O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 1
Dokumenti od 1 do 6 (od skupaj 6)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄8

Postopek pred Evropsko komisijo ne izključuje vzporednega postopka pred ESČP

Aleš Velkaverh, 3.3.2011

Varstvo človekovih pravic

Aleš Velkaverh, Pravna praksa, 8/2011Odkar je bil z Lizbonsko pogodbo predviden pristop Evropske unije (EU) k Evropski konvenciji o človekovih pravicah (EKČP), je eno od aktualnejših vprašanj, kako se bo oblikovalo razmerje med institucijami EU in Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP). Na neizbežnost vse večje prepletenosti delovanja teh evropskih institucij je pokazal tudi primer Karoussiotis proti Portugalski, v katerem se je pred ESČP prvič pojavilo vprašanje, ali je dopustno vzporedno voditi postopka o isti stvari pred ESČP in Evropsko komisijo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄8

Evropa

Irena Vovk, 3.3.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 8/2011Evropski poslanci so sprejeli nova pravila, ki avtobusnim potnikom na vožnjah nad 250 kilometrov dajejo več pravic, na primer nadomestila za zamude ali poškodbe prtljage. V EU se namreč letno z avtobusom pelje 70 milijonov potnikov, ki v primeru težav med pr
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄8

Sodelovanju v evropskem mehanizmu za finančno stabilizacijo

Avtor ni naveden, 3.3.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 8/2011Zakon o poroštvu Republike Slovenije za zagotavljanje finančne stabilnosti v euroobmočju (ZPZFSEu) ni v neskladju z Ustavo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄8

Nesorazmernost trajnega in nepreklicnega odvzema pasivne volilne pravice

Katarina Vatovec, 3.3.2011

Varstvo človekovih pravic

Katarina Vatovec, Pravna praksa, 8/2011Institut ustavne obtožbe je v državah, ki ga poznajo - in teh ni malo -, namenjen ugotavljanju odgovornosti najvišjih državnih funkcionarjev za hude kršitve pravnega reda. Maloštevilne pa so države, v katerih odvzem funkcije posamezniku zaradi utemeljene ustavne obtožbe neposredno učinkuje na njegove politične pravice. V Litvi so po tem, ko so Rolandasa Paksasa razrešili s funkcije predsednika, ker je ustavno sodišče ugotovilo, da je huje kršil ustavo, spremenili volilno zakonodajo. Vsakomur, ki je razrešen po postopku ustavne obtožbe, se trajno in nepreklicno odvzame pasivna volilna pravica. Paksasu je bilo tako onemogočeno kandidirati na parlamentarnih volitvah. Vložil je pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), ki je prav v trajnem in nepreklicnem odvzemu njegove pasivne volilne pravice videlo kršitev pravice do svobodnih volitev iz 3. člena Protokola št. 1 h Konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (EKČP).
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄8

Luksemburška kronika

Irena Vovk, 3.3.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 8/2011Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄8

Kdo plača stroške za priče v primeru čezmejnega pridobivanja dokazov

Katarina Vatovec, 3.3.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Katarina Vatovec, Pravna praksa, 8/2011Poljsko prvostopenjsko sodišče, pristojno za odločanje v sporu, je zaprosilo irsko sodišče, naj zasliši pričo, ki je na njenem ozemlju. Irsko sodišče je zaslišanje pogojevalo s plačilom stroškov za priče. Ali je sodišče, ki je zaprosilo za izvedbo takega dokaza, dolžno plačati zaprošenemu sodišču predujem ali povrniti stroške za zaslišanje priče? Vprašanje, ki bi se lahko postavilo kateremukoli nacionalnemu sodišču, tudi slovenskemu, ko je za odločitev v civilni ali gospodarski zadevi, za katero je pristojno, treba pridobiti dokaze v drugi državi članici EU.
<<  Prejšnja | Stran: 1 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 8

Leto objave

< Vsi
2011(6)
> Marec(6)

Področja

< Vsi 10. MEDNARODNO PRAVO 10.2. MEDNARODNI VEČSTRANSKI AKTI

Avtorji

ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠTUV WXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov