O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 39)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Mednarodno kazensko pravo

dr. Sabina Zgaga, 7.6.2012

Kultura in umetnost

dr. Sabina Zgaga, Pravna praksa, 22/2012Letos mineva deset let od uveljavitve Rimskega statuta, ki je ustanovil prvo stalno mednarodno kazensko sodišče (MKS). Ob tej priložnosti smo slovenski študenti, praktiki in teoretiki končno dobili prvi celovit učbenik o mednarodnem kazenskem pravu v slovenskem jeziku (dr. Matjaž Ambrož, dr. Ljubo Bavcon, dr. Zvonko Fišer, dr. Damjan Korošec, dr. Vasilka Sancin, dr. Liljana Selinšek, dr. Mirjam Škrk: Mednarodno kazensko pravo. Uradni list Republike Slovenije, Ljubljana 2012, 542 strani).
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Državni svet ni ostanek preteklosti, temveč zametek prihodnosti

dr. Ciril Ribičič, 7.6.2012

Državni zbor in državni svet

dr. Ciril Ribičič, Pravna praksa, 22/2012Politične elite so pripravljene podpreti tiste predloge ustavnih sprememb, ki jim olajšajo vladanje, ne pa tudi razvojno naravnanih sprememb v korist prebivalcev. Kot ponazoritev slednjega lahko navedem zavrnitev sprememb, ki bi omogočile Ustavnemu sodišču razvojno razlago Ustave na področju varstva človekovih pravic. Kot najskrajnejši primer poenostavitev v korist strankarskih vrhov pa lahko navedem podporo ukinitvi Državnega sveta.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

O dnevih

dr. Nataša Hribar, 7.6.2012

Ostalo

dr. Nataša Hribar, Pravna praksa, 22/2012Minil je sedemindvajseti april, ki je bil dela prost dan. Minil je drugi maj, ki je bil letos še dela prost dan. Minil je deveti maj, ki v Sloveniji nikoli ni bil dela prost dan ... Vsi ti dnevi so me spomnili na večno problematično temo sklanjanja samostalnika dan. Ali je bila proslava na Kongresnem trgu v Ljubljani na predvečer dneva ali dne Evrope? Kaj pa vi, se veselite jutrišnjega dneva ali dne (petek je, kajne)? Kaj obožujete - proste dneve ali dni? In kaj počnete v prostih dnevih ali dneh? Koliko dnevov ali dni dopusta imate na leto? Boste delo opravili do naslednjega dneva ali dne? Kdaj ste bili nazadnje na sprehodu - pred tremi dnevi ali dnemi? Morda pred dvema dnevoma ali dnema? Mene že dva dneva (ali dva dni?) preveč zebe, da bi šla na kolo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

s tujih knjižnih polic

Irena Vovk, 7.6.2012

Kultura in umetnost

Irena Vovk, Pravna praksa, 22/2012Lorenzo Zucca in Camil Ungureanu (ur.) Law, State and Religion in The New Europe - Debates and Dilemmas (Cambridge University Press, 2012, 350 strani) Vrnitev religije in zahteve vere v javnem življenju odpirajo mnoge dileme, na primer glede pravic in vrednot, pluralizma in i
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Širitev kroga zavezancev

Irena Vovk, 7.6.2012

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 22/2012"Sodeč po obsegu zadev, ki jih je v tem letu obravnaval informacijski pooblaščenec, smo ponovno priča tako rekoč rekordnemu številu zadev, ki jih prejmemo v obravnavo na obeh področjih delovanja informacijskega pooblaščenca, pa naj gre za zaprosila za mnenja, prijave ali pritožbe," v uvodu Letnega poročila 2011, ki ga je že predala Državnemu zboru, ugotavlja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

O družbenem statusu in etiki

mag. Sandi Kodrič, 7.6.2012

Ostalo

mag. Sandi Kodrič, Pravna praksa, 22/2012Če je na mestnem pločniku objestno parkiran avto, ki preprečuje prehod pešcem, tako da si morajo utirati pot mimo njega, kaj je bolj verjetno: da gre za skromni Renault Clio ali za razkošni športni terenec višjega razreda, na primer Porsche Cayenne?
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

dogodki - izjave

Irena Vovk, 7.6.2012

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 22/2012od 29. maja do 4. junija Torek, 29. 5. Odvzem premoženja. Uporabljati se je začel Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI), ki so ga poslanci sprejeli oktobra lani. ZOPNI tako med drugim uvaja t. i. finančno preiskavo za pet let nazaj, omogoča pa tudi začasen in trajen odvzem
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Evropa

Irena Vovk, 7.6.2012

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 22/2012Torek, 29. 5. Misija rast. Cilj konference na visoki ravni Misija rast: Evropa na čelu nove industrijske revolucije, ki sta jo gostila predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in evropski komisar za industrijo in podjetništvo Antonio Tajani, je bilo preučiti načine, kako preoblikovat
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

O "nujnih razlogih javne varnosti" iz Direktive 2004/38/ES

Katarina Vatovec, 7.6.2012

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Katarina Vatovec, Pravna praksa, 22/2012Veliki senat luksemburškega Sodišča je leta 2010 v zadevi Tsakouridis odločil, da boj proti nedovoljeni trgovini z drogami v hudodelski združbi lahko spada pod pojem "nujni razlogi javne varnosti" iz Direktive 2004/38/ES, zaradi katerih se lahko državljana EU izžene iz države članice gostiteljice, v kateri je prebival preteklih deset let. Leto in pol pozneje je veliki senat Sodišča v obravnavani zadevi italijanskega državljana P. I. v zvezi z upravičenostjo njegovega izgona z ozemlja Nemčije razsodil, da se pod pojem "nujnih razlogov javne varnosti" lahko umesti storitev kaznivega dejanja spolne zlorabe otrok (in drugih kaznivih dejanj, navedenih v prvem odstavku 83. člena Pogodbe o delovanju EU), pod pogojem, da so bila ta kazniva dejanja storjena na posebno hud način.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Avtonomija verskih skupnosti ustavila tudi ESČP

mag. Nana Weber, 7.6.2012

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 22/2012Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je tokrat dalo prednost načelu verske svobode in nevtralnosti države pred pravico do zasebnega in družinskega življenja nekdanjega duhovnika. Zaradi izstopa iz celibata ta ni mogel več poučevati katoliške vere in morale. ESČP je pojasnilo, da mu načeli verske svobode in nevtralnosti države preprečujeta, da bi nadalje obravnavalo, ali je bil razlog za nepodaljšanje pogodbe nujen in sorazmeren s postavljenim ciljem, ki naj bi bil v preprečitvi škandala.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Prijava in odjava stalnega prebivališča

Irena Vovk, 7.6.2012

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 22/2012Na podlagi navedb novega lastnika je stari lastnik stanovanja ugotovil, da so bili v času, ko je bil lastnik, na njegovem naslovu prijavljeni njemu neznani posamezniki. Kako je mogoče urediti prijavo oziroma odjavo teh posameznikov?
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Zagotavljanje varnosti učitelja

Avtor ni naveden, 7.6.2012

POKOJNINSKO IN INVALIDSKO ZAVAROVANJE

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 22/2012Zdravnica medicine dela je pri predlaganih ukrepih na področju varnosti in zdravja pri delu za učitelja športne vzgoje predlagala tole: "Zaradi zdravstvenih težav priporočam pri izvedbi določenih praktičnih vaj, pri katerih je potrebno varovanje učencev oziroma dvigovanje težjih bremen, kot na primer pri gimnastiki, razbremenitev pri delu oziroma pomoč in organizacijo dela v skladu z zmogljivostjo za navedene obremenitve." • Katere konkretne ukrepe mora v tem primer izvesti ravnatelj?
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Centralni register psov

Irena Vovk, 7.6.2012

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 22/2012Veterinarske ambulante izvajajo neposredno trženje svojih storitev najpogosteje tako, da lastnikom psov pošiljajo obvestila o cepljenju psov proti steklini, v katerih jih obveščajo, da razpisujejo splošno cepljenje psov proti steklini v nekem obdobju, večkrat pa jim hkrati ponujajo tudi druge storitve (na primer cepljenje proti kužnim boleznim, sterilizacija, kastracija). Ali je torej dovoljeno pošiljanje obvestil na podlagi podatkov iz Centralnega registra psov (CRPsi)?
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Luksemburška kronika

Irena Vovk, 7.6.2012

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 22/2012Med 26. majem in 1. junijem Sodišče EU ni izdalo nobene sodbe.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Vračanje evropskih doklad za ekološko kmetovanje v luči doktrine Omejc

Zoran Skubic, 7.6.2012

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Zoran Skubic, Pravna praksa, 22/2012Sodišče Evropske unije (Sodišče) je pred kratkim vnovič pravno zavezujoče razlagalo ureditev finančnih spodbud EU za spodbujanje ekološke pridelave hrane, izplačanih na podlagi nacionalnih izvedbenih aktov, temelječih na Uredbi Sveta (ES) o podpori za razvoj podeželja (Uredba) in pripadajoči izvedbeni uredbi. Pri tem je presojalo vprašanje, ali pravo EU nasprotuje nacionalni ureditvi, ki kmetu - upravičencu do finančnih sredstev, če na kraju samem prepreči pregled zemljišč s spornimi posevki, nalaga povračilo vseh odobrenih evropskih sredstev, in to tudi, če so bila ta izplačana že za več let. Pri končni odločitvi pa se je glede vprašanja preprečitve pregleda na kraju samem v pomembnem delu oprlo tudi na dognanja, ki jih je razvilo v zadevi Omejc, sicer šele drugem predhodnem vprašanju, ki ga je na podlagi določb 267. člena Pogodbe o delovanju EU (PDEU) pred Sodiščem sprožilo kako slovensko sodišče.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga - pisno opozorilo

Avtor ni naveden, 7.6.2012

Delovna razmerja

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 22/2012Delodajalec lahko pisno opozori delavca na kakršnokoli kršitev delovnih obveznosti. Presoja sodišča v poznejšem sporu o zakonitosti odpovedi je v tem primeru omejena le na kontrolo, ali je do kršitve, zaradi katere je bila podano pisno opozorilo, sploh prišlo in ali ni bilo opozorilo podano iz sicer protipravnih razlogov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Vlada RS

Avtor ni naveden, 7.6.2012

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 22/2012Sklepi, ki jih je Vlada RS sprejela na svoji 16. seji (31. maj 2012): - paket ukrepov za spodbujanje gospodarstva - 75 ukrepov skozi 16 zakonov; - predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje; - predloga zakona o spremembah in dopolni
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Denarne obveznosti po izstopu države iz EMU

dr. Miran Jus, 7.6.2012

Evropska (gospodarska) skupnost (unija), Gospodarske družbe, splošni predpisi

dr. Miran Jus, Pravna praksa, 22/2012Zdaj, ko grški izstop iz Evropske (monetarne) unije (E(M)U) ni več zgolj hipotetičen, temu pa bi lahko sledile tudi nekatere, in to ne zgolj periferne države evroobmočja, se znova postavljajo tudi "manj dramatična" vprašanja sprememb monetarnih sistemov in vpliva teh sprememb na denarne obveznosti. Posebne spremembe monetarnih sistemov so namreč lahko tudi primeri, ko neka država ali skupina držav zapusti dotedanjo zanjo bolj ali manj optimalno valutno območje, tj. monetarno unijo, in skupno valuto nadomesti s svojo staro ali novo nacionalno valuto, praviloma z določeno uradno rekurentno zvezo, pravili konverzije itd. Če pri tem monetarna unija ne razpade in skupna valuta ne preneha obstajati, je na primer pravni položaj pogodbenih strank iz preostalih držav v različnih mednarodnih poslovnih razmerjih, pri katerih so njihove medsebojne obveznosti denominirane v dotedanji skupni valuti, ob takih monetarnih spremembah lahko precej manj predvidljiv kot v primeru drugih monetarnih kriz in katastrof, še zlasti ob stihiji in nenadziranem izstopu ter ob neizdelanih ali pomanjkljivih pravilih za take primere. Verjetno pa ob uresničitvi takih scenarijev to niti ne bi bil največji problem.
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Vacatio legis

Avtor ni naveden, 7.6.2012

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 22/2012je (ali bo) mimo: Akti, ki začnejo veljati v naslednjih desetih dneh: 1. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja - ZVPSBNO-B (Ur. l. RS, št. 38/12) - veljati začne 9. junija. 2. Direktiva 2012/13/EU Evropskega parlamenta in Sv
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Vsebina PP št.22/2012

Avtor ni naveden, 7.6.2012

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 22/2012stran 3 UVODNIK dr. Grega Strban Ustavna zapoved socialne države ni pravno nezavezujoča norma stran 6 GOSPODARSKO PRAVO dr. Miran Jus Denarne obveznosti po izstopu države iz EMU Z novimi rešitvami do hitrejšega plačila? I
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Z novimi rešitvami do hitrejšega plačila?

Igor Knez, 7.6.2012

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Igor Knez, Pravna praksa, 22/2012Več kot eno leto je minilo, odkar so se v skupnem bobnu znašli dolžniki vseh vrst in se zavrteli v prvem obveznem pobotu. Še kakšen mesec več pa je minil, ko je začel veljati Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP). Z njegovim sprejemom so se slovenskemu "nacionalnemu športu številka ena" napovedovali težji časi. Pa je bilo to leto res tako "težko"?
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Prebujena generacija

Irena Vovk, 7.6.2012

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 22/2012(www.generationawake.eu/sl) Jezik: slovenščina in 22 drugih uradnih jezikov EU Tip: samostojno spletišče Vzdrževanost: dobra Multimedijska podpora: sledite jim lahko na Twitterju in Facebooku, videospota, fotografije, e-priročnik Povezava z uporabniki: splošni
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Poslanska vprašanja in pobude

Avtor ni naveden, 7.6.2012

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 22/2012- v zvezi z ugotavljanjem odgovornosti in revizijskimi razkritji (Matevž Frangež); - v zvezi s kadrovskimi odločitvami v Vladi (Majda Potrata).
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Razpisi

Avtor ni naveden, 7.6.2012

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 22/2012Ur. l. RS, št. 21/12 1. Volitve treh članov Sodnega sveta, ki jih izmed sebe izvolijo sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo, in volitve treh članov Sodnega sveta, ki jih na predlog predsednika republike izvoli Državni zbor, bodo 14. junija 2012 - za dan razpisa volitev, s katerim
Naslovnica
Pravna praksa, 2012⁄22

Pravni napovednik

Irena Vovk, 7.6.2012

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 22/2012Članek iz revije Pravna praksa.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 22

Leto objave

< Vsi
2012(39)
> Junij(39)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

ABC ĆČDĐEFG H IJ K LMNOP QR S ŠT UV W XYZ Ž

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov