O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 38)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Varnost na dlani

Irena Vovk, 9.5.2013

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2013(www.ihelp.si) Jezik: slovenščina Tip: samostojna spletna stran Vzdrževanost: dobra Multimedijska podpora: mobilna aplikacija iHelp, sledite jim lahko na Facebooku in Twitterju, video Povezava z uporabniki: splošni e-naslov Oglaševanje: z oglasi V Slo
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

(Ne)zakonitost obračuna zamudnih obresti terjatev, nastalih zaradi kršitev prava EU

Zoran Skubic, 9.5.2013

Evropska (gospodarska) skupnost (unija), Obligacije

Zoran Skubic, Pravna praksa, 18/2013Romunske oblasti so se pred kratkim zaradi iste kršitve prava EU kar dvakrat znašle pod drobnogledom Sodišča (EU). Najprej je bila v nedavni zadevi Tatu v luči 110. člena Pogodbe o delovanju EU (PDEU) obravnavana in za nezakonito razglašena romunska nacionalna ureditev iz leta 2008 o posebni okoljski dajatvi za rabljena vozila, ki pa je učinkovala samo za taka vozila, uvožena iz drugih držav članic, enako stara in (ob)rabljena vozila na domačem trgu pa so bila od dajatve de facto izvzeta. Nato pa se je pod drobnogled Justice na podlagi istega dejanskega stanja vzelo vprašanje, ali je v skladu s pravom EU (romunska) nacionalna ureditev, ki pri vračilu dajatev, zaračunanih s kršitvijo taistega prava (EU), višino pripadajočih obresti omejuje na način, da so te priznane (tj. začnejo teči) šele s prvim dnem, ki sledi dnevu vložitve zahtevka za povračilo te dajatve. Končna odločitev Sodišča ne preseneča in je svojevrstno svarilo vsem državam članicam pred sprejemanjem samovoljnih in nedomišljenih ukrepov davčne politike. Države članice, kršiteljice prava EU, se namreč lahko, zlasti v primerih davčnih kršitev, enako kot Romunija hitro znajdejo v situaciji, ko zanje de facto ne velja načelo ne bis in idem.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Luksemburška kronika

Irena Vovk, 9.5.2013

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2013
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

s tujih knjižnih polic

Irena Vovk, 9.5.2013

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2013Xenophon Contiades (ur.) Constitutions in the Global Financial Crisis: A Comparative Analysis (Ashgate, 2013, 320 strani) V knjigi ugledni strokovnjaki iz različnih držav (Grčije, Madžarske, Islandije, Irske, Italije, Latvije, Portugalske, Španije, Velike Britanije in ZDA) obravnava
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Prepoved oglaševanja organizacije za varstvo živali

Nika Skvarča, 9.5.2013

Varstvo človekovih pravic

Nika Skvarča, Pravna praksa, 18/2013Manjša živalska kletka. V njej je v okove vklenjena deklica, ki zaradi svojih gest spominja na mladega šimpanza. Ko se deklica približa ograji, kamera ujame njen prestrašeni obraz. Pojavi se napis, da so šimpanzove intelektualne in čustvene sposobnosti na ravni štiriletnega otoka. V naslednjem kadru se pokaže enako prestrašen obraz šimpanza, pod njim pa se izpiše telefonska številka, na kateri se sprejemajo donacije za preprečevanje trpinčenja šimpanzov. Ta oglas je bil predmet razprave velikega senata Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki je presojal, ali prepoved njegovega televizijskega predvajanja krši pravico do svobodnega izražanja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Kazensko pravo - splošni del, 6. izdaja

dr. Andreja Tratnik, 9.5.2013

Kultura in umetnost

dr. Andreja Tratnik, Pravna praksa, 18/2013Pravo je živ organizem in se mora prilagajati družbenim spremembam. Področje slovenskega kazenskega prava to vsekakor potrjuje. Njegovo spreminjanje je gotovo med živahnejšimi - tako materialna kot tudi procesnopravna zakonodaja sta deležni skorajda vsakoletnih manjših ali večjih vsebinskih ali formalnih popravkov, posegov, sprememb. Zato se morajo spremembam zakonodaje prilagajati tudi temeljna teoretična dela. Temu trendu je sledilo tudi osrednje delo slovenskega kazenskega prava - Kazensko pravo: splošni del soavtorjev dr. Ljuba Bavcona in dr. Alenke Šelih ter dr. Damjana Korošca, dr. Matjaža Ambroža in dr. Katje Filipčič (Uradni list, Ljubljana 2013, 583 strani).
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Korupcija vs. etika v Sloveniji

Tadej Petejan, 9.5.2013

Pravoznanstvo

Tadej Petejan, Pravna praksa, 18/2013V organizaciji novoustanovljenega društva ELSA Nova Gorica je v sredo, 24. aprila 2013, na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici (EPF) potekala okrogla miza Korupcija vs. etika v Sloveniji. Ideja okrogle mize je nastala iz opažanja, da se v zdajšnjih družbenih razmerah med študenti vse bolj oblikuje kritična masa, ki je v javnem in političnem diskurzu pri lastni interpretaciji teoretičnega znanja in njegovi aplikaciji na aktualno raven v veliki meri prepuščena zgolj sama sebi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Evropa

Irena Vovk, 9.5.2013

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2013Torek, 23. 4. Javnofinančni primanjkljaj. Po podatkih Eurostata se je lani javnofinančni primanjkljaj zmanjšal tako v evrskem območju (s 4,2 odstotka BDP leta 2011 na 3,7 odstotka leta 2012) kot tudi v vsej EU (s 4,4 odstotka BDP leta 2011 na štiri odstotke leta 2012). Obseg državnega dolga
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Strukturne in druge reforme

dr. Jože Mencinger, 9.5.2013

Gospodarske družbe, splošni predpisi

dr. Jože Mencinger, Pravna praksa, 18/2013Strukturne reforme se skupaj s konsolidacijo javnih financ in privatizacijo že nekaj časa uvrščajo med tri mantre, ki naj bi rešile probleme, s katerimi se soočajo Slovenija, EU in svet. Nekritično jih ponavljajo vsi in vsevprek, politiki seveda največkrat in ne glede na to, ali vedo ali ne vedo, za kaj gre. Še zlasti aktivni so predstavniki evropskih oblasti in finančnih institucij, pod njihovimi pritiski pa tudi vselej poslušna slovenska oblast.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Sistemska razdolžitev

Irena Vovk, 9.5.2013

Civilni sodni postopki

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2013Vlada je na seji 25. aprila Ministrstvo za pravosodje zadolžila, da v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in Ministrstvom za finance ter zainteresirano strokovno javnostjo pristopi k pripravi predloga zakona o sistemski razdolžitvi z namenom povečanja možnosti aktivnejšega in učinkovitejšega delovanja upnikov v postopku razdolževanja insolventnih dolžnikov, ki so organizirani kot kapitalske gospodarske družbe.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Summum ius summa iniuria

Janez Kranjc, 9.5.2013

Ostalo

Janez Kranjc, Pravna praksa, 18/2013Rek, ki bi se slovensko glasil "Najvišje (tj. do skrajnosti pripeljano pravo) je največja krivica", omenja Cicero v svojem spisu o dolžnostih (De off. 1, 33). Že pred njim ga v komediji Kaznovalec samega sebe (Heaut. 796) v rahlo spremenjeni obliki kot splošno znanega omenja rimski komediograf Terencij, ki ga je prevzel od Menandra. Točen pomen reka iz konteksta komedije ni razviden.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Vsi bi bili radi Švicarji, nihče pa Wilhelm Tell

dr. Vesna Bergant Rakočević, 9.5.2013

Pravoznanstvo

dr. Vesna Bergant-Rakočević, Pravna praksa, 18/2013Kadarkoli sem kje v tujini, si ogledam sodne palače, to je nekakšen moj hobi, pa tudi že navada. Pred kratkim sem občudovala Palais de Justice kantona Vaud v Lozani, za moj okus eno najlepših, kar sem jih videla. Ni sicer posebej velika in razkošna, a draž ji daje njena lega. Stoji v parku nad travnatim platojem, katerega obzorje se konča na gladini Ženevskega jezera, na drugi strani pa se nad jezerom dvigajo zasnežene gore. Osupljiv pogled! Stopnišče pred palačo varujeta kamnita leva (podobno kot pred dunajsko, zanimivo), pred njim pa stoji kip Wilhelma Tella.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

dogodki - izjave

Irena Vovk, 9.5.2013

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2013Torek, 23. 4. Prehajanje tožilcev. Državnotožilski svet je na predlog generalnega državnega tožilca dr. Zvonka Fišerja opravil razpravo o prehajanju tožilcev v politiko in nazaj. Ugotovil je, da pristojnosti za odločanje o primernosti takih prehodov nima, da pa gre kljub temu za pomembno vpr
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Vračanje pravic je predrago

Irena Vovk, 9.5.2013

Človekove pravice

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2013"Ministrica za delo, družino, invalide in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak se je hitro in pravilno odzvala na odločitev Ustavnega sodišča," je 24. aprila na prvi novinarski konferenci, na kateri je strnila ugotovitve po prvih dveh mesecih svojega delovanja, dejala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Vlada naj bi namreč že v tem tednu obravnavala t. i. tehnični zakon za povrnitev neizplačanega dela pokojnin, odvzetega zaradi Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF). Varuhinja je v zvezi s tem izrazila skrb, kako bo država poplačala z ZUJF povzročene kršitve. Opozorila je še, da rokohitrsko sprejemanje zakonov ni sprejemljivo, saj je vračanje pravic predrago.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Aktualni izzivi pri sodnem preverjanju sindikalnega dogovarjanja skozi prizmo ekonomske analize prava

France Ocepek, 9.5.2013

Pravoznanstvo

France Ocepek, Pravna praksa, 18/2013Pred kratkim je Vrhovno sodišče sprejelo dve pomembni odločbi s področja kolektivnega dogovarjanja, ki se nanašata predvsem na problem pomena pooblastilne širine reprezentativnosti sindikata, kot ga urejata Zakon o kolektivnih pogodbah (ZKolP) in Zakon o reprezentativnosti sindikatov (ZRSin). Z vidika razlage v 76. členu Ustave zagotovljene svoboščine do sindikalnega delovanja je aktualno najbolj zanimiva ustavna odločba U-I-249/10 z dne 15. marca 2012, s katero zaključujem prispevek. Zadeve niso predstavljene le s sterilnimi pravnimi razlagalnimi instrumenti, ampak bom kot osrednji element pri opredeljevanju do primernosti in ustreznosti zakonskih rešitev ter odločitev v praksi uporabil orodja ekonomske analize prava.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Snemanje policije s strani občanov

Irena Vovk, 9.5.2013

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 18/2013Policisti v civilu so samostojnemu fotografu in fotoreporterju na 4. vseslovenski vstaji na Kongresnem trgu v Ljubljani preprečili slikovno dokumentiranje prijetja treh demonstrantov. Fotografu je policist stopil za hrbet, ga prijel za roko in ga odvlekel. Po kratkem pregovarjanju se je fotograf moral umakniti, saj ni hotel tvegati, da bi ga pridržali. Meni, da mu je bila poleg pravice do svobodnega gibanja kratena tudi pravica do dokumentiranja, saj imajo novinarji in fotoreporterji pravico in dolžnost pokrivati take dogodke. Navsezadnje je tudi v interesu javnosti, da se take shode dokumentira. Ali imajo torej policisti kot uradne osebe pravico zahtevati, naj se jih ne fotografira, če se pri tem ne ovira njihovega dela? Ali se sme fotografirati udeležence, ki niso javne osebe? Če nekdo zahteva, naj se ga ne fotografira in ne objavi fotografij, ali mu mora fotograf ustreči? Ali ga lahko kljub njegovi prepovedi posname in fotografijo tudi objavi?
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Sodišče mora sklep o začetku postopka skrbno obrazložiti

Avtor ni naveden, 9.5.2013

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 18/2013Okrajno sodišče v Ljubljani je v zadevi opr. št. N 342/2011 začelo po uradni dolžnosti postopek za odvzem poslovne sposobnosti zoper pobudnika. Pobudnik je menil, da je sodišče ravnalo nezakonito, saj v obrazložitvi sklepa ni navedlo nobenega utemeljenega razloga za začetek postopka, temveč se je sklicevalo zgolj na izrečeni varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Vsebina PP št.18/2013

Avtor ni naveden, 9.5.2013

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 18/2013stran 3 UVODNIK dr. Konrad Plauštajner Komu zvoni? Samo odvetnikom? stran 6 ARS Aleš Zalar Novela ZFPPIPP-E in mediacija stran 9 JAVNA UPRAVA Mateja Prešern Odpiranje podatkov javne
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Vacatio legis

Avtor ni naveden, 9.5.2013

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 18/2013je (ali bo) mimo: Akti, ki začnejo veljati v naslednjih desetih dneh: 1. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti - ZZDej-J (Ur. l. RS, št. 14/13) - veljati začne 16. maja. 2. Uredba o izvajanju Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o uvedbi programa za dokum
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Vlada RS

Avtor ni naveden, 9.5.2013

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 18/2013Sklepi, ki jih je Vlada RS sprejela na svoji 7. seji (25. april 2013): - predlog zakona o odpravi posledic razveljavitve drugega, tretjega in četrtega odstavka 143. člena Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZOPRZUJF); - predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnih kongl
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Vztrajanje pri hrambi prstnih odtisov - prekomeren poseg v zasebnost

dr. Andreja Tratnik, 9.5.2013

Varstvo človekovih pravic

dr. Andreja Tratnik, Pravna praksa, 18/2013Pritožnik je bil dvakrat v kazenskem postopku. Obakrat zaradi kraje knjig. In obakrat so mu vzeli prstne odtise. Prvi kazenski postopek se je končal z oprostilno sodbo, v drugem pa je državni tožilec odstopil od pregona. Toda prstni odtisi so ostali v avtomatizirani zbirki prstnih odtisov (fr. le fichier automatisé des empreintes digitales). Pritožnik je neuspešno zahteval njihov izbris. Ali so francoske oblasti s tem že kršile njegovo pravico do zasebnega in družinskega življenja iz 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP)?
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Odpiranje podatkov javnega sektorja

Mateja Prešern, 9.5.2013

Uprava

Mateja Prešern, Pravna praksa, 18/2013V začetku aprila je Odbor stalnih predstavnikov držav članic Sveta EU potrdil kompromisno besedilo predloga sprememb Direktive 2003/98/ES o ponovni uporabi informacij javnega značaja.1 Za vse, ki smo zadnje leto sodelovali v postopku sprejemanja, je bila to dobra novica. Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes je pozdravila doseženi dogovor, ki po njenem prinaša spremembo celotne kulture javnega sektorja. Hkrati je poudarila, da odpiranje podatkov pomeni nove poslovne priložnosti in ustvarjanje delovnih mest.2 Doseženi dogovor je na svojem blogu pozdravil tudi glasnik digitalnih tehnologij Republike Slovenije Aleš Špetič, ki meni, da pomeni sprejem pravil za objavo odprtih javnih podatkov "velik premik za našo digitalno prihodnost".3 Pravila mora zdaj formalno potrditi še Evropski parlament,4 potem sledi implementacija v nacionalne zakonodaje držav članic.5
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Nezakoniti kartelni sporazumi političnih strank o kadrovskih "kvotah" (koalicijske pogodbe)

Blaž Mrva, 9.5.2013

Pravoznanstvo

Blaž Mrva, Pravna praksa, 18/2013Ali politične stranke ravnajo zakonito pri sklepanju koalicijskih pogodb, ko si med seboj razdeljujejo ministrska mesta in ministrstva, ta pa postanejo "domena" oziroma "kvota" posamezne stranke? Menim, da ravnajo očitno nezakonito in v škodo javnega interesa.
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Novela ZFPPIPP-E in mediacija

Aleš Zalar, 9.5.2013

Civilni sodni postopki

Aleš Zalar, Pravna praksa, 18/2013Vlada RS je v zakonodajni postopek vložila predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP-E). Ta med drugim prinaša pomembne novosti na področje sprejemanja poslovnih odločitev v okviru uvedenega postopka zaradi insolventnosti in na področje reševanja interesnih nasprotij, posameznih spornih vprašanj in sporov, ki izvirajo iz postopka zaradi insolventnosti ali so v zvezi z njim. Predlog novele namreč razširja možnosti za uporabo mediacije na omenjenih področjih in nekatera vprašanja ureja precej drugače, kot so urejena v Zakonu o mediaciji v civilnih in gospodarskih zadevah (ZMCGZ), Zakonu o alternativnem reševanju sodnih sporov (ZARSS) in Zakonu o pravdnem postopku (ZPP).
Naslovnica
Pravna praksa, 2013⁄18

Preiskava poslovnih prostorov

Avtor ni naveden, 9.5.2013

Kazenski postopek

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 18/2013Prvi stavek prvega odstavka 28. člena Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence je v neskladju z Ustavo. Državni zbor RS mora protiustavnost iz prejšnje točke odpraviti v roku enega leta po objavi te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije. Do odprave ugotovljene protiustavnosti se uporablja prvi stavek prvega odstavka 28. člena Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. Členi 54, 56, 57, 59 in 61 Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence niso v neskladju z Ustavo.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 18

Leto objave

< Vsi
2013(38)
> Maj(38)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

A B CĆČDĐEFG H IJK LM NO P QR S Š T UV WXYZ Ž

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov