O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 36)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Interdisciplinarna delavnica migracije

mag. Andreja Kokalj, 23.3.2017

Pravoznanstvo

mag. Andreja Kokalj, Pravna praksa, 11/2017Univerza v Gradcu in Univerza v Ljubljani sta za doktorske študentke in študente vseh področij doktorskega študija organizirali interdisciplinarno delavnico Migracije. Interdisciplinarna delavnica je potekala na Univerzi v Ljubljani 13. in 14. januarja 2017 in je obravnavala različ
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Nakupi blaga in storitev za neposlovno rabo - pojasnitev davčne obravnave

Avtor ni naveden, 23.3.2017

Poravnava davkov in prispevkov

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2017Blago in storitve, za katere se smatra, da niso bile kupljene za poslovno rabo, so opredeljene v 29. členu ZDDPO-2, in sicer gre za nakupe, ki imajo za posledico odhodke, ki niso neposreden pogoj za opravljanje dejavnosti in niso posledica opravljanja dejavnosti, imajo značaj zasebnosti, ali niso skladni z običajno poslovno prakso. Odhodki niso skladni z običajno poslovno prakso, če niso običajni pri poslovanju v posamezni dejavnosti glede na pretekle in druge izkušnje in primerjavo z drugimi dejavnostmi ter dejstvi in okoliščinami, razen odhodkov, nastalih zaradi izrednih in ne-pogostih (redkih) dogodkov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Kdo je destruktiven in skrajno neodgovoren glede drugega tira

dr. Marko Pavliha, 23.3.2017

Železniški promet

dr. Marko Pavliha, Pravna praksa, 11/2017Ko smo prejšnji torek člani koordinacijskega odbora sveta za civilni nadzor projekta drugi tir na tiskovni konferenci predstavili predlog Zakona o gradnji in financiranju gradnje proge Koper-Divac?a, je oblast reagirala dokaj predvidljivo: burno, panično in žaljivo. Našo potezo so označili za "destruktivno" in "skrajno neodgovorno", ker naj bi v kratkem Ministrstvo za infrastrukturo v parlamentarno proceduro vložilo svojo verzijo zakona.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Odpoklic članov sveta delavcev

Avtor ni naveden, 23.3.2017

Delovna razmerja

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2017Zahtevi za odpoklic člana Sveta delavcev morajo biti priloženi podpisi tistih delavcev, ki konkreten odpoklic zahtevajo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Imena bitij in velika začetnica

dr. Nataša Hribar, 23.3.2017

Ostalo

dr. Nataša Hribar, Pravna praksa, 11/2017Pred nekaj dnevi sem imela v rokah besedilo, v katerem je bil na kratko omenjen tudi sveti Anton Puščavnik. Presenetilo me je, da je bil stalni pridevek Puščavnik ob imenu zapisan z malo začetnico. To me je spodbudilo, da se po dolgem času v kotičku spet lotim obravnave velike začetnice pri osebnih lastnih imenih; večinoma se namreč ukvarjamo z zemljepisnimi in stvarnimi imeni, veliko začetnico pri imenih bitij pa imamo nekako za samoumevno. A ni vedno tako - nekaj pravil je vendarle treba poznati.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Novi standardi sodniške nepristranskosti v kazenskem postopku

dr. Boštjan Polegek, 23.3.2017

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki, Sodišča

dr. Boštjan Polegek, Pravna praksa, 11/2017Ustavno sodišče Republike Slovenije je z odločbo v zadevi Up-57/14 z dne 26. januarja 2017 presodilo, da je objektivni vidik sodniške nepristranskosti kršen, kadar sodišče v vsaj delno isti sestavi v ločenih zaporednih postopkih presoja krivdo udeležencev pri kaznivem dejanju, izvršenem v okviru istega historičnega dogodka. Pri tem je sledilo že ustaljeni presoji Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), da je videz sodniške nepristranskosti okrnjen, kadar sodna odločba v prvem sojenju zoper posamezne udeležence vključuje nepogojno vrednotenje (objektivno prejudiciranje) konkretnih ravnanj drugih udeležencev, ki jim za ta ravnanja sodi isti sodnik v poznejšem ločenem postopku. Na tako stanje, ki je bilo predmet presoje v navedeni odločbi Ustavnega sodišča, se v aktualni sodni praksi navezujejo še drugi sorodni procesni položaji, ki zadevajo vprašanje sodniške nepristranskosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Sankcioniranje kršitev delovnih obveznosti

Miha Šercer, 23.3.2017

Delovna razmerja

Miha Šercer, Pravna praksa, 11/2017Zoper delavca smo uvedli postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, vendar smo po opravljenem zagovoru ugotovili, da delavcu vseh očitanih kršitev verjetno ne bomo mogli dokazati.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Luksemburška kronika

Toni Tovornik, 23.3.2017

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Toni Tovornik, Pravna praksa, 11/2017Sodbe Sodišča
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Lastniško nagrajevanje v startup podjetjih

Nejc Setnikar, 23.3.2017

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Nejc Setnikar, Pravna praksa, 11/2017Tistim, ki poznajo okolje startupov, bodo naslednje besede dobro poznane, navrgel pa sem jih predvsem z namenom spodbude vedoželjnosti pri ostalih: vesting, reverse vesting, vesting period, cliff, options, equity, acceleration, dilution. Uporaba angleščine je tu primerna, saj pojmi izvirajo iz angleško govorečega poslovno-pravnega okolja. Ker pa prispevek stremi k umestitvi oziroma približanju slednjih slovenski pravni ureditvi, je smiselno, da v nadaljevanju uporabljam nekatere že obstoječe prevode ali pa izraze poskusim prevesti sam. Poleg tega bo vsebina prispevka obravnavana predvsem z vidika startup podjetja (zagonskega podjetja oziroma štartnika, kajti startupovska scena je postala pomemben del slovenskega gospodarstva in se ji z vidika prava za zdaj pri nas še ne posveča dovolj strokovne pozornosti). Število štartnikov neustavljivo raste, njihovo kulturo in načine poslovanja ("agile" oziroma agilno poslovanje, "lean" oziroma vitka metodologija itd.) pa odkrivajo in posvajajo celo "klasični" gospodarski sektorji, kot so bančništvo, energetika in transport.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Predmet stavke v slovenski pravni ureditvi s poudarkom na primeru stavke v Slovenski filharmoniji

dr. Luka Tičar, 23.3.2017

Delovna razmerja

dr. Luka Tičar, Pravna praksa, 11/2017Konec lanskega leta in v začetku letošnjega se je najprej v laični, nato pa tudi v strokovni javnosti začelo razpravljati o stavki članov orkestra Slovenske filharmonije (SF). Laična ocena se je omejevala pretežno na spraševanje o njeni primernosti in potrebnosti, zaznati je bilo mnenja o pretiravanju zaposlenih v SF. Strokovne pravne ocene, ki so seveda veliko bolj pomembne, pa so se pretežno dotikale vprašanja zakonitosti stavke. V tem kontekstu predvsem v luči predmeta stavke oziroma stavkovnih zahtev. Člani orkestra so izvedli dve enodnevni stavki, eno v začetku decembra, drugo na novega leta dan. Stavkovne zahteve iz prve stavke, ki jo je stavkovni odbor označil za opozorilno, so bile tudi del stavkovnih zahtev druge, zaostrene stavke. V tem prispevku bomo s strokovnega vidika osvetlili tiste stavkovne zahteve, glede katerih v naši delovnopravni stroki ni enotnega stališča, nanašajo pa se na odstop ali zamenjavo vodilnih oseb v SF. Slednja problematika močno determinira sodno oceno glede zakonitosti stavke kot celote.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Parlameter - pomanjkljivosti in izboljšave

Patricij Maček, 23.3.2017

Ostalo

Patricij Maček, Pravna praksa, 11/2017Nedavno je bila na straneh Pravne prakse predstavljena spletna stran Parlameter, ki je namenjena lažjemu spremljanju dela v Državnem zboru (DZ). Tokrat želimo prikazati način njenega delovanja, njeno uporabnost, pomanjkljivosti in prihodnje načrte njenih snovalcev, ki jih je na PF Univerze v Ljubljani 15. marca predstavil Filip Muki Dobranić iz zavoda Danes je nov dan, Inštituta za druga vprašanja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Razpisi

Avtor ni naveden, 23.3.2017

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2017 Ur. l. RS, št. 11/17 1. Direktor - Zdravstveni dom Idrija; rok je 25. marec. Ur. l. RS, št. 12/17 2. Okrožni sodnik na Delovnem sodišču v Mariboru - Vrhovno sodišče Republike Slovenije; rok je 25. marec. Ur. l. RS, št. 13/17
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Objavljanje neresničnih popravkov

Toni Tovornik, 23.3.2017

JAVNO OBVEŠČANJE

Toni Tovornik, Pravna praksa, 11/2017Novinarji opozarjajo, da neustrezna ureditev pravice do popravka omogoča zlorabe, saj prihaja do primerov, ko morajo mediji objaviti tudi očitno neresnične popravke.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Robotske odvetnice: za begunce in brezdomce

dr. Aleš Završnik, 23.3.2017

Pravoznanstvo

dr. Aleš Završnik, Pravna praksa, 11/2017Robotska asistenca, praviloma v obliki ženskih glasov (na primer Applova Siri, Amazonova Alexa, Garminova navigatorka), ki naj bi jim ljudje bolj zaupali kot moškim glasovom - ali zgolj zato, ker tehnološko industrijo vodijo seksistični moški? -, se
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Gradiva, ki jih obravnava DZ RS

Avtor ni naveden, 23.3.2017

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2017 15. marec - predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o omejevanju porabe alkohola, - predlog zakona o spremembi Zakona o javnem naročanju, - predlog zakona o spremembi Zakona o dohodnini, - predlog zakona o spremembi Zakona o davku na dodano vrednost. 16. ma
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Zaznamovalo nas je

Avtor ni naveden, 23.3.2017

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2017 23. marec 1839 - Kratica OK V časopisu Boston Morning Post so prvič uporabili kratico OK, ki je bila okrajšava za besedno zvezo all correct. 24. marec 1873 - Volilna pravica črncev V Kanadi so črncem podelili volilno pravico. 1992 -
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Vlada RS

Avtor ni naveden, 23.3.2017

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2017 Sklepi, ki jih je Vlada RS sprejela na 126. redni seji (16. marec 2017): - predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku, - predlog zakona o probaciji, - Uredba o spremembi Uredbe o oznakah v Slovenski vojski, - Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Lestvica Doing Business Svetovne banke - kako izboljšati slovensko uvrstitev

dr. Andrej Ekart, 23.3.2017

Banke, zavodi

dr. Andrej Ekart, Pravna praksa, 11/2017Svetovna banka (ang. World Bank) vsako leto objavi raziskavo Doing Business, s katero preverja uspešnost 190 držav po svetu na več področjih. Slovenija je v letu 2016 skupno zasedla 30 mesto, kar je sorazmerno zadovoljiv dosežek. Slovenske uvrstitve na posameznih področjih pa so bile: ustanovitev podjetja (ang. Starting a Business) - 49. mesto, izdajanje gradbenih dovoljenj (ang. Dealing with Construction Permits) - 80. mesto, dostopnost elektrike (ang. Getting Electricity) - 16. mesto, vpis v zemljiško knjigo (ang. Registering Property) - 34. mesto, pridobitev posojila (ang. Getting Credit) - 133. mesto, zaščita manjšinskih delničarjev (ang. Protecting Minority Investors) - 9. mesto, plačevanje davkov (ang. Paying Taxes) - 24. mesto, čezmejno trgovanje (ang. Trading Across Borders) - 1. mesto, uveljavljanje pogodbenih terjatev (ang. Enforcing Contracts) - 119. mesto, reševanje insolvenčnih zadev (ang. Resolving Insolvency) - 12. mesto.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Evropa

Patricij Maček, 23.3.2017

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Patricij Maček, Pravna praksa, 11/2017 Torek, 14. 3. Direktiva o pravicah delničarjev. Evropski parlament je sprejel revidirano direktivo o pravicah delničarjev, ki naj bi prispevala k dolgoročni vzdržnosti podjetij v Evropski uniji (EU). Direktiva bo okrepila učinkovitost verige posrednikov in spodbudila do
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Od 14. do 20. marca

Patricij Maček, 23.3.2017

Ostalo

Patricij Maček, Pravna praksa, 11/2017 Torek, 14. 3. Korupcija v BiH. Na povabilo Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi v Bosni in Hercegovini (OVSE v BiH) se je predstavnik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) udeležil regijske konference o boju proti korupciji s poudarkom na izboljšanju zako
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Izločitev neplačanih pokojninskih prispevkov iz stečajne mase

Alenka Antloga, 23.3.2017

Civilni sodni postopki, Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Alenka Antloga, Pravna praksa, 11/2017Sodišče Evropske unije (SEU) je na predhodno vprašanje Vrhovnega delovnega sodišča dežele Hessen v Nemčiji odločilo, da se 8. člen Direktive 2008/94/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 22. oktobra 2008 o varstvu delavcev v primeru plačilne nesposobnosti delodajalca (Direktiva 2008/94/ES) razlaga tako, da se v primeru plačilne nesposobnosti delodajalca ne zahteva, da se iz stečajne mase izločijo odtegnjeni zneski od plače, ki so bili pretvorjeni v pokojninske prispevke zaposlenega in jih delodajalec ni plačal na pokojninski račun zaposlenega.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Sprememba

Primož Cencelj, 23.3.2017

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Primož Cencelj, Pravna praksa, 11/2017Enajsta šola pod mostom je verjetno pomembna izkušnja vsakega posameznika. In te so včasih bistveno pomembnejše od teoretskega znanja. Mnogim se zdi finančna teorija zelo suhoparna in dolgočasna literatura. Še posebej matematični del, ki je bolj podoben vesoljski znanosti kot pa preprosti menjavi dobrin.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Del plače za poslovno uspešnost v zaposlitvenih agencijah

Avtor ni naveden, 23.3.2017

Delovna razmerja

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2017Opravljanje dejavnosti zagotavljanja dela delavcev uporabniku je urejeno v Zakonu o urejanju trga dela (ZUTD) in Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). ZUTD v določbah 163. do 179a. člena regulira dejavnost zagotavljanja dela delavcev, ZDR-1 pa v določbah 59. do 63. člena ureja pogodbo o zaposlitvi med delavcem in delodajalcem, ki opravlja dejavnost zagotavljanja dela delavcev uporabniku ter razmerja med delodajalcem za zagotavljanje dela, uporabnikom in napotenim delavcem.
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Vacatio legis je (ali bo) mimo

Avtor ni naveden, 23.3.2017

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2017 Akti, ki začnejo veljati v naslednjem mesecu: 1. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol-A) (Ur. l. RS, št. 10/17) - velja od 14. marca, uporabljati pa se začne 13. aprila. 2. Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvaj
Naslovnica
Pravna praksa, 2017⁄11

Prenos materialnih avtorskih pravic - računalniški program - dostop do izvorne kode

Avtor ni naveden, 23.3.2017

Intelektualna lastnina

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 11/2017Dikcija ZASP o prenosu "posamičnih materialnih avtorskih pravic" ne pomeni, da se ne morejo (naenkrat) prenesti vse take pravice.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 11

Leto objave

< Vsi
2017(36)
> Marec(36)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

A B C ĆČDĐE FGH I JK LM NOP QRS Š T UVWXYZ Ž

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov