O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 42)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Združitev z družino

Avtor ni naveden, 5.2.2015

Zakonska zveza in družinska razmerja, Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 5/2015Člen 16.b Zakona o mednarodni zaščiti je bil v neskladju z Ustavo. Odločitev iz prejšnje točke se izvrši tako, da v še nepravnomočno končanih postopkih odločanja o združitvi družine pristojni organ lahko izjemoma šteje za družinskega člana tudi drugega sorodnika osebe s priznanim statusom begunca, ki ni bil določen v 16.b členu Zakona o mednarodni zaščiti, če posebne okoliščine iz 24. točke obrazložitve te odločbe govorijo v prid združitvi družine v Republiki Sloveniji. Sodba Vrhovnega sodišča št. I Up 423/2013 z dne 14. novembra 2013 in sodba Upravnega sodišča št. I U 1295/2013 z dne 11. septembra 2013 se razveljavita. Odločba Ministrstva za notranje zadeve št. 2142-276/2010/14 (1312-04) z dne 5. julija 2013 se odpravi. Zadeva se vrne Ministrstvu za notranje zadeve v novo odločanje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Vacatio legis je (ali bo) mimo

Avtor ni naveden, 5.2.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 5/2015 Akti, ki začnejo veljati v naslednjih desetih dneh: 1. Pravilnik o določitvi kriterijev za izkazovanje pomembnejših dosežkov delovanja društva za podelitev statusa društva v javnem interesu na področju vojnih veteranov (Ur. l. RS, št. 5/15) - veljati začne 7. februarja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Odvetniška tarifa

mag. Janez Tekavc, 5.2.2015

Odvetništvo in notariat

mag. Janez Tekavc, Pravna praksa, 5/2015Več kot sto let bo tega, kar je stanovski kolega Fran Milčinski združil žlahten humor in malo slovenskega nemira ter povedal zgodbo o tem, kako tri ure hoda daleč leži vas, pa ji pravijo mesto, in v tem kraju se hitro navdušijo nad vsako novotarijo, ki pride iz širnega sveta. Nekega dne je tako domači popotnik prišel z dolge poti in s seboj prinesel v sprednji malhi proso, vzad pa kašo. Kašo je skuhal, da bi lahko vsakdo poskusil, kako dobra je. Ker pa so vsi hiteli, da bi jo čim prej dali v usta, se je vsak popekel tako zelo, da so naslednje leto pihali v bilke prosa, da bi rodile bolj blago kašo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Status poklicev - sodni cenilec za ocenjevanje vrednosti nepremičnin

mag. Žiga Stupica, 5.2.2015

Uprava

mag. Žiga Stupica, Pravna praksa, 5/2015Nedavno sta odvetnik Domen Neffat in odvetniški pripravnik Sašo Potočnik opozorila, da je Računsko sodišče v revizijskem poročilu z dne 10. marca 2014 dokaj kritično ocenilo sistem sodnih cenilcev in njihovo delo pri opravljanju nalog cenitev vrednosti nepremičnin ter pod vprašaj postavilo njihovo strokovno usposobljenost, še zlasti v primerjavi s pooblaščenimi ocenjevalci vrednosti. Njuno vprašanje, ali je taka kritika stroke sodnih cenilcev upravičena, sproža odgovor o statusu zadevnih poklicev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Odpoved delavca v času poskusnega dela

dr. Nana Weber, 5.2.2015

Delovna razmerja

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 5/2015• Ali je delavec, ki v času poskusnega dela redno odpove pogodbo o zaposlitvi, ker mu delo ne ustreza, upravičen do nadomestila za brezposelne? Zakon o urejanju trga dela (ZUTD) v prvem odstavku 63. člena določa, da zavarovanec, ki je postal brezposeln p
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Objava pogodb

Irena Vovk, 5.2.2015

PRORAČUN

Irena Vovk, Pravna praksa, 5/2015Z novelo Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ-C) je bila vzpostavljena pravna podlaga za povečanje transparentnosti delovanja naročnikov na področju javnega naročanja. S tem ZDIJZ sledi načelom, ki so na tem področju uveljavljena v okviru organizacij OECD in Partnerstva za odprto vlado (Open Government Partnership). Eno od pomembnih priporočil partnerstva je namreč proaktivna objava bistvenih dokumentov in podatkov o javnih naročilih na spletu.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Odpoved delavca v času mirovanja pogodbe

dr. Nana Weber, 5.2.2015

Delovna razmerja

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 5/2015Z delavcem smo na njegovo željo zaradi začasnega odhoda v tujino z njegovo družino sklenili sporazum o mirovanju pogodbe o zaposlitvi. Ko se je delavec vrnil, kar je bilo pred iztekom sporazuma o mirovanju, je podal odpoved pogodbe o zaposlitvi. Po pogodbi ima odpovedni rok šest mesecev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Žrtev nezakonitega zaposlovanja

Avtor ni naveden, 5.2.2015

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 5/2015Predstavnica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (pobudnica), ki zastopa tujca - žrtev nezakonitega zaposlovanja, je Varuha prosila za pomoč pri pridobitvi dovoljenja za prebivanje in osebnega delovnega dovoljenja za prizadetega tujca, ki je bil žrtev trgovine z ljudmi, in sicer na podlagi Zakona o tujcih (ZTuj-2).
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Od 20. januarja do 2. februarja

Irena Vovk, 5.2.2015

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 5/2015 Torek, 20. 1. ZDIJZ. Po 37. členu Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) morajo državni organi in organi lokalnih skupnosti pripraviti letno poročilo o njegovem izvajanju za preteklo leto in ga predložiti Ministrstvu za javno upravo. Vsebina letnega poročila
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Dolge lovke farmacevtskega kriminala

Alenka Mordej, 5.2.2015

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

Alenka Mordej, Pravna praksa, 5/2015Pogosto se dobroverni nakupi zdravil prek interneta ne končajo po pričakovanjih kupca, ampak nasprotno - s povečanimi zdravstvenimi težavami, pa tudi tragično, s smrtjo posameznika. V takih primerih šele poznejše raziskave pokažejo, da je šlo za ponaredke zdravil, izdelane nekje daleč stran, na skritem, brez kontrole, brez pravih substanc, s premočnimi ali preslabimi učinkovinami, celo s strupenimi sestavinami, s pretečenim rokom uporabe, skladiščene pri neustreznih temperaturah, nepravilno transportirane itd. Ker je internet postal najbolj priljubljena oblika komunikacije, je razumljivo, da taka prodaja narašča, zato se tudi ponaredki ponujajo na tak način. Dobroverni interesenti jih lahko prek spleta kupujejo kjerkoli po svetu, v različnih državah.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Gradiva, ki jih obravnava DZ RS

Avtor ni naveden, 5.2.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 5/2015 23. januar - predlog zakona o cestninjenju; - predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika. 30. januar - predlog odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o preoblikovanju Univerze v Ljubljani; - predlog rebalansa proračuna Republike Slov
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Bine Kordež

dr. Jože Mencinger, 5.2.2015

Gospodarske družbe, splošni predpisi

dr. Jože Mencinger, Pravna praksa, 5/2015Od nekdaj me privlači oporekati splošno sprejetim "resnicam". Prav zato me najbrž privlači Bine Kordež, kot tajkun obsojen na šest let in pet mesecev zapora. V čem je njegova posebnost? Morda zadošča že njegova izjava: "Nikoli nisem rekel in nikoli ne bom, da v Sloveniji ni pravne države, samo zato, ker sem bil obsojen, kot to počnejo mnogi. Zaradi mojega primera pravne države ni nič več in nič manj." Bi jo zmogli, če bi bili v njegovi koži?
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Prenos zdravstvene kartoteke ob menjavi osebnega zdravnika

Irena Vovk, 5.2.2015

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 5/2015Ali sme ob zamenjavi izbranega osebnega zdravnika zdravstveno osebje vročiti zdravstveno kartoteko osebi, čigar podatki so v njej?
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Evropa

Irena Vovk, 5.2.2015

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 5/2015 Torek, 20. 1. Gradbeništvo. Sezonsko prilagojena proizvodnja v gradbenem sektorju se je novembra v primerjavi z oktobrom lani v evrskem območju zmanjšala za 0,1 odstotka, v vsej EU pa za 0,2 odstotka, je sporočil Eurostat. Največji upad so zaznali v Italiji (-4,5 odstotka),
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Supervizor

Irena Vovk, 5.2.2015

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 5/2015Delovanje aplikacije Supervizor je v teh dneh začasno moteno oziroma onemogočeno, saj jo posodabljajo. To pa je tudi razlog, da se je vnovič znašla v rubriki Spletni smerokaz. Pred dobrimi dvesto leti je angleški pravnik in filozof Jeremy Bentham zapisal, da je "tajnost instrument zarote, zato ne bi smela biti sistem normalnega vladanja".
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Kdo je tu sporen

dr. Vesna Bergant Rakočević, 5.2.2015

Sodišča

dr. Vesna Bergant-Rakočević, Pravna praksa, 5/2015Pred kratkim je Državni zbor soglasno zavrnil izvolitev kandidatke dr. Anite Dolinšek na mesto višje sodnice na Višjem sodišču v Celju, ki jo je za to predlagal Sodni svet. Glede na to, kaj je bilo o njeni kandidaturi izrečenega na komisiji Državnega zbora, to sicer niti ni bilo presenetljivo, zato pa nič manj nesprejemljivo, pravzaprav nezaslišano.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Poslednje zatočišče

dr. Ciril Ribičič, 5.2.2015

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Ciril Ribičič, Pravna praksa, 5/2015So najboljši dnevi Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) že za njim? Lahko govorimo o začetku konca tega sodišča kot poslednjega zatočišča za varstvo človekovih pravic Evropejcev? Bo ostalo zvesto zagotovilu, s katerim je začelo tretje tisočletje, da med pritožniki in evropskimi sodniki ne bo nobenega posrednika?
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Bo primer Pechstein terjal reformo CAS?

dr. Vesna Bergant Rakočević, 5.2.2015

Šport in organizacije

dr. Vesna Bergant-Rakočević, Pravna praksa, 5/2015Dopinški primer nemške hitrostne drsalke Claudie Pechstein iz leta 2009 je bil zelo odmeven in v marsičem prelomen. Disciplinska komisija Mednarodne drsalne zveze (International Skating Union - ISU) je športnico kaznovala z dveletno prepovedjo nastopanja zaradi kršenja člena 2.2 protidopinških pravil ISU, ki prepovedujejo krvni doping. Arbitražno razsodišče za šport (Court of Arbitration for Sport - CAS) je pritožbo Pechsteinove in pritožbo Nemške zveze za hitrostno drsanje (DESG) proti odločitvi disciplinske komisije ISU zavrnilo. Pechsteinova, petkratna olimpijska zmagovalka, ki je bila zaradi kazni ob možnost, da svojo zbirko odličij poveča na primer na zimskih olimpijskih igrah 2010 v Vancouvru, je odločbo CAS neuspešno izpodbijala tudi na švicarskem Zveznem vrhovnem sodišču.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Rumeni pas je lahko tudi po pravu EU samo za avtobuse in taksije

Zoran Skubic, 5.2.2015

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Zoran Skubic, Pravna praksa, 5/2015Preobremenjenost mestnih jeder z avtomobilsko pločevino je pojav, ki ga pristojne oblasti rešujejo na različne načine. Ena najpogosteje uporabljenih metod je določitev posebnih "rumenih" voznih pasov, v določenih urah pridržanih zgolj avtobusom in taksijem. Tak režim je uveljavljen tudi v slovenski prestolnici, že dalj časa pa velja tudi v Londonu. Toda kot pri vsaki oblastveni odločitvi na območju veljavnosti prava EU se lahko postavlja vprašanje, ali je tako ravnanje z njim v skladu. Natančneje, ali ni mogoče londonske omejitve "rumenega pasu" tudi na segment taksijev, ne pa na primer še na po namenu primerljiva vozila za zasebni najem, šteti kot nedovoljeno državno pomoč po prvem odstavku 107. člena Pogodbe o delovanju EU (PDEU)?
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Razpisi

Avtor ni naveden, 5.2.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 5/2015 Ur. l. RS, št. 98/14 1. Javni poziv kandidatom za namestnike članov pritožbene komisije pri Nacionalni agenciji Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu - rok je 16. februar. Ur. l. RS, št. 3/15 2. Predsednik Višjega sodišča v Celju -
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Zaznamovalo nas je

Avtor ni naveden, 5.2.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 5/2015 6. februar 1900 - Mednarodno arbitražno sodišče V Haagu je bilo ustanovljeno mednarodno arbitražno sodišče. Ustanovili so ga potem, ko je nizozemski senat ratificiral odlok, ki so ga sprejeli na mirovni konferenci leta 1899. 1919 - Weimarska republi
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Strateški okvir EU za varnost in zdravje pri delu

mag. Nataša Belopavlovič, 5.2.2015

Delovna razmerja

mag. Nataša Belopavlovič, Pravna praksa, 5/2015Evropska komisija je lani pripravila strateški okvir za varnost in zdravje pri delu za obdobje 2014-2020, s katerim želi zagotoviti ukrepe za izboljšanje varnosti in zdravja pri delu v EU in spodbuditi države članice k večjemu sodelovanju na tem področju. Dokument z naslovom Sporočilo Komisije Evropskemu parlamentu, Svetu, Evropskemu ekonomsko-socialnemu svetu in Odboru regij o strateškem okviru EU za varnost in zdravje pri delu za obdobje 2014-2020 sta doslej pri nas obravnavala Ekonomsko-socialni svet, sredi letošnjega januarja pa tudi Strokovni svet za varnost in zdravje pri delu kot strokovno posvetovalno telo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Imenovanje poslovodstva (d. o. o.) - smrt poslovodje - sprememba družbene pogodbe

Avtor ni naveden, 5.2.2015

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 5/2015Če poslovodja d. o. o., določen z družbeno pogodbo umre - in če iz družbene pogodbe ne izhaja drugače - imajo družbeniki možnost, da novega zastopnika družbe imenujejo na način, ki ga predvideva ZGD-1, to je z navadno večino na skupščini (507. člen ZGD-1 in drugi odstavek 510. člena ZGD-1).
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Quam miserum est mortem cupere nec posse emori

Janez Kranjc, 5.2.2015

Ostalo

Janez Kranjc, Pravna praksa, 5/2015Rek, ki bi se slovensko glasil Kako hudo je, če si želimo smrt, pa ne moremo umreti, izvira od Publilija Sirca. Načenja vprašanje trpljenja, ki človeka pripravi do tega, da si želi umreti. Razmišljanja o tem najdemo že v starem Egiptu. Iz časa 12. dinastije (okr. 2000 pr. Kr.) je ohranjena pesem, ki povzema pogovor od življenja utrujenega človeka s svojo dušo (Berl. pap. 3024). Neznani pesnik hrepeni po smrti, ki jo primerja z različnimi ugodji. Med drugim pravi: "Smrt je pred menoj kot ozdravitev po bolezni, kot prostost po zaporu, kot vonj po lotosih, kot sedenje na obali omame, kot hrepenenje po domu po dolgih letih izgnanstva."
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄5

Odmor med delovnim časom

Miha Šercer, 5.2.2015

Delovna razmerja

Miha Šercer, Pravna praksa, 5/2015Ali lahko našim delavcem odmor med delovnim časom določimo v več delih ali mora biti odmor obvezno v enem kosu (30 minut)? Kaj pa v primeru, ko delavec sam želi odmor med delom izrabiti v več delih po pet minut (kadilske pavze)?
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 5

Leto objave

< Vsi
2015(42)
> Februar(42)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 12. OSTALO

Avtorji

AB CĆČDĐEFGH IJ K LM NOP QR S Š T UV W XYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov