O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 42)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄48

Ni zanemarljivo, skozi kakšna očala gledamo

Matej Tomažin, 11.12.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 48/2014Ob izteku leta je v domačem ozračju še zmeraj občutek, kot da je razneslo bombo in je porušena večina mostov. Mnogi še vedno stokajo, da je vse narobe in da se nič ne da. Javna občila pa še vedno tekmujejo, kdo bo objavil najbolj negativno novico. Toda dvig nad ljubljansko (slovensko) meglo hitro razkrije, da je leto 2014 prineslo vsega po malem: od izrednih geopolitičnih zasukov do novih rekordov na nekaterih zahodnih borzah.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄46

Še o neodvisnosti tožilstva in tožilcev

Pristavec Tratar Evelin, Pavlin Peter, 27.11.2014

Državno tožilstvo in državno pravobranilstvo

dr. Evelin Pristavec-Tratar, Peter Pavlin, Pravna praksa, 46/2014Avtor Blaž Mrva se v PP št. 39/2014 s prispevkom Neodvisnost tožilstva in tožilcev - zakaj? sprašuje, ali je upravičeno in smotrno ter z Ustavo skladno dejstvo, da "ni samostojno le tožilstvo, ampak so samostojni tudi posamezni tožilci". Navaja primerjavo s Francijo, Anglijo, Nemčijo in Avstrijo. V nadaljevanju prikaže posamezne segmente Zakona o državnem tožilstvu (ZDT-1) in sklene, da ni razloga, da bi bila ureditev tožilstva v Sloveniji drugačna kot v drugih državah, "če taka drugačna ureditev ne daje rezultatov, kot bi jih morala". Namen najinega odziva načeloma ni polemiziranje z avtorjem, temveč bolj prikaz poglobljenega dela in preučevanja pripravljavca ZDT-1, isto pa gre pričakovati tudi od kritikov veljavne ureditve.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄44

Kje se je izgubil zlati lesk?

Matej Tomažin, 13.11.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 44/2014Še pred nekaj leti je bilo mogoče tako v javnih občilih kot tudi med malimi vlagatelji zaznati izjemno zanimanje za plemenite kovine. Govorilo se je o padcu papirnatega denarja in o vrnitvi zlatega standarda kot edini trdni možnosti. Zgodba se vendarle ni uresničila in marsikdo se sprašuje, kje se je izgubil zlati lesk.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄42-43

Priročnik o evropski zakonodaji o varstvu podatkov

Edita Turičnik, 6.11.2014

Kultura in umetnost

Edita Turičnik, Pravna praksa, 42-43/2014V soavtorstvu Agencije EU za varstvo temeljnih pravic in Sveta Evrope (s sodelovanjem tajništva Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu) je junija izšel Priročnik o evropski zakonodajni ureditvi varstva osebnih podatkov. Priročnik je v angleškem, nemškem, italijanskem, grškem in francoskem jeziku - v slovenščini bo na voljo do konca tega leta - brezplačno dostopen na spletni strani Agencije EU za varstvo temeljnih pravic.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄38

Uživajmo v jeseni

Matej Tomažin, 2.10.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 38/2014Začetek jeseni je postregel s kar nekaj sončnimi trenutki. In to ne zgolj v naravi, temveč tudi v gospodarstvu. Napovedi glede prihodnjega gospodarskega gibanja so bolj optimistične in če k temu prištejemo še druge pozitivne novice, se zdi, da se je tudi v Sloveniji črn oblak pesimizma končno razpihal.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄35

Bo zahtevi po vpisu inženirja v imenik pristojne zbornice ob oddaji ponudbe sledila finančna sankcija?

Milena Basta Trtnik, 11.9.2014

Urejanje prostora

Milena Basta-Trtnik, Pravna praksa, 35/2014Zaradi zahteve, da mora biti odgovorni inženir vpisan v imenik pristojne zbornice (Inženirske zbornice Slovenije - IZS ali Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije - ZAPS) ob oddaji ponudbe, Ministrstvo za finance napoveduje finančno sankcijo neposredno za naročnike, ki so v projektih, sofinanciranih z evropskimi sredstvi določili tak pogoj. Na podlagi opomina Evropske komisije naj bi se izvedla petodstotna finančna korekcija na del izdatkov projekta, ki so bili sofinancirani iz kohezijskih in strukturnih skladov, kar po grobih ocenah znaša vsaj 15 milijonov evrov. Ministrstvo za finance je pripravilo stališče in v njem podalo napotke, kako naj bi se v prihodnosti določal kadrovski pogoj, ki se nanaša na tujce, ki želijo v Sloveniji opravljati dejavnost reguliranega poklica. Z vidika trenutne področne zakonodaje in ustaljene pravne prakse Državne revizijske komisije sta napoved o finančni korekciji in stališče Ministrstva za finance upravičeno vprašljiva.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄35

Napačno vpisane prepovedi odtujitve in obremenitve - ali so res ovira za posamezne vpise v elektronsko zemljiško knjigo?

Jaša Trklja, 11.9.2014

Zemljiška knjiga in zemljiški kataster

Jaša Trklja, Pravna praksa, 35/2014V PP, št. 33/2013, je bil objavljen članek odvetnika Tomaža Mavrija Napačno vpisane prepovedi odtujitve in obremenitve v elektronski zemljiški knjigi. Kot vodja projekta iZK (zemljiška knjiga) in projektne skupine iZK, ki deluje v okviru projektov informatizacije sodišč na Evidenčnem oddelku Vrhovnega sodišča in je zadolžena za delovanje elektronske zemljiške knjige (eZK), sem ocenila, da je treba podati dodatna pojasnila v zvezi z načinom odpravljanja napačnih vpisov, ki so se pojavili kot posledica prehoda na eZK.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄34

Nova vlada, nova priložnost

Matej Tomažin, 4.9.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 34/2014Slovensko gospodarstvo raste. Toda ne glede na pozitivne številke so poglavitni problemi, s katerimi se srečujemo, še vedno nerešeni. Lahko bi rekli, da bo nova vlada imela priložnost, vsekakor pa ne časa, da bi o najboljših rešitvah dolgo razmišljala. Ta vlak je že zdavnaj odpeljal.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Skrivnostni sin monaškega princa

dr. Andreja Tratnik, 28.8.2014

Varstvo človekovih pravic

dr. Andreja Tratnik, Pravna praksa, 33/2014Neka mlada ženska se je odločila javnosti naznaniti, da je oče njenega otroka nihče drug kot monaški princ Albert. To je storila na zelo odmeven način: v deset strani dolgem intervjuju v tedniku Paris Match je novinarju poleg dejstva o sinu zaupala še mnogo drugih podrobnosti, ki so segale globoko v zasebno življenje princa - o tem, kako sta se spoznala, njunih zmenkih in njunem intimnem odnosu, o tem, kako se je princ odzval na novico, da bo postal oče, in kako je pozneje odigral očetovsko vlogo. Vse je bilo podprto tudi s fotografijami. Princ se s takim načinom obveščanja javnosti ni strinjal in pred francoskimi sodišči dosegel obsodbo založniške hiše, ki izdaja časnik, v katerem je bil intervju objavljen, zaradi posega v njegovo zasebnost. Pri tem pa se je takoj postavilo vprašanje svobode tiska in pravice do svobode izražanja. O tem je odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄28

Nova vlada, nova negotovost?

Matej Tomažin, 17.7.2014

Pravoznanstvo

Matej Tomažin, Pravna praksa, 28/2014Veselje vlagateljev na Ljubljanski borzi je bilo kratkotrajno. Zaradi različnih interpretacij prihodnjih usmeritev nove vlade se je na borzni parket vrnila negotovost, predvsem v zvezi z nadaljnjimi postopki privatizacije. Toda če dobro premislimo, ugotovimo, da se trenutni negotovosti pripisuje prevelik pomen.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄28

Prepoved pokrival, ki zakrivajo obraz, je dopustna

dr. Andreja Tratnik, 17.7.2014

Varstvo človekovih pravic

dr. Andreja Tratnik, Pravna praksa, 28/2014Pred tremi leti je bil v Franciji z veliko večino sprejet zakon, ki prepoveduje zakrivanje obraza na vseh javnih mestih. Iz obrazložitve predloga zakona je jasno izhajalo, da je njegov glavni namen prepoved nošenja muslimanskih ženskih pokrival, ki zakrivajo cel obraz. Zakon, ki nošenje oblek, ki pokrivajo cel obraz, na javnih mestih kaznuje z globo do 150 evrov ali kaznijo opravljanja dela v splošno korist, je dvignil precej prahu. Mlajša muslimanka se je pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) ter zatrjevala kršitev več členov Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP), saj zaradi zakona v javnosti ni več smela nositi burke ali nikaba. Sodišče se je v sestavi velikega senata osredinilo na presojo skladnosti spornega zakona z 8. in 9. členom EKČP, torej s pravicami do zasebnega in družinskega življenja ter svobodo mišljenja, vesti in vere.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄23

Privatizacija bo

Matej Tomažin, 12.6.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi, PRORAČUN

Matej Tomažin, Pravna praksa, 23/2014Še pred mesecem smo trepetali zaradi politične negotovosti in njenega morebitnega vpliva na korenito spremembo napovedanih reform, zdaj pa si lahko malo oddahnemo. V minulih dneh smo namreč iz medijev izvedeli, da obljub, danih EU, ne bo tako preprosto snesti. To pomeni, da bomo priča nadaljevanju privatizacije - če ne drugega, bo obsegala petnajst napovedanih podjetij.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄23

Zavrnitev zdravljenja z novo metodo

dr. Andreja Tratnik, 12.6.2014

Varstvo človekovih pravic

dr. Andreja Tratnik, Pravna praksa, 23/2014Vprašanje zavrnitve uporabe nekonvencionalnih metod zdravljenja je v Sloveniji zelo aktualno. Vsi poznamo odmevno akcijo zbiranja denarja za operacijo dečka Reneja v Združenih državah Amerike, da bi preprečili alternativo, ki so jo predlagali slovenski zdravniki, amputacijo noge. Konec maja je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) odločilo o podobni zadevi: ali so italijanske oblasti z zavrnitvijo nove, še neuveljavljene metode zdravljena hudo bolni ženski posegle v katero od njenih z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah (EKČP) zagotovljeno pravic?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄22

Novele in novele

mag. Janez Tekavc, 5.6.2014

Pravoznanstvo

mag. Janez Tekavc, Pravna praksa, 22/2014Vlada nas je razveselila z deseto novelo Zakona o izvršbi in zavarovanju, novelo J. Tudi to novelo predlaga z namenom, da bi bili postopki učinkovitejši, in tako kot pri vseh do zdaj imam tudi pri tej občutek, da ne bodo, ampak do konca abecede je še veliko priložnosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄22

Še o pravici do krajšega delovnega časa zaradi starševstva

Jamnik Nataša, Trtnik Urška, 5.6.2014

Delovna razmerja

Nataša Jamnik, Urška Trtnik, Pravna praksa, 22/2014V Pravni praksi št. 21/2014 smo v rubriki Vprašanja in odgovori zasledili odgovor na vprašanje glede pravice do krajšega delovnega časa zaradi starševstva. Želiva opozoriti, da Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pogoj neprenosljivosti in določitev časa trajanja pravice razlaga drugače.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄22

Obveznostno pravo

mag. Janez Tekavc, 5.6.2014

Kultura in umetnost

mag. Janez Tekavc, Pravna praksa, 22/2014Pri založbi Uradni list RS je izšla knjiga doc. dr. Marka Brusa z naslovom Obveznostno pravo in podnaslovom Splošni del obligacij brez zakonskih obveznostnih razmerij (2014, 212 strani), ki obravnava predvsem pogodbena razmerja kot del obligacijskega prava. Sistematika knjige bralca popelje od osnovnih pojmov obligacijskega prava prek spraševanja o pravni naravi obligacij do natančnejše opredelitve vlog strank in posameznih stanj pogodbenega razmerja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄21

Pozabljivi Google - prelomna sodba Sodišča EU o pravici do pozabe v razmerju do spletnih iskalnikov

Polona Tepina, 29.5.2014

Varstvo človekovih pravic

Polona Tepina, Pravna praksa, 21/2014Sodišče Evropske unije je v postopku predhodnega odločanja v zadevi Google Spain SL in Google Inc. proti španski Agenciji za varstvo osebnih podatkov 13. maja 2014 odločilo o enem najpomembnejših primerov, povezanih s človekovimi pravicami v informacijski družbi. Sodbo so pozdravili varuhi zasebnosti in osebnih podatkov, zagovorniki svobode izražanja in informiranja pa so izrazili skrb zaradi njenega morebitnega negativnega vpliva.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄21

Vlaganje in reševanje revizijskih zahtevkov v praksi

Milena Basta Trtnik, 29.5.2014

Kultura in umetnost

Milena Basta-Trtnik, Pravna praksa, 21/2014Priročnik mag. Maje Potočnik Vlaganje in reševanje revizijskih zahtevkov v praksi (Založba Uradni list RS, Ljubljana 2014, 216 strani, stvarno kazalo je pripravila Maja Prebil) je analitičen prikaz postopka vložitve pravnega sredstva v postopkih oddaje javnega naročila. Glede na dejstvo, da število revizijskih zahtevkov vsako leto narašča in je sprožitev predrevizijskega postopka stalnica pri nekaterih naročnikih in v postopkih oddaje javnega naročila pri naročilih nekaterih predmetov, je poznavanje postopka pravnega varstva za čim učinkovitejšo izvedbo postopka oddaje javnega naročila zelo pomembna.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄21

Pravni vidiki univerzalnega temeljnega dohodka

dr. Luka Tičar, 29.5.2014

Kultura in umetnost

dr. Luka Tičar, Pravna praksa, 21/2014Na PF Univerze v Ljubljani je 8. maja 2014 mag. Renata Mihalič uspešno obranila doktorsko disertacijo z naslovom Pravni vidiki univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Zelo obsežno, kompleksno in temeljito delo je dr. Mihaličeva napisala pod mentorstvom prof. dr. Grege Strbana, v komisiji za obrambo pa sta bila še njena predsednica prof. dr. Anjuta Bubnov Škoberne in član prof. dr. Tine Stanovnik. Disertacija obsega 439 strani gostega besedila, 3930 opomb pod črto in 40 strani zgoščeno navedenih enot literature in virov. Ker gre za zelo pomembno delo s področja UTD, v katerem so poleg pravnih vidikov analizirani in prikazani tudi ekonomski, sociološki in drugi vidiki, in ker se o možnostih morebitne uvedbe UTD v Sloveniji razpravlja tako v strokovni kot tudi laični javnosti (tudi politični), si poglejmo nekaj ključnih vsebinskih poudarkov iz disertacije. Od avtorice pa lahko v prihodnosti pričakujemo publicistično aktivnost z namenom osvetlitve posameznih segmentov tega pojava.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄20

Financiranje in opravljanje tržne dejavnosti izvajalcev javne službe

Milena Basta Trtnik, 22.5.2014

PRORAČUN

Milena Basta-Trtnik, Pravna praksa, 20/2014V Ustavi RS je zapisano, da je Republika Slovenija socialna in pravna država. Naloga države je, da poskrbi za kakovost življenja ter socialno varnost in blaginjo svojih prebivalcev. Z izvajanjem javne službe, ki se kaže kot servisna dejavnost države, se prebivalcem omogoča uporaba javnih dobrin. Pri izvajanju javne službe ima država spodbujevalno vlogo, saj zagotavlja sredstva za izvajanje javne službe. Izvajalci javne službe morajo v skladu s svojim poslanstvom, ki zasleduje javni interes, javna sredstva porabiti za namen svoje ustanovitve. V praksi pa se je izkazalo, da se delež javnih sredstev porablja tudi za izvajanje pridobitne, tržne dejavnosti, ki ni primarni cilj izvajalcev javnih služb. Prispevek obravnava pregled izvajalcev javnih služb z vidika financiranja ter izpostavlja nekatere težave pri poslovanju izvajalcev javnih služb, kot se pojavljajo v praksi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄20

ESČP: pogajanja o priznanju krivde so sprejemljiva

dr. Andreja Tratnik, 22.5.2014

Varstvo človekovih pravic

dr. Andreja Tratnik, Pravna praksa, 20/2014Reševanje kazenskih zadev s pogajanji o priznanju krivde ni več le evropski trend, ampak postaja evropsko (če ne celo svetovno) pravilo. Od držav članic Sveta Evrope je le manjšina takih, ki se (še) niso vdale pogajalstvu v kazenskem postopku (Azerbajdžan, Grčija in Turčija). Evropskemu sodišču za človekove pravice (ESČP) se je v zadevi Natsvlishvili in Togondize proti Gruziji zelo jasno postavilo vprašanje, ali je tak način reševanja kazenskih zadev v skladu z zahtevami Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP), natančneje 6. členom EKČP (pravica do poštenega postopka) in ali morda z njim ni poseženo v pravico do pritožbe v kazenskih zadevah, kot je določena v 2. členu protokola št. 7 k EKČP. Ker so pogajanja o priznanju krivde kljub svoji mladosti (pred kratkim so dopolnila dve leti) v Sloveniji že postala nepogrešljiv del kazenskega pravosodja, je odgovor ESČP še toliko bolj zanimiv.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄19

En korak naprej, tri nazaj ...

Matej Tomažin, 15.5.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 19/2014Spomladansko prebujanje Ljubljanske borze je podalo dobre obete za poletje. Žal pa nas je ujelo "aprilsko" vreme. Seveda imam v mislih dogajanje na političnem parketu, ki je na borzni parket vrnilo goro negotovosti. Tečaji slovenskih delnic so takoj padli, hkrati pa se je zmanjšala borzna aktivnost.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄19

Omejitev pravic v zvezi s tehnično in trgovsko priobčitvijo varovanih vsebin

dr. Miha Trampuž, 15.5.2014

Intelektualna lastnina

dr. Miha Trampuž, Pravna praksa, 19/2014V praksi se pojavljajo nejasnosti glede vsebinskega dometa 57. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP), ki vsebuje omejitev avtorske in sorodnih pravic v zvezi s preizkusno priobčitvijo varovanih vsebin iz tehničnih ali trgovskih razlogov. Določba omejuje zlasti pravico reproduciranja in tri pravice javne priobčitve (javno predvajanje s fonogrami in videogrami, javno prikazovanje, sekundarno radiodifuzno oddajanje), aktualna pa je predvsem v zvezi z izkoriščanjem glasbe in filmov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄14

Omejitev izplačila starševskega nadomestila navzgor in navzdol

Jamnik Nataša, Trtnik Urška, 10.4.2014

SOCIALNO VARSTVO IN ZAVAROVANJE

Nataša Jamnik, Urška Trtnik, Pravna praksa, 14/2014Republika Slovenija ob rojstvu otroka staršem zagotavlja pravico do starševskega nadomestila (porodniško nadomestilo, nadomestilo za nego in varstvo otroka ter očetovsko nadomestilo). Starševsko nadomestilo določa trenutno še veljavni Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP) in pripada staršem, ki so zavarovanci za starševsko varstvo (plačujejo prispevke za starševsko varstvo). O starševskem nadomestilu odločajo centri za socialno delo, upravičenci pa prejmejo odločbo, izdano v upravnem postopku. Izplačilo starševskega nadomestila je omejeno navzdol in navzgor. V skladu s 43. členom ZSDP izplačilo starševskega nadomestila, razen porodniškega nadomestila, ne more biti višje od dvainpolkratnika povprečne mesečne plače v Sloveniji. Izplačilo starševskega nadomestila ne more biti nižje od 55 odstotkov minimalne plače. Omejitev starševskega nadomestila navzgor je bila tudi predmet ustavne presoje, Ustavno sodišče pa neskladja z Ustavo ni ugotovilo. V zvezi s tem se največ vprašanj upravičencem do starševskega nadomestila in strokovni javnosti postavi ob prejemu odločbe od pristojnega centra za socialno delo. V odločbi je naveden bruto znesek starševskega nadomestila, do katerega je stranka upravičena. Kadar je ta v znesku "minimalne plače" ali dvainpolkratnika "povprečne plače", se znesek bistveno razlikuje od zneska, objavljenega na spletni strani Statističnega urada. Poglejmo si, zakaj je do te razlike prišlo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄14

Prvi konkretni koraki

Matej Tomažin, 10.4.2014

Splošno o vrednostnih papirjih in borzi

Matej Tomažin, Pravna praksa, 14/2014Ljubljanska borza je zacvetela. V preteklem tednu se je namreč vrednost borznega indeksa SBITOP povzpela prek 750 indeksnih točk, kar pomeni najvišjo vrednost v zadnjih letih. Skeptiki se seveda še vedno sprašujejo, zakaj in kako, toda že pogled na Heliosovo transakcijo razkrije, da je tudi v Slovenijo prišel svež kapital.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa
48(1) 46(1) 44(1) 42-43(1)
38(1) 35(2) 34(1) 33(1)
28(2) 23(2) 22(3) 21(3)
20(2) 19(2) 14(2) 12(2)
11(2) 10(1) 9(1) 5(2)
4(2) 3(2) 2(3) 1(2)

Leto objave

< Vsi
2014(42)
> Januar(9) > Februar(2) > Marec(6) > April(2) > Maj(7) > Junij(5) > Julij(2) > Avgust(1) > September(3) > Oktober(1) > November(3) > December(1)

Področja

2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

< Vsi
ABCĆČDĐEFGHIJKLMNOPQRSŠT UVWXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov