O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 3
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 52)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2019⁄23

Kje je naše prekrškovno pravo

dr. Zvonko Fišer, 13.6.2019

Prekrški

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 23/2019Vsak čas bo desetletje in pol, odkar smo reformirali krovni prekrškovni zakon. Področje je pomembno in občutljivo, saj zadeva veliko ljudi in pravnih oseb. Bilo bi dobro, če bi stroka in zakonodajalec, z njima pa družba v celoti, ugotovili, kaj smo z reformo dosegli na področju masovnega kaznovanja. Takšne analize niso pogoste, so pa pametne.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄41-42

Kam se je izgubilo slovensko mladoletniško kazensko pravo

dr. Zvonko Fišer, 25.10.2018

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 41-42/2018Včasih je treba v tujino, da z malce distance pogledaš na domače loge. Pred dnevi sem se udeležil posvetovanja tožilcev Federacije BiH. Pretežno sem se, tudi na željo organizatorja, udeleževal sekcije, ki se je ukvarjala z mladoletniško delinkvenco. Morda so se želeli domačini malce pohvaliti s svojimi dosežki. Konec koncev, zakaj pa ne?
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄28-29

Kratka zgodba o preprostem vprašanju

dr. Zvonko Fišer, 19.7.2018

Kazenski postopek

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 28-29/2018V zadnjih tednih slovensko pravniško javnost - a ne samo pravniške - zaposluje vprašanje, ali je treba rezultate prikritih preiskovalnih ukrepov prav zares uničiti, če državni tožilec v dveh letih od trenutka, ko so bili pridobljeni, ne sproži kazenskega pregona. Tako nekako pravi zakon, prepir pa se je vnel glede narave tega roka, namreč ali je rok instrukcijski ali prekluziven, kot rečemo pravniki. Če je rok prekluziven, z njegovim potekom pade zastavica: pridobljeni podatki, morda tudi dokazi, postanejo neveljavni in jih v kazenskem postopku ni več dopustno uporabiti. Če je rok instrukcijski, pa je, nasprotno, le okviren. Treba ga je spoštovati, toda če pride do prekoračitve, hujših posledic z vidika uporabe dokazov najbrž ne bo; morda bo prišlo do odgovornosti tistega, ki je zamudo povzročil.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄26

Somrak kaznovalne odgovornosti

dr. Zvonko Fišer, 6.7.2017

Izvrševanje kazenskih sankcij, amnestija in pomilostitev

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 26/2017Ko me je organizatorica Dnevov prekrškovnega prava povabila, naj ob začetku letošnjega srečanja "prekrškarjev" povem nekaj priložnostnih besed, sem z veseljem ugotovil, da so ti dnevi, ki so postali tradicionalni, pomagali pravu prekrškov, ki je bilo na teoretični ravni zapostavljeno, da je zasedlo in utrdilo svoje mesto na (slovenskem) planetu kaznovalnega prava. Slovenski okvir moram poudariti zaradi tega, da ne bi kdo mislil, da je naš model kaznovalnega prava edini zveličaven ter takšen, da z njim ni nič narobe, ker da bomo enakega ali podobnega našli tudi drugod po svetu. Ponekod ja, drugod pa ne. In to bi postalo še bolj očitno, če bi šla analiza sistema kazenske represije in kaznovalnega prava v zadostno širino in bi celovito zajela tako materialno pravo, procesne rešitve kot tudi organizacijsko in izvršilno pravo ter morda še kaj.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄49-50

O usklajenosti sistema kaznovalnega prava

dr. Zvonko Fišer, 17.12.2015

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 49-50/2015Pravni red v državi ni celovito usklajen in zaokrožen sistem norm, sploh pa ne, če nanj gledamo kot na celoto. Celo znotraj ožje stroke pogosto ni. Vzrokov za to je veliko, saj zakonodaja nastaja postopoma in v različnih obdobjih, ob različnih vplivih, ob različnih avtorjih in predlagateljih, pod različnimi zakonodajalci ... in, seveda, ob različnih izvajalcih. Ne pozabimo, da pravni red ni zgolj napisano pravo, temveč tisto pravo, ki živi v praksi, sodni in tudi drugi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄1

Za ustvarjalnost in iznajdljivost v tožilstvu

dr. Zvonko Fišer, 8.1.2015

Državno tožilstvo in državno pravobranilstvo

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 1/2015Pomembna naloga domišljene kriminalitetne politike v državi je tudi to, da ustvari uravnotežen in učinkovit sistem represivnega odzivanja na kazniva dejanja, ki bo z znamenitim represivnim trojčkom (odkrivanje, pregon, sojenje) kakovostno (in, posebej poudarjam, ne zgolj količinsko) obvladoval ta pojav. Organi odkrivanja morajo poskrbeti za to, da so kazniva dejanja in njihovi storilci odkriti, organ pregona odloči, koga je treba postaviti pred sodišče in za kaj, sodnik pa razsodi, ali je obtoženi kriv ali ne.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄15

Esej o medijih, novinarjih, kriminaliteti in pravosodju

dr. Zvonko Fišer, 17.4.2014

Pravoznanstvo

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 15/2014Pred kakima dvema desetletjema ali nekaj več sem za malce zloben izziv izrekel misel, da bomo morda postali normalna država tisti dan, ko se bo osrednji dnevnik nacionalne televizije začel s poročilom o kazenski zadevi. Tedaj sem bil prepričan tudi, da bo medijski pluralizem pometel ne samo s sivino in uradno uniformiranostjo pri poročanju o kriminalnih dogodkih, tako tipično za sistem, ki smo ga malo pred tem zapustili, temveč zlasti, da bo pripeljal do višje kakovosti pri medijskem obravnavanju kriminalitete in drugih družbeno negativnih pojavov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄39

Pomilostitev ne sme biti revizija sodne odločbe

dr. Zvonko Fišer, 10.10.2013

Pravoznanstvo, Civilni sodni postopki

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 39/2013Poslušam, gledam, berem - in se čudim. Marsikomu in marsičemu. Najprej zdravništvu, ki je solidarno strnilo vrste, ne da bi vedelo, za kaj v resnici gre. Na trenutke se mi dozdeva, da so (vsaj nekateri) slutili, da gre za manipulacijo, ki pa, kot kaže, ni motila, saj naj bi šlo za višje cilje. In bele halje do tega trenutka niso zmogle nobenega avtoritativnega ločenega mnenja. Očitno ni popularno. Faux pas, kakorkoli že obračamo; sprožilni primer ni bil pravi. Pa pustimo zdravstvo, ni moja stroka.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄22

Hilda

dr. Zvonko Fišer, 6.6.2013

Pravoznanstvo

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 22/2013Po objavi letnega poročila o delu državnih tožilstev v Sloveniji za preteklo leto in po odmevni tiskovni konferenci sva se z urednikom pogovarjala, da bi napisal uvodnik o tem, kateri so najodmevnejši rezultati slovenskega organa pregona v preteklem letu. Izgovoril sem si enotedenski zamik, ker sem moral vmes na konferenco mreže tožilcev EU, na kateri je tekla beseda o evropskem javnem tožilcu (EPPO), ki ga bo Evropska unija, kot vse kaže in vsem pomislekom navkljub, kmalu ustanovila in tako sama poskrbela za pregon zlorab na škodo svojega proračuna in sredstev EU. Tudi za prihodnost našega organa pregona zelo pomembna in daljnosežna tema, ki bi lahko vnesla povsem nove razsežnosti na področje kazenske jurisdikcije in izvajanja kazenske represije, vendar pa, če me občutek ne vara, v domačih logih doslej ni vzbudila kakšne posebne pozornosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄9

Dolgega dneva potovanje v nič?

dr. Zvonko Fišer, 7.3.2013

Uprava

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 9/2013Pred dobrim letom dni je dobršen del slovenske splošne in politične ter praktično vso strokovno javnost vznemirila odločitev o prenosu državnega tožilstva iz pristojnosti Ministrstva za pravosodje na Ministrstvo za notranje zadeve. Vsa opozorila, pomisleki in ugovori so bili bob ob steno. Kot sem tedaj zapisal, se je tožilstvu zgodila politika.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄6-7

Dokazovanje v kazenskem postopku

dr. Zvonko Fišer, 16.2.2012

Kultura in umetnost

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 6-7/2012No, pa ga imamo! Slovensko dokazno pravo namreč. Z zamudo, kot se "spodobi" za kontinentalna kazenska procesna prava, ki dokazno pravo zapostavljajo, a pozno je vendarle bolje kot nikoli. S tem nikakor nočem reči, da slovenska procesualpenalistika v zadnjih letih ni proizvedla pomembnih in kakovostnih prispevkov s področja dokaznega prava. Toda šele za knjigo univerzitetnih učiteljev s PF Univerze v Ljubljani dr. Katje Šugman Stubbs in dr. Primoža Gorkiča z naslovom Dokazovanje v kazenskem postopku (GV Založba, Ljubljana 2011, 346 strani) smemo reči, da je prvi - a niti približno ne začetniški - zaokrožen tekst v našem prostoru, ki obravnava izključno le dokazno pravo. Če sem malce patetičen, knjiga ima vse tisto, kar imajo veliki.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄4

Zakaj državno tožilstvo ne sme biti pod notranjim ministrstvom

dr. Zvonko Fišer, 2.2.2012

Državno tožilstvo in državno pravobranilstvo

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 4/2012Zamisel, da se tožilstvo izpod okrilja pravosodja, kjer je bilo od vekomaj, prenese na notranje ministrstvo, je tako abotna, kot se je izrazil eden od kolegov vrhovnih državnih tožilcev, da človek ostane brez besed. Drugi tožilski kolega, ki se je v petek zvečer vrnil z mednarodnega sestanka, poroča, da so ga tuji kolegi nejeverno spraševali, ali se je res zgodilo nekaj tako nezaslišanega. Ali je to res mogoče? Očitno je, če le svoj krempelj pritakne politika, kajti na drugi strani začnejo ugledni pravniki utemeljevati nekaj, česar racionalno ni mogoče obrazložiti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄49-50

Prebiranje obtožbe odhaja v zgodovino

dr. Zvonko Fišer, 22.12.2011

Kazenski postopek

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 49-50/2011 Bilo je nekoč, precej na začetku moje tožilske kariere. Znancu, nepravniku, so na prehodu za pešce zbili otroka (nič hudega, na srečo, tedaj smo še preganjali tudi za lahko telesno poškodbo), pa je bil kot zastopnik oškodovanca povabljen na glavno obravnavo. Ko sem ga srečal nekaj dni pozneje,
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄19

Ker imam rad to tožilstvo ...

Zvonko Fišer, 19.5.2011

Državno tožilstvo in državno pravobranilstvo

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 19/2011Pred štiridesetimi leti sem prestopil prag enega od takratnih javnih tožilstev v Novi Gorici. Tja so me, nekaj dni po diplomi, kot pripravnika poslali v prvo službo v domači kraj. Bil sem zadovoljen, v pogodbi o štipendiranju je pisalo, da me lahko pošljejo kamorkoli v Sloveniji. Ni bila edina možnost, lahko bi ostal na fakulteti, toda imel sem pogodbo in menil sem, da beseda velja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2009⁄1

Kje sedi obtoženi

dr. Zvonko Fišer, 15.1.2009

Civilni sodni postopki

dr. Zvonko Fišer, dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 1/2009Anekdota pravi, da si je Robert Badinter (saj vemo, za koga gre: to je tisti pravosodni minister, pod katerim so v Franciji leta 1981 ukinili smrtno kazen, pozneje predsednik Ustavnega sveta in predsednik arbitražne komisije, ki je ugotovila razpad Jugoslavije, zdaj senator socialistične stranke, te...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄28

Omejevalni ukrepi v osnutku ZKP-1

dr. Zvonko Fišer, 17.7.2008

Kazenski postopek

dr. Zvonko Fišer, dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 28/2008Besedilo osnutka ZKP-1, ki je bilo doslej objavljeno, se končuje s predvidenim (novim) tretjim delom zakona z naslovom Omejevalni ukrepi.1 To pomeni, da osnutek omejevalne ukrepe, ki jih opredeljuje kot prisilne in prepovedne ukrepe, s katerimi se začasno omejujejo osebnostne ali premoženjske pravic...
Naslovnica
Pravna praksa, 2008⁄24-25

Osnutek ZKP-1 z vidika državnega tožilca kot organa pregona

dr. Zvonko Fišer, 19.6.2008

Kazenski postopek

dr. Zvonko Fišer, dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 24-25/2008Predhodni postopek, kot je zamišljen v osnutku ZKP-1, je povsem nov in znatno drugačen postopek od tistega v veljavnem zakonu. Tudi če se skušam osredotočiti na položaj in vlogo državnega tožilca v njem, v omejenem okviru, ki je na voljo, ni mogoče niti omeniti, kaj šele podrobno obdelati vseh bistv...
Naslovnica
Pravna praksa, 2007⁄22

Kako odločajo ustavna sodišča

dr. Zvonko Fišer, 7.6.2007

Ustavno sodišče, Pravoznanstvo

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 22/2007dr. pravnih znanosti, profesor na PF Univerze v Ljubljani, sodnik Ustavnega sodišča RS Včasih se zdi, kot da so ustavna sodišča najmanj znan del sodstva. Čeprav vsi vedo zanje in s svojimi odločitvami včasih pridejo na prve strani časopisov, je njihov notranji proces sprejemanja odločitev nez...
Naslovnica
Pravna praksa, 2006⁄39-40

Zahteva za sodno varstvo

dr. Zvonko Fišer, 13.10.2006

Prekrški

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 39-40/2006Vsekakor je treba našemu zakonodajalcu priznati, da nam je z novo ureditvijo o prekrških (zakon o prekrških - ZP-1)1 postregel z rešitvami, zaradi katerih vsem tistim, ki se ukvarjamo s prekrški, ni dolgčas in nam najbrž še lep čas ne bo. Poleg tega mu je treba priznati tudi pogum, da se je po dolgi...
Naslovnica
Pravna praksa, 2004⁄23

Razvoj nadnacionalnega kazenskega prava in sodstva

dr. Zvonko Fišer, 15.7.2004

Sodišča, Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 23/2004Konec maja letos sta European University Institute iz Firenc(*1) in organizacija No Peace Without Justice(*2) ob finančni pomoči Evropske Unije organizirali zanimivo konferenco z naslovom Razvoj nadnacionalnega kazenskega sodstva in izzivalnim podnaslovom Primerjava med mednarodnim in evropskim kaze...
Naslovnica
Pravna praksa, 2004⁄5

Kazensko pravo - splošni del

dr. Zvonko Fišer, 5.2.2004

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 5/2004Pred nami je težko pričakovana četrta izdaja učbenika za splošni del kazenskega prava, avtorjev Ljuba Bavcona in Alenke Šelih, zaslužnih profesorjev Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, ki sta k delu pri tej izdaji pritegnila mlajše sodelavce Katjo Filipčič, Vida Jakulina in Damijana Korošca, prav...
Naslovnica
Pravna praksa, 2002⁄22

BPP: "Pravica brez meja"

dr. Zvonko Fišer, 20.6.2002

Sodišča

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 22/2002Brezčlana pravna pomoč: le v kazenskih alitudi v vseh drugih postopkih V prvih dneh maja letos je v zelo prijetnem okolju kongresnega centra Wingspread v bližini mesta Racine (Wisconsin, ZDA), ki ga je oblikoval znameniti ameriški arhitekt Frank Lloyd Wright, potekala ustanovna konferenca združen...
Naslovnica
Pravna praksa, 2001⁄34

Dnevi slovenskih pravnikov 2001 (II.del)

Vovk Irena, Teršek Andraž, Fišer Zvonko, 8.11.2001

Ostalo

dr. Andraž Teršek, Pravna praksa, 34/2001S povzetkom dveh sekcij in teoretične razprave nadaljujemo naše zapisovanje dogajanj na letošnjih portoroških pravniških dnevih. Vsebinski "obračun" obravnavanih pravnih področij in iz njih izbranih vprašanj glede na njihovo aktualnost bi kazalo vsekakor še spremljati, pa tudi usodo kar nekaj sporoč...
Naslovnica
Pravna praksa, 2001⁄32-33

Modeli kazenskih zakonikov in njihovo kroženje

dr. Zvonko Fišer, 25.10.2001

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki, Kazenski postopek

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 32-33/2001Pod tem nenavadnim naslovom(*1) je v zadnjih dneh septembra 2001 v Padovi potekal tradicionalni forum, ki sta ga organizirali Univerza v Torinu in založba CEDAM. V dveh sekcijah, nenavadni kombinaciji zgodovine kazenskega prava in primerjalnega kazenskega prava, so tokrat obravnavali dva izmed sedaj...
Naslovnica
Pravna praksa, 2001⁄30

Priročnik za gospodarsko kazensko pravo

dr. Zvonko Fišer, 4.10.2001

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki, Kazenski postopek

dr. Zvonko Fišer, Pravna praksa, 30/2001Pri založbi Monduzzi v Bologni je izšla druga izdaja obsežnega dela s področja gospodarskega kazenskega prava(*1), ki se skriva pod nenavadno skromno oznako, češ, da gre "zgolj" za priročnik(*2). Njegovi avtorji so znani italijanski penalisti različnih generacij, ki se ukvarjajo pretežno z gospodars...
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 3 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

Pravna praksa(52)

Leto objave

2019(1) 2018(2) 2017(1) 2015(2)
2014(1) 2013(3) 2012(2) 2011(2)
2009(1) 2008(2) 2007(1) 2006(1)
2004(2) 2002(1) 2001(3) 2000(1)
1999(2) 1998(5) 1997(5) 1996(5)
1995(2) 1994(2) 1993(3) 1992(2)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEF GHIJKLMNOPQRSŠTUVWXYZŽ
< Prva črka priimka: F

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov