrtni zapor na trhlih temeljih

dr. Aleš Novak, 25.10.2007

Kazenski postopek, Kaznovalno pravo

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 41-42/2007dr. pravnih znanosti, docent na PF Univerze v Ljubljani Pred dvema tednoma je Ministrstvo za pravosodje strokovno javnost presenetilo z izdelanim predlogom novega Kazenskega zakonika. Ta med drugim predlaga uvedbo v slovenskem pravu doslej neznane kazni dosmrtnega zapora. V tem prispevku se omej...
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄9

Čista teorija prava

dr. Aleš Novak, 9.3.2006

Kultura in umetnost, Pravoznanstvo

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 9/2006V zbirki Pravna obzorja in založbi Pravne fakultete ter Cankarjeve založbe je izšla nova knjiga: prevod Čiste teorije prava Hansa Kelsna (164 strani). Prevedla jo je Amalija Maček Mergole. Ob izidu prve izdaje Čiste teorije prava je Hans Kelsen že dobri dve desetletji oblikoval teorijo, ki bo pos...
Naslovnica
Pravna praksa, 2005⁄28

Argumentacija v pravu

dr. Aleš Novak, 21.7.2005

Pravoznanstvo

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 28/2005Argumentacija v pravu, druga spremenjena in dopolnjena izdaja, Marijan Pavčnik, Cankarjeva založba (zbirka Pravna obzorja), Ljubljana, 2004, strani. Je pravo dejstvo ali dejavnost? Tvorijo pravo tako ali drugače oblikovana jezikovna sporočila ali pa je njegovo bistvo v nenehnem prevajanju pravoda...
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(33)

Leto objave

2018(2) 2016(1) 2015(2) 2014(2)
2013(5) 2012(3) 2011(1) 2010(1)
2008(5) 2007(1) 2006(1) 2005(1)
2002(2) 2001(2) 2000(2) 1999(1)
1996(1)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMN OPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: N

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov