O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 40)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Omejitev osebne svobode psihiatričnim bolnikom

Avtor ni naveden, 4.12.2014

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 47/2014Kdo naj predlaga nadaljnje zadržanje osebe v zdravstveni ustanovi?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Med sivino vsakdana in črnilom hobotnice

Nika Skvarča, 4.12.2014

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

Nika Skvarča, Pravna praksa, 47/2014Če bolj ali manj redno spremljate medijske novice, veste, da so vseobsegajoči internetni nadzor, dokapitalizacija bank, vladavina lobistov, sporne "davčne oaze" in z njimi povezano pranje denarja ter za nameček še dolgotrajno poročanje o "političnih procesih" postali siv vsakdanjik slehernika pred televizijskim ekranom. Sprva osupljive, živce parajoče novice zaradi njihove vsakdanjosti postajajo vse bolj sive. Njihov odtenek sivine pa na žalost spodbudi le še refleks zehanja. Kako naj si drugače pojasnim pojav, da se človeka prav nič več ne dotakne informacija o višini, oblikah in inovativnih načinih "plemenitenja" premoženja najbogatejšega Slovenca, hkrati pa nas nadvse razjezi ugotovitev, da njegovih vzmetnic ne prodajajo več po akcijskih cenah? Edina sivina in z njo povezana apatičnost, ki se je med 25. in 26. novembrom podila okrog Čateža, je bila tista, povezana z vremenom. Že sedma konferenca kazenskega prava in kriminologije je namreč poskrbela za barvit prikaz spopada med (ostarelim) pravnim sistemom in (sodobno) korporacijsko kriminaliteto.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Sprememba delodajalca - delni prenos dejavnosti

Avtor ni naveden, 4.12.2014

Delovna razmerja

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 47/2014Za prenos dela dejavnosti je treba šteti tudi prenos posameznih pogodb naročnikov, pri katerih storitev varovanja opravljajo posamezni delavci, tudi če skupine delavcev pri naročnikih niso formalno organizirane kot gospodarska enota.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Vsebina PP št. 47/2014

Avtor ni naveden, 4.12.2014

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 47/20143 UVODNIK dr. Matej Avbelj Slovenija v EU - deset let pozneje 6 OBLIGACIJSKO PRAVO Nuša Kremzer Mlinar, Ana Harb in Jana Železnik Zastaralni roki za terjatve upravnikov 8 GOSPODARSKO PRAVO dr. Andrej Friedl Čezatlantsko gospodarsko partners
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Zastaralni roki za terjatve upravnikov

Kremzer Mlinar Nuša, Harb Ana, Železnik Jana, 4.12.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi, Obligacije

Nuša Kremzer-Mlinar, Ana Harb, Jana Železnik, Pravna praksa, 47/2014Vrhovno sodišče RS je v sodbi III Ips 23/2014 z dne 2. septembra 2014 zavzelo stališče, da terjatve upravnikov za povračilo obratovalnih stroškov, ki jih upravnik večstanovanjske stavbe iz lastnih sredstev založi za lastnike stanovanj, zastarajo v enoletnem zastaralnem roku po 6. točki prvega odstavka 355. člena Obligacijskega zakonika (OZ). S tem je odpravilo dilemo v zvezi z dolžino zastaralnega roka za terjatve upravnikov večstanovanjskih stavb. Sporno pa ostaja vprašanje, ali v enakem roku zastarajo tudi terjatve upravnikov poslovnih stavb in stavb, v katerih so tako stanovanjski kot tudi poslovni prostori.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Trk letala z mobilnimi potniškimi stopnicami ni opravičljiv razlog za hudo zamudo prevoznika

Zoran Skubic, 4.12.2014

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Zoran Skubic, Pravna praksa, 47/2014Sodišče (EU) je že drugič v dveh mesecih obravnavalo pomembno vprašanje v zvezi z Uredbo o odškodnini in pomoči letalskim potnikom. Ta določa, da so vsi potniki, upoštevajoč smernice doktrine Sturgeon, v primeru zamude prevoznika upravičeni do izplačila pavšalne odškodnine v razponu od 250 do 600 evrov. Prvi, nižji znesek odškodnine se nanaša na zamudo, daljšo od treh ur, pri letih z dolžino do vključno 1500 kilometrov. Zahtevek lahko potnik vloži s izpolnitvijo preprostega spletnega obrazca. Letalski prevoznik pa po Uredbi ni zavezan k plačilu odškodnine, če lahko s primerno gotovostjo dokaže, da so za odpoved leta krive izredne razmere, ki se jim preprosto ne bi bilo mogoče izogniti, pa tudi če bi bili (morda) sprejeti vsi ustrezni ukrepi. Kaj se torej zgodi, če letalo ne more vzleteti zaradi trka z mobilnimi potniškimi stopnicami, ki omogočajo evakuacijo potnikov? Je to zadosten ekskulpacijski razlog v smislu "izrednih neizogibnih razmer", ki upravičujejo zamudo - brez odškodnine potnikom?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Finančna uprava RS

Irena Vovk, 4.12.2014

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 47/2014Finančna uprava RS (FURS), ki je pravna naslednica Carinske uprave RS in Davčne uprave RS, je na podlagi Zakona o finančni upravi začela delovati 1. avgusta 2014. Prav takrat je začela delovati tudi nova spletna stran, v katero sta se združili spletni strani dosedanjih uprav (carinske in davčne), ki ostajata predvidoma do konca leta kot arhivski spletni strani. Vlada pa je s 27. novembrom za generalno direktorico imenovala Jano Ahčin.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Stalna poslovna enota in obveznost davčnega odtegljaja

Avtor ni naveden, 4.12.2014

Davek od dohodka pravnih oseb

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 47/20141. V zvezi z obrestmi ali licenčnine, ki jih slovenska podružnica (poslovna enota) plačuje sedežu družbe v drugo državo članico EU, zavezanec sprašuje, ali je stalna poslovna enota v tem primeru dolžna izračunati, odtegniti in plačati davčni odtegljaj od plačil obresti in licenčnin sedežu svoje družbe v drugi državi članici EU? Kdaj bi v takem primeru nastala obveznost za plačilo davčnega odtegljaja (ob dejanskem denarnem toku ali pri drugi poravnavi v poslovnih knjigah izkazane obveznosti iz naslova obresti oziroma licenčnin)? Ali obveznost plačila davčnega odtegljaja res ne nastane, če poslovna enota družbe odhodka ne obravnava kot davčno priznani odhodek?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Razpisi

Avtor ni naveden, 4.12.2014

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 47/2014 Ur. l. RS, št. 66/14 1. Direktor - Socialno varstveni zavod Taber; rok je 12. december. Ur. l. RS, št. 78/14 2. Trije kandidati za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu - Ministrstvo za pravosodje; rok je 15. decembe
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

ZAZNAMOVALO NAS JE

Avtor ni naveden, 4.12.2014

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 47/2014 4. december 1679 - Thomas Hobbes Umrl je angleški filozof Thomas Hobbes. Najbolj znan je kot avtor teorije o družbeni pogodbi, po kateri je zaradi naravnega stanja, v katerem je človek človeku volk, nujna pogodba o obliki države. 1989 - Koalicija De
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

O milijonih

dr. Nataša Hribar, 4.12.2014

Ostalo

dr. Nataša Hribar, Pravna praksa, 47/2014Danes sem na spletu prebrala: Ameriški predsednik Barack Obama je predstavil spremembe imigracijskega sistema, s katerimi se bo petim milijonom nezakonitim priseljencem uspelo izogniti deportaciji. Gre za eno tipičnih napak, ki jih slovenska slovnica imenuje pritegnitev (s prevzeto besedo atrakcija); gre za pojav, ko se kaka oblika avtomatično ravna po drugi obliki. Opravka imamo namreč z besedno zvezo, v kateri imamo v levem prilastku izraz za količino (pet milijonov), v jedru pa samostalniško besedno zvezo z levim pridevniškim prilastkom (nezakoniti priseljenci). Celotna besedna zveza (s količinskim izrazom vred) je v kontekstu postavljena v tretji sklon (komu se bo uspelo izogniti deportaciji).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

(A)moralnost pravnikov

Irena Vovk, 4.12.2014

Pravoznanstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 47/2014"(A)moralnost pravnikov se manifestira na več načinov. Pravniki s(m)o lahko politiki v zakonodajni ali izvršni oblasti, funkcionarji v pravosodju, uslužbenci v Državnem zboru, strankah, vladi, na sodiščih, tožilstvih, ministrstvih in drugod, pozerji, lukrativni svetovalci politikom in obračalci plašča po vetru, die Wende Experten, prepogosto brez moralnih zadržkov, pasivni tolerantneži pravnih in etičnih zlorab ali osamljeni borci za pravico, ki jih žene civilni pogum. Družbeno breme seveda nosijo tudi odvetniki, notarji, pravniki v gospodarstvu in učitelji prava," je uvodno razmišljanje na okrogli mizi 10 najvplivnejših pravnikov (že štirinajsti izbor je potekal na osrednjem slovenskem pravnem portalu IUS-INFO v organizaciji družbe IUS SOFTWARE) 2. decembra v ljubljanskem hotelu Lev strnil moderator in eden od deseterice najvplivnejših dr. Marko Pavliha, sicer profesor na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Še o nižji odpravnini, kot je zakonsko določena

dr. Nana Weber, 4.12.2014

Delovna razmerja

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 47/2014Kolektivna pogodba na ravni dejavnosti določa nižji znesek odpravnine ob upokojitvi kot Zakon o delovnih razmerjih, podjetniška kolektivna pogodba pa višjega od kolektivne pogodbe na ravni dejavnosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

S tujih knjižnih polic

Irena Vovk, 4.12.2014

Kultura in umetnost

Irena Vovk, Pravna praksa, 47/2014 Bringing a case to the European Court of Human Rights: A Practical Guide on Admissibility Criteria Council of Europe (Wolf Legal Publishers, 3. izdaja, 2014, 158 strani) Največji problem Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu so sodni za
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Zemljiška knjiga - zaznamba prepovedi zaradi nedovoljene gradnje po ZGO-1

Avtor ni naveden, 4.12.2014

Zemljiška knjiga in zemljiški kataster

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 47/2014ZGO-1 za zaznambo v zemljiški knjigi ne določa pogoja, da se mora odločba upravnega organa nanašati tudi na zemljiškoknjižnega lastnika oziroma da mora biti investitor nedovoljeno zgrajenega objekta hkrati tudi lastnik zemljišča, na katerem je zgrajen tak objekt. V obravnavani zadevi je listina, ki je podlaga za vpis, izvršljiva upravna odločba Inšpektorata RS za okolje in prostor, na podlagi katere se določene prepovedi, vsebovane v tej odločbi, zaznamujejo v zemljiško knjigo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Premestitev v drugo zdravstveno ustanovo ni isto kot odpust iz nje

Avtor ni naveden, 4.12.2014

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 47/2014Pobudnik je bil zaradi prisilne hospitalizacije 13. junija sprejet v Psihiatrično kliniko Ljubljana. O njegovem sprejemu je bilo še isti dan na podlagi Zakona o duševnem zdravju (ZDZdr) obveščeno Okrajno sodišče v Ljubljani, ki je postopek 16. junija po opravljenem naroku ustavilo, saj je prejelo obvestilo, da je bil pobudnik odpuščen iz zdravstvene ustanove.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Odprtje avstrijske podružnice v Sloveniji

Avtor ni naveden, 4.12.2014

Poravnava davkov in prispevkov

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 47/2014Avstrijsko podjetje v Sloveniji namerava ustanoviti podružnico za namene reklamiranja svojih storitev. V podružnici naj bi se zaposlili dve osebi, ki bosta opravljali reklamni marketing, vendar ne bo izstavljal računov ali ustvarjal prihodkov v Sloveniji. Kakšno dokumentacijo potrebuje podjetje za ustanovitev podružnice? Ali mora imeti podružnica tudi direktorja, prokurista ali poslovodjo, ki mora v Sloveniji pridobiti davčno številko? Kje je treba opraviti postopek za odprtje podružnice?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Od 25. novembra do 1. decembra

Irena Vovk, 4.12.2014

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 47/2014 Torek, 25. 11. Izvajanje fiskalnega pravila. Minister za finance dr. Dušan Mramor je poslancem koalicijskih strank predstavil delovni osnutek zakona o fiskalnem pravilu, ki bi ga sicer moral Državni zbor sprejeti že novembra lani. Po predlogu naj bi zakon veljal pri načrtov
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Slovenija v EU - deset let pozneje

dr. Matej Avbelj, 4.12.2014

Evropska (gospodarska) skupnost (unija), Pravoznanstvo

dr. Matej Avbelj, Pravna praksa, 47/2014Ko sem se ob desetletnici članstva Slovenije v EU znani profesorici evropskega prava, ki dobro pozna razmere v tem delu Evrope, pritoževal, v kakšnem stanju smo se znašli, me je hitro postavila na realna tla. Kaj ste pa mislili - da boste Avstrija? No, s tal me je pobrala hkratna pripomba, da imajo srednjeevropske države pravzaprav veliko srečo, da sploh so v EU, saj bi sicer živele scenarij Latinske Amerike. Kje je torej Slovenija danes in kam gremo?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Družinsko pravo

dr. Gregor Dugar, 4.12.2014

Kultura in umetnost

dr. Gregor Dugar, Pravna praksa, 47/2014V slovenski pravni literaturi smo že nekaj časa pogrešali učbenik družinskega prava, saj je zadnji izšel leta 1999. Kot v predgovoru (Družinsko pravo, Založba Uradni list RS, Ljubljana 2014, 348 strani) poudarja avtorica prof. dr. Barbara Novak, je bilo v zadnjem času za učbenik družinskega prava bodisi vedno prepozno, ker se je v kratkem obetal družinski zakonik, bodisi prezgodaj, ker družinskega zakonika še ni bilo. Avtorica se je zato odločila, da začarani krog preseka in napiše učbenik, v katerem se osredini na veljavno ureditev na podlagi novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-C) iz leta 2004, novele zakonodaje na področju rejništva in registrirane istospolne partnerske skupnosti ter odločb Ustavnega sodišča RS.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Začetek veljavnosti protokola k mednarodni pogodbi med Republiko Slovenijo in Velikim vojvodstvom Luksemburg o izogibanju dvojnega obdavčevanja

Avtor ni naveden, 4.12.2014

Poravnava davkov in prispevkov

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 47/2014Dne 22. avgusta 2014 je začel veljati Protokol o spremembah Konvencije med Republiko Slovenijo in Velikim vojvodstvom Luksemburg o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki od dohodka in premoženja (Protokol).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Čezatlantsko gospodarsko partnerstvo - grožnja ali priložnost?

dr. Andrej Friedl, 4.12.2014

Gospodarske družbe, splošni predpisi

dr. Andrej Friedl, Pravna praksa, 47/2014Pogajanja EU in ZDA o t. i. Čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu (angl. Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) povzročajo nemalo vroče krvi. Več kot 400.000 državljanov EU je podpisalo spletno peticijo "Stop TTIP" in proti podobnemu sporazumu med EU in Kanado (CETA) zaradi bojazni, da bo morala EU spremeniti svoje varovalne predpise glede gensko spremenjenih organizmov, pesticidov, generičnih zdravil, varstva osebnih podatkov idr. Po drugi strani so analize pokazale, da bi imela evropska podjetja, delavci in državljani od TTIP velike koristi. V tem prispevku se bom posebej dotaknil vprašanja vključitve arbitražnega reševanja sporov med vlagatelji in državami (angl. Investor-State Dispute Settlement - ISDS) v ta sporazum, ki mu tudi mnogi nasprotujejo, češ da bi morale države plačevati korporacijam visoke odškodnine, če ne bi spremenile predpisov, ki bi ogrožali njihov dobiček.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Je prehransko dopolnilo lahko ekološko pridelano

dr. Neža Pogorelčnik, 4.12.2014

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Neža Pogorelčnik, Pravna praksa, 47/2014Družba Herbaria proizvaja pijačo Blutquick - mešanico sadnih sokov z zeliščnimi izvlečki. Poleg sestavin ekološkega kmetijskega izvora vsebuje tudi neekološke vitamine in železov glukonat. Pijača se prodaja kot prehransko dopolnilo z železom in vitamini, na embalaži pa je logotip EU, ki kaže na postopek ekološke pridelave, in trditev, da "železo prispeva k normalni tvorbi rdečih krvnih celic in hemoglobina".
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Nadaljevano kaznivo dejanje v novejši sodni praksi

Nina Židanik, 4.12.2014

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

Nina Židanik, Pravna praksa, 47/2014Konstrukcijo nadaljevanega kaznivega dejanja je izoblikovala sodna praksa zaradi poenostavitve odmere kazni serijskim izvrševalcem istih oziroma istovrstnih kaznivih dejanj. Danes kljub temu da je zakonodajalec s sprejemom Kazenskega zakonika (KZ-1) nadaljevano kaznivo dejanje uzakonil, Vrhovno sodišče RS s svojimi sodbami še naprej pomembno vpliva na razumevanje namena tega instituta in na možnost njegove uporabe.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄47

Evropa

Irena Vovk, 4.12.2014

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 47/2014 Torek, 25. 11. Vračila kmetom. V skladu z uredbo Evropske komisije bodo lahko države članice od 1. decembra 2014 kmetom povrnile 868 milijonov evrov, ki so bili izvzeti iz neposrednih plačil leta 2014. Državljan Evrope 2014. Prejemnika nagrade iz Slovenije sta akade
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 47

Leto objave

< Vsi
2014(40)
> December(40)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

A BCĆČD ĐEF G H IJK LM NOP QRS ŠTUV W XYZ Ž

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov