O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 4 (od skupaj 4)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄33

Na poti k evropskemu pogodbenemu pravu?

Maja Brkan, 1.9.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Maja Brkan, Pravna praksa, 33/2011Maja letos je Evropska komisija objavila dokument o evropskem pogodbenem pravu, ki ga je pripravila strokovna skupina za to področje. Med več različnimi možnostmi se je Komisija odločila za t. i. opcijski instrument. To pomeni, da imata pogodbeni stranki možnost izbire, da kot pravno podlago za sklenitev pogodbe uporabita ta instrument. V literaturi se kot ponazoritev opcijskega instrumenta velikokrat uporablja pojem "modri gumb" (blue button), na katerega ima možnost klikniti potrošnik, ko kupuje prek spleta. Klik na ta gumb naj bi mu omogočil prodajo na podlagi opcijskega instrumenta, kar naj bi mu zagotavljalo visoko raven varstva.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄33

Evropa

Irena Vovk, 1.9.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 33/2011Torek, 23. 8. Nezadovoljna Poljska. Poljska, ki predseduje Svetu EU, je izrazila nezadovoljstvo nad izidom nedavnega srečanja francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in nemške kanclerke Angele Merkel glede ukrepov zoper dolžniško krizo v evrskem območju. Poljsko predsedstvo priča
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄33

Predolg kazenski postopek krši pravico do družinskega življenja

Nana Weber, 1.9.2011

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 33/2011Slovenija se je vnovič znašla v postopku pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP) zaradi predolgotrajnih sodnih postopkov. Tokrat je ESČP triletno trajanje kazenskega postopka, ki je pritožniku znatno otežilo stike z otrokom, označilo za kršitev pravice do družinskega življenja. Čas je že, da se vprašamo, ali je vzrok dejstvu, da se Sloveniji oziroma njenemu pravosodnemu sistemu redno očita predolgotrajnost postopkov, zgolj naključno tako veliko število teh primerov ali pa gre vendarle za sistemsko težavo, ki znižuje ugled Slovenije, predvsem pa zmanjšuje pravno varnost. Žal se zdi, da drži slednje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄33

Listina EU o temeljnih pravicah dopušča odobritev pravne pomoči pravnim osebam

Katarina Vatovec, 1.9.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Katarina Vatovec, Pravna praksa, 33/2011Luksemburško sodišče je v zadevi DEB prvič po uveljavitvi Lizbonske pogodbe razlagalo Listino EU o temeljnih pravicah. Ob upoštevanju Konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (EKČP) ter izdatni preučitvi sodne prakse Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) in ureditev držav članic je odgovorilo na vprašanje, ali nalaga načelo učinkovitega sodnega varstva iz 47. člena Listine odobritev pravne pomoči pravnim osebam v primerih, ko je od te odobritve odvisno sodno uveljavljanje kršitev prava EU pred nacionalnimi sodišči. Aktualno vprašanje v času gospodarske krize, ko se družbe utapljajo v rdečih številkah in bi za vložitev odškodninskega zahtevka zaradi domnevne kršitve prava EU utegnile prositi za pravno pomoč, kot je to storila družba DEB.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 33

Leto objave

< Vsi
2011(4)
> September(4)

Področja

< Vsi 10. MEDNARODNO PRAVO 10.2. MEDNARODNI VEČSTRANSKI AKTI

Avtorji

AB CĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUV W XYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov