O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 38)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Kaj bi še lahko vsebovala novela Zakona o davčnem postopku

dr. Jernej Podlipnik, 2.7.2015

Poravnava davkov in prispevkov

dr. Jernej Podlipnik, Pravna praksa, 26/2015V PP, št. 24-25, je kolega Grlica pregledno predstavil kar obsežne spremembe Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2), ki jih je Ministrstvo za finance predlagalo 1. junija letos. Večino predlogov gre seveda pozdraviti, žal pa pogrešam še nekatere druge, ki so bodisi vsebinski bodisi zgolj tehnični. Na nekatere od njih, ki sem jih mimogrede opazil pri svojem delu, na kratko opozarjam v nadaljevanju.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Medijsko in internetno zakonodajo spreminjati s tresočo roko

Polona Tepina, 2.7.2015

JAVNO OBVEŠČANJE

Polona Tepina, Pravna praksa, 26/2015Nedvomno je koristno, da ob predstavitvi predloga sprememb Zakona o medijih (ZMed) in ob nedavni razglasitvi sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v zadevi Delfi proti Estoniji poteka živahna razprava. Pogovarjamo se namreč o prihodnosti (regulacije) interneta in izmenjava stališč pomeni, da se zavedamo njegove pomembnosti in želimo aktivno sooblikovati njegovo prihodnjo podobo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Razpisi

Avtor ni naveden, 2.7.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 26/2015 Ur. l. RS, št. 41/15 1. Predsednik Okrajnega sodišča na Vrhniki - Sodni svet; rok je 12. julij. Ur. l. RS, št. 43/15 2. Okrožni sodnik na Delovnem sodišču v Mariboru - Vrhovno sodišče RS; rok je 6. julij. 3. Notarski pomočnik pri notarki
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Delo otrok, mlajših od 15 let, med počitnicami

Brigita Rajšter Vranović, 2.7.2015

Delovna razmerja

Brigita Rajšter-Vranović, Pravna praksa, 26/2015Delo otrok, mlajših od 15 let, je po slovenski delovnopravni zakonodaji na splošno prepovedano, vendar isti zakon, ki določa prepoved, to je Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), v 211. členu določa tudi tri izjeme.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Zakonodajni monitor

Irena Vovk, 2.7.2015

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 26/2015Transparency International Slovenia je z Inštitutom Jožef Štefan in družbo Virostatiq zagnal novo spletno platformo Zakonodajni monitor, prek katerega je mogoče spremljati postopek sprejemanja zakonodaje in aktivnosti poslancev Državnega zbora. Omogoča pa tudi vpogled v del zakonodajne sledi ter prijavljene lobistične stike v času sprejemanja posamezne zakonodaje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Poletna nevihta

Matej Tomažin, 2.7.2015

Ostalo

Matej Tomažin, Pravna praksa, 26/2015Vlagatelji na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev nemo spremljamo sago o Telekomovi (ne)privatizaciji. Odločevalski pingpong in močan odmerek političnega vmešavanja sta pustila skorajda nepopravljive posledice. Prodajalec je namreč izgubil pogajalsko moč, kar se bo odražalo v nižji kupnini.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Financiranje občin - naloge občin se lahko določajo le z zakoni

Avtor ni naveden, 2.7.2015

LOKALNA SAMOUPRAVA

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 26/2015Tretji in četrti odstavek 6. člena, 11., 12., 13.a in 14. člen ter prvi odstavek 15. člena Zakona o financiranju občin niso v neskladju z Ustavo. Zahteva za oceno ustavnosti 23. člena Zakona o financiranju občin se zavrže.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Prihodnost informacijske zasebnosti

mag. Mitja Podpečan, 2.7.2015

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

mag. Mitja Podpečan, Pravna praksa, 26/2015Ena celina, eno pravo. Vse na enem mestu. Enaka pravila za vse zavezance, ne glede na kraj ustanovitve. To so trije bistveni povzetki, ki bodo po mnenju Evropske komisije zaznamovali našo informacijsko prihodnost. Možnosti v zvezi s predlogi Evropske komisije so dobre, zato optimizma ne manjka. Evropska komisija posameznikom v prihodnje obljublja pravico biti pozabljen, lažji dostop do osebnih podatkov in nadzor nad njimi, vključitev varovalk že v zgodnjih fazah razvoja izdelkov in storitev (angl. privacy by design) ter privzeto vključitev informacijski zasebnosti najprijaznejših nastavitev (angl. privacy by default). Počasi, a vztrajno, se bliža konec tunela in že je videti prve obrise informacijske prihodnosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Referendumsko odločanje, ustavna demokracija in pravica do poroke

Jaka Kukavica, 2.7.2015

Človekove pravice

Jaka Kukavica, Pravna praksa, 26/2015"V naravi zakonske zveze je, da prek njene trajajoče vezi dve osebi skupaj najdeta svoboščine, kot so izražanje, intimnost, in duhovnost. To drži za vse osebe, ne glede na njihovo spolno usmerjenost", je v zadevi Obergefell v. Hodges zapisal vrhovni sodnik ZDA Anthony Kennedy. Tudi naše Ustavno sodišče bo kmalu sprejelo pomembno odločitev glede pravice do sklenitve zakonske zveze, ko bo odločalo o dopustnosti referenduma o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). Glede tega je bilo v javnosti prelitega že veliko črnila. S tem prispevkom želim odgovoriti na argumente, ki jih je v prispevku Bo Ustavno sodišče prepovedalo referendum o noveli 3. člena ZZZDR? predstavil dr. Janez Pogorelec. V prvem delu bom obravnaval navedbe, da novela ne odpravlja ugotovljene protiustavnosti, zaradi česar je referendum dopusten, v drugem pa se bom osredotočil na avtorjevo vsebinsko razumevanje pravice do poroke in pomena, ki ga ima tako videnje za dopustnost referenduma.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

30 let športno-pravnega rivalstva

Boštjan Koritnik, 2.7.2015

Ostalo

Boštjan Koritnik, Pravna praksa, 26/2015"Smisel naših druženj ni le v športnem udejstvovanju, temveč gre predvsem za razvijanje prijateljskih in kolegialnih odnosov s prijatelji iz Ljubljane," je ob letošnjem poletnem športnem srečanju hrvaških in slovenskih pravnikov - potekalo je med 12. in 14. junijem, tradicionalno na Lošinju - povedal namestnik županijske državne tožilke na Reki Doris Hrast. V tej nameri po njegovem prepričanju uspevamo, imamo pa cilj v te naše športne igre vključiti čim več mlajših, da bi ohranili to našo lepo 30-letno tradicijo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Na Jošt ali na Jošta?

dr. Nataša Hribar, 2.7.2015

Ostalo

dr. Nataša Hribar, Pravna praksa, 26/2015Začenja se poletje in z njim rekreacija na tak ali drugačen način. Hribi nas vabijo in težko se jim upremo. A nekateri nam preglavic ne delajo samo s svojimi strmimi pobočji, ampak tudi s svojo slovnico. Kolegica mi je pred dnevi poslala vprašanje, ali pri hribih, ki so poimenovani po osebah, velja kategorija živosti ali ne. Moram priznati, da sem morala kar precej pobrskati, da sem prišla do odgovora, ki pa žal ni enoznačen.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Dost mamo

Hinko Jenull, 2.7.2015

Pravoznanstvo

Hinko Jenull, Pravna praksa, 26/2015Pravosodju ne kaže dobro. Pa ne gre za delovne razmere, obremenitve ali zahtevnost nalog. Prav, ne rečem, da se kriza ne pozna, malo pri izobraževanju, malo pri literaturi, malo pri vzdrževanju, počasi vse drsi navzdol, tega ni mogoče skriti. Ni pa še kritično. Pravočasno prejemamo plače, dvigala in službena vozila večinoma delujejo, pošta redno prihaja na mizo in v računalnik. Če s tega zornega kota pogledamo stanje v domačem okolju, da ne omenjam položaja v svetu, nam gre razmeroma dobro, celo prav dobro.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Na obzorju mednarodna konvencija o prepovedi hudodelstev zoper človečnost

Matjaž Kačič, 2.7.2015

Kaznovalno pravo

Matjaž Kačič, Pravna praksa, 26/2015Komisija Združenih narodov za mednarodno pravo je s 4. majem 2015 začela 67. zasedanje na uradu OZN v Ženevi. Letos mi je bila vnovič dana možnost, da se udeležim prvega dela zasedanja kot asistent prof. dr. Ernesta Petriča, ki mu teče že drugi mandat kot članu Komisije. V okviru prvega dela letošnjega zasedanja je Komisija med drugim začela obravnavo nove tematike, to je hudodelstev zoper človečnost. Posebni poročevalec Sean D. Murphy je glede tega predstavil svoje prvo poročilo, v katerem obravnava zgodovinski razvoj koncepta hudodelstev zoper človečnost ter njegove temeljne značilnosti. Hkrati je pojasnil razloge in izhodišče za nastanek morebitne Konvencije o prepovedi hudodelstev zoper človečnost. V poročilu se posebni poročevalec dodatno osredotoči na splošno dolžnost držav, da preprečijo in kaznujejo mednarodna hudodelstva, vključno s hudodelstvi zoper človečnost.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Regio imperio duo sunto, iique a praeeundo iudicando consulendo praetores iudices consules appellamino

Janez Kranjc, 2.7.2015

Pravoznanstvo

Janez Kranjc, Pravna praksa, 26/2015Gre za določilo, ki ga je v razpravi o zakonih (De leg. III, 3, 8) oblikoval Cicero. V slovenskem prevodu bi se glasilo: "Naj bosta dva s kraljevsko (tj. polno) oblastjo; (nosilci teh oblasti) naj se glede na to, ali vodijo, sodijo ali svetujejo, imenujejo pretorji, sodniki ali konzuli."
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Ni še čas za smrt

Špela Kunej, 2.7.2015

Varstvo človekovih pravic

Špela Kunej, Pravna praksa, 26/2015Dne 5. junija 2015 je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) izdalo odločitev v zadevi Lambert in drugi proti Franciji in z njo umirjeno in nerevolucionarno prineslo jasnost v vprašanje legalnosti prekinitve oskrbe, ki ohranja življenje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Gradiva, ki jih obravnava DZ RS

Avtor ni naveden, 2.7.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 26/2015 16. junij - predlog zakona o spremembah in dopolnitvi stanovanjskega zakona; - predlog zakona o spremembi Zakona o subvencioniranju študentske prehrane. 18. junij - predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. <
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Luksemburška kronika

Irena Vovk, 2.7.2015

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 26/2015 Sodbe Sodišča 16. junij Vstavi izbrisano tabelo 18. junij Vstavi izbrisano tabelo 19. junij Vstavi izbri
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Povračila stroškov in drugi dohodki iz delovnega razmerja

Avtor ni naveden, 2.7.2015

Delovna razmerja

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 26/2015Pri obravnavi povračil stroškov v zvezi z delom je treba ločiti njihovo delovnopravno obravnavo od davčne obravnave. Pravico delavca do povračil stroškov v zvezi z delom ureja Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki v 130. členu določa, da mora delodajalec delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, stroškov za prevoz na delo in z dela ter stroškov, ki jih ima delavec pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju. Višina povračil tovrstnih stroškov se določi s kolektivno pogodbo s splošno veljavnostjo ali z izvršilnim predpisom.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Vsebina PP št.26/2015

Avtor ni naveden, 2.7.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 26/20153 UVODNIK Polona Tepina Medijsko in internetno zakonodajo spreminjati s tresočo roko 6 DAVČNI PRAVO dr. Jernej Podlipnik Kaj bi še lahko vsebovala novela Zakona o davčnem postopku 8 KAZENSKO PROCESNO PRAVO Miha Šošić Pomanjkljiva ureditev o
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Normativni program Vlade RS

Avtor ni naveden, 2.7.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 26/2015Vlada RS Iz normativnega delovnega programa Vlade RS za leto 2015
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Pravni napovednik

Irena Vovk, 2.7.2015

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 26/2015Pravni napovednik
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

S tujih knjižnih polic

Irena Vovk, 2.7.2015

Kultura in umetnost

Irena Vovk, Pravna praksa, 26/2015 The European Union and Direct Taxation - A Solution for a Difficult Relationship Luca Cerioni (Routledge, 2015, 254 strani) Neposredno obdavčenje je tisto področje v EU, ki pogosto izzove polemiko zaradi napetosti med davčn
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Skrite stvarne napake pri potrošniški prodaji po pravu EU

Zoran Skubic, 2.7.2015

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Zoran Skubic, Pravna praksa, 26/2015Pravo EU je eksistencialno povezano s potrebo po pravnem varstvu potrošnikov. Brez učinkovite zaščite njihovih interesov notranji trg ne bi bil to, kar je. Vendar je taka zaščita glede na preprosto dejstvo, da s(m)o potrošniki kot skupina preprosto preveč brezoblični, prepogosto - utvara. Pravice, pa čeprav podeljene, je pač treba znati uveljavljati. To je na svoji koži izkusila nizozemska potrošnica, ki ji je po manj kot pol leta od nakupa njen rabljen avto ob normalni rabi popolnoma zgorel. Po več zapletih in napačnih pravnih nasvetih je na nacionalni ravni ostala praktično brez pravic. Ji lahko v luči Direktive 1999/44/ES na pomoč priskoči Sodišče EU kot vrhovni razlagalec acquis communautaire?
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Nadgradnja načela zakonitosti v ustavnosodni presoji

mag. Tea Melart, 2.7.2015

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

mag. Tea Melart, Pravna praksa, 26/2015Po objavi odločb Ustavnega sodišča št. Up-879/14, št. Up-889/14 in št. Up-883/14 z dne 20. aprila 2015 se postavlja vprašanje o pomenu in dometu načela zakonitosti v kazenskem pravu iz prvega odstavka 28. člena Ustave. Vsebino tega načela mora dobro poznati vsak kazenski sodnik in tožilec, če želi svojo funkcijo opravljati dobro in učinkovito. V nadaljevanju podajam svoja razmišljanja o pomenu načela zakonitosti in obravnavam vprašanje nadgradnje stališč v ustavnosodni presoji. V prispevku na kratko zajamem tudi primerjalnopravni vidik.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄26

Sodna kontrola odvzema prostosti osebam, ki jim je odvzeta poslovna sposobnost

Avtor ni naveden, 2.7.2015

Zdravstvena in lekarniška dejavnost

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 26/2015Tretji stavek drugega odstavka in tretji stavek tretjega odstavka 74. člena Zakona o duševnem zdravju se razveljavita. Razveljavitev začne učinkovati eno leto po objavi te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije. Do drugačne zakonske ureditve oziroma najkasneje do izteka roka iz prejšnje točke mora biti zagotovljena sodna kontrola odvzema prostosti osebam, ki jim je odvzeta poslovna sposobnost. Oseba, ki ji je odvzeta poslovna sposobnost, se sprejme v varovani oddelek socialnovarstvenega zavoda s privolitvijo njenega zakonitega zastopnika. V osmih dneh po njenem sprejemu v varovani oddelek mora dati socialnovarstveni zavod sodišču predlog po postopku iz 75. člena Zakona o duševnem zdravju. V primerih, v katerih so bile osebe, ki jim je odvzeta poslovna sposobnost, v varovane oddelke sprejete na podlagi ureditve iz 1. točke izreka te odločbe in so v njih na dan objave te odločbe, mora dati socialnovarstveni zavod sodišču predlog po postopku iz 75. člena Zakona o duševnem zdravju v 30 dneh po objavi te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 26

Leto objave

< Vsi
2015(38)
> Julij(38)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

AB CĆČD ĐEFGH IJ K LM NOP QR S Š T UV WXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov