O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 3
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 51)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Pravo EU in plačilna nedisciplina v Sloveniji

Damjan Možina, 24.3.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Damjan Možina, Pravna praksa, 11/2011Plačilna nedisciplina je v Sloveniji že dolgo velik problem. V času sedanje gospodarske krize se je ta problem še dodatno izostril. Ocenjuje se, da je neplačevanje obveznosti med poglavitnimi razlogi za trenutni val stečajnih postopkov v Sloveniji, zlasti nad malimi in srednjimi podjetji. Plačilna nedisciplina je večplasten pojav in je rezultat delovanja številnih, med seboj prepletenih vzrokov. Med njimi velja omeniti strukturo trga. V Sloveniji je lahko dober primer gradbeništvo. Peščica kartelno povezanih največjih igralcev, ki ima dobre odnose z državo kot največjim investitorjem, je ta trg še do nedavnega skoraj povsem obvladovala. Od te peščice je odvisna množica manjših igralcev, ki so za to, da sploh dobijo posel, prisiljeni sprejeti zelo neugodne plačilne roke ali pa ne glede na pogodbene roke preprosto ne dobijo plačila. Veliki igralci dobljenega plačila ne posredujejo podizvajalcem ali pa ga posredujejo veliko pozneje, vmes pa številni propadejo. K plačilni nedisciplini gotovo prispeva tudi prepočasno delovanje slovenskih sodišč. Hitri postopki in učinkovite izvršbe bi za dolžnike pomenili spodbudo za hitrejše plačevanje. Obstaja še vrsta drugih razlogov, med katerimi je bržkone tudi (ne)razumevanje pomena spoštovanja pogodbenih obveznosti za pravni red in gospodarstvo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

s tujih knjižnih polic

Irena Vovk, 24.3.2011

Kultura in umetnost

Irena Vovk, Pravna praksa, 11/2011Johan van de Gronden, Erika Szyszczak, Ulla Neergaard in Markus Krajewski Health Care and EU Law (Springer, 2011, 450 strani) Bolniki želijo kar najhitrejši, najučinkovitejši in najvarnejši način zdravljenja. Da bi to dosegli, se številni evropski državljani zdravijo v drugi
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Vsebina PP št.11/2011

Avtor ni naveden, 24.3.2011

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2011stran 3 UVODNIK dr. Verica Trstenjak Evropskega prava še vedno ne poznamo dovolj stran 7 SLOVENIJA IN PRAVO EU: IZZIVI ZA PRIHODNOST dr. Matej Avbelj Vpliv prava EU na nacionalno načelo pravnomočnosti Pravo EU in plačilna n
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Točke zvestobe

Matjaž Ambrož, 24.3.2011

Ostalo

dr. Matjaž Ambrož, Pravna praksa, 11/2011Zdaj, odkar je kapitalizem, je marsikaj drugače. Precej sprememb je na področju blagovne menjave, pri kateri ponudniki blaga v maloprodaji uporabljajo številne trike, za moj okus tudi nekatere precej bedaste, da bi svojo robo spravili v promet.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Pogodbeni prenos lastninske pravice na premičninah v evropskem pravnem prostoru

Renato Vrenčur, 24.3.2011

Kultura in umetnost

dr. Renato Vrenčur, Pravna praksa, 11/2011Knjiga Pogodbeni prenos lastninske pravice na premičninah v evropskem pravnem prostoru avtorice dr. Ane Vlahek (GV Založba, zbirka Scientia Iustitia, 2010, 417 strani) je klasična znanstvena monografija, ki jih v slovenskem pravnem prostoru primanjkuje. Avtorica razpravlja o transfernih sistemih, tj. sistemih pogodbenega prenosa lastninske pravice na premičninah, v pravnih redih evropskih držav.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Vpliv prava EU na nacionalno načelo pravnomočnosti

Matej Avbelj, 24.3.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Matej Avbelj, Pravna praksa, 11/2011Namen tega prispevka je dvojen. Prvič, na kratko prikazati razvoj sodne prakse Sodišča EU s področja odnosa med načelom primarnosti prava EU in načelom pravnomočnosti, kot velja v državah članicah. Drugič, analizirati izzive, ki jih predstavljena sodna praksa morebiti prinaša za slovenski pravni red.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Že tretje vseslovensko tekmovanje študentov prava

Mojca Zadravec, 24.3.2011

Ostalo

Mojca Zadravec, Pravna praksa, 11/2011V petek, 18. marca, se je na Ustavnem sodišču končalo III. Pitamičevo vseslovensko tekmovanje študentov prava. Tekmovanje, ki ga organizira PF Univerze v Ljubljani v sodelovanju s PF Univerze v Mariboru in EPF v Novi Gorici, je letos potekalo v obliki simulacije postopka ustavne obtožbe predsednika republike zaradi njegove zavrnitve podpisa novele KZ-1B v promulgacijskem postopku (več informacij o tekmovanju na (http://pitamicevotekmovanjestudentovprava.blogspot.com)).
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Razpela bodo visela

Andreja Tratnik, 24.3.2011

Varstvo človekovih pravic

Andreja Tratnik, Pravna praksa, 11/2011Država se mora vzdržati pred neposrednim in tudi posrednim vsiljevanjem vere ljudem, ki so od države odvisni, oziroma ranljivim skupinam. Šolanje otrok je zato zelo občutljiva dejavnost, saj zaradi mladosti in neizkušenosti še niso sposobni kritičnega ocenjevanja. Obvezno obešanje razpel na zelo vidnih mestih v javni šoli ni samo v nasprotju s sekularnimi prepričanji, ampak je lahko celo čustveno moteče za učence, ki niso kristjani ali pa so neverni. Negativna svoboda veroizpovedi ne pomeni samo odsotnosti verskih obredov ali verskega izobraževanja: razširja se tudi na prakse in simbole, ki izražajo prepričanje, vero ali ateizem. Zato je dolžnost države, da v sistemu javnega šolanja, v katerem je pouk obvezen in v katerem naj bi se učenci naučili kritične misli, ohranja veroizpovedno nevtralnost. To pa pomeni tudi prepoved obešanja razpel v javnih šolah, ki staršem, ki niso kristjani, preprečuje, da bi svoje otroke vzgajali v skladu z lastnimi prepričanji in življenjskimi nazori, šoloobveznim otrokom pa posega v pravico, da verujejo ali ne verujejo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Tuji" odvetnik kot "odvetnik

Saša Sever, 24.3.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Saša Sever, Pravna praksa, 11/2011V zadevi Ebert je Sodišče EU podrobneje razložilo 10. člen Direktive 98/5/ES, ki predvideva tri možnosti glede dostopa "tujega" odvetnika do opravljanja odvetniškega poklica pod poklicnim nazivom gostujoče države članice.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Poraz FIFA in UEFA v primeru "belih seznamov"

Vesna Bergant-Rakočević, 24.3.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Vesna Bergant-Rakočević, Pravna praksa, 11/2011Ali so nogometne tekme svetovnega prvenstva (FIFA) in evropskega prvenstva (UEFA) za javnost pomembni dogodki? Zveni paradoksalno, a FIFA in UEFA, ki ne slovita ravno po podcenjevanju lastne pomembnosti, sta Splošno sodišče neuspešno prepričevali, da ni tako. Z veliko verjetnostjo lahko sklepamo, da gre kvečjemu za lažno skromnost, ki je omejena le na ta primer, ko je "velik pomen za javnost" v trku z "velikim pomenom zaslužka" pri prodaji izključnih pay-TV pravic.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Prepoved potovanj v tujino zaradi seznanitve z državnimi skrivnostmi

Mojca Komac, 24.3.2011

Varstvo človekovih pravic

Mojca Komac, Pravna praksa, 11/2011Upokojenemu ruskemu vojaškemu častniku Soltysyaku so ruske oblasti zavrnile izdajo potne listine, s čimer mu je bilo vsakršno potovanje v tujino skoraj povsem onemogočeno. Razlog? Soltysyak je imel med opravljanjem vojaške službe dostop do dokumentov, ki so vsebovali številne državne skrivnosti. Zgodba je s pritožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) dobila epilog, saj je sodišče ugotovilo, da je bila pritožniku kršena pravica do svobode gibanja, določena v 2. členu Protokola št. 4 k Evropski konvenciji o človekovih pravicah (EKČP).
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Z iskrenim priznanjem do nižje kazni

Alenka Mordej, 24.3.2011

Civilni sodni postopki

Alenka Mordej, Pravna praksa, 11/2011V skoraj štirinajstih dneh se je začel in končal eden najodmevnejših kazenskih procesov v Avstriji, in sicer pri okrožnem sodišču v Celovcu zoper petinpetdesetletnega Wolfganga Auer-Welsbacha. Obseg te kazenske zadeve je resnično velik. Oškodovancev je bilo 12.500, skupne škode pa približno 420 milijonov evrov. Auer-Welsbach je bil kot ustanovitelj firme AvW spoznan za krivega: izrečena mu je bila zaporna kazen osmih let. Sodba je postala 4. februarja pravnomočna.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

globus

Dean Zagorac, 24.3.2011

Ostalo

Dean Zagorac, Pravna praksa, 11/2011Francija: Google oglobljen zaradi kršitve zasebnosti 21. 3. - Francoska državna komisija za informacijsko tehnologijo in svobodo je Google oglobila s 100.000 evri. Ameriški računalniški velikan je namreč kršil francoske predpise o zasebnosti, ker je s svojo storitvijo Google Street View zajemal, ob
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Vacatio legis

Avtor ni naveden, 24.3.2011

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2011je (ali bo) mimo: Akti, ki začnejo veljati v naslednjih desetih dneh: 1. Zakon o detektivski dejavnosti - ZDD-1 (Ur. l. RS, št. 17/11) - veljati začne 26. marca. 2. Zakon o zasebnem varovanju - ZZasV-1 (Ur. l. RS, št. 17/11) - veljati začne 26. marca. 3. Zakon o tehnič
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Državna revizijska komisija za revizijo postopkov oddaje javnih naročil

Irena Vovk, 24.3.2011

PRORAČUN

Irena Vovk, Pravna praksa, 11/2011Državna revizijska komisija za revizijo postopkov oddaje javnih naročil (DKOM) je samostojen in neodvisen državni organ nadzora nad zakonitostjo postopkov javnega naročanja, ki zagotavlja pravno varstvo ponudnikov v vseh stopnjah postopkov oddaje javnih naročil. Položaj in organizacijo Državne revizijske komisije ureja Zakon o reviziji postopkov javnega naročanja (ZRPJN). Trenutno ji predseduje Miriam Ravnikar Šurk.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Razpisi

Avtor ni naveden, 24.3.2011

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2011Ur. l. RS, št. 97/10 1. Usposabljanje absolventov na delovnem mestu in subvencije za zaposlitev diplomantov/absolventov - aktiviraj in zaposli se II - Zavod RS za zaposlovanje; tretji rok je 31. marec 2011. Ur. l. RS, št. 100/10 2. Štipendije za doktorski študij na EUI - European Univ
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Normativni program Vlade RS

Avtor ni naveden, 24.3.2011

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2011Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Vlada RS

Avtor ni naveden, 24.3.2011

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2011Sklepi, ki jih je Vlada RS sprejela na svoji 125. seji (17. marec 2011): - predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu; - predlog zakona o varnosti in zdravju pri delu; - predlog zakona o državnem tožilstvu (ZDT-1); - ustanovitev Strokovnega sveta za p
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Pravni napovednik

Irena Vovk, 24.3.2011

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 11/2011Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

zaznamovalo nas je

Darja Golob-Koritnik, 24.3.2011

Ostalo

Darja Golob-Koritnik, Pravna praksa, 11/201124. marec 1835 - Jožef Stefan V Sv. Petru na Koroškem se je rodil eden najpomembnejših znanstvenikov slovenskega rodu, fizik in matematik Jožef Stefan. 1992 - Članstvo v KVSE Slovenija je postala članica Konference o varnosti in sodelovanju v Evropi (KVSE), danes OVSE - Organizac
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

O legendah, pričah, barabah in še čem

Nataša Hribar, 24.3.2011

Ostalo

dr. Nataša Hribar, Pravna praksa, 11/2011Na spletni strani enega naših osrednjih časopisov sem pred tedni prebrala tale naslov: Umrla je legenda hindustanske glasbe, Bhimsen Joshi. Bhimsen Joshi je bil moški. In bil je legenda. Je ta legenda hindustanske glasbe umrl ali umrla, kot piše v naslovu?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Iz poročevalca Državnega zbora

Avtor ni naveden, 24.3.2011

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/201121. marec - predlog zakona o dopolnitvi zakona o vinu (ZVin-A) - skrajšani postopek. 16. marec - predlog zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov (ZPKŽP) - tretja obravnava; - predlog zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) - tretja obravn
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Evropa

Irena Vovk, 24.3.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 11/2011Torek, 15. 3. Kazni. Finančni ministri EU so na zasedanju v Bruslju dosegli dogovor o šestih zakonodajnih predlogih (pet uredb in direktiva): štirje se nanašajo na reformo pakta za stabilnost in rast, ki določa pravila za javnofinančni primanjkljaj (omejuje ga pri treh odstotkih BDP) in jav
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

Ubogi otroci!

Vesna Bergant-Rakočević, 24.3.2011

Zakonska zveza in družinska razmerja

dr. Vesna Bergant-Rakočević, Pravna praksa, 11/2011Moj sin je star osem let. Pred kratkim smo bili na počitnicah v daljnih krajih, kjer mu je bilo izrecno zabičano (kakšna beseda?), naj se drži naju in ne hodi po svoje ("je nevarno"). Ker očitno lepa beseda vedno ne najde ustreznega mesta, je iz norčave otroške objestnosti enkrat kljub temu storil ravno obratno - kar odbezljal je, zaradi česar sem se nanj zelo razjezila (kaj bi človek olepševal!?). A njegova reakcija me je vendarle presenetila. Z užaljenim nerazumevanjem me je vprašal, čemu le ga JAZ kregam zato, ker bi se NJEMU lahko kaj zgodilo. In potem še kazen (en dan nič nintenda)!? Od kod staršem ta pravica!?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄11

V slovo naši mali šoli retorike

Avtor ni naveden, 24.3.2011

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2011Menda vsaka šola nekaj stane, še zlasti v prenesenem pomenu besede. Ker se šolanja slej ko prej končajo, se bova v naslednjih vrsticah tudi midva poslovila od vas, toda najina misija bo resnično uspešna šele takrat, ko se boste goreče odločili - če se še niste - da z učenjem retorike nikoli ne prenehate.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 3 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 11

Leto objave

< Vsi
2011(51)
> Marec(51)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

A B CĆČDĐEF G H IJK LM NOPQR S ŠT UV WXYZ Ž

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov