O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 39)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Demonstracije v Genovi leta 2001 - epilog

Lena Šutanovac, 14.5.2015

Varstvo človekovih pravic

Lena Šutanovac, Pravna praksa, 19/2015Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je leta 2001 gostil srečanje svetovnih voditeljev G8 v mestu Genova, tema srečanja pa je bila Boj proti svetovni lakoti. V času srečanja so se v mestu zbrale mnoge skupine proti globalizaciji, ki so z namenom nasprotovanja srečanju G8 organizirale ločen dogodek. V sklopu dogodka je bil organiziran demonstrativen pohod, ki je sčasoma postal nasilen, zato se je italijanska policija odzvala s silo. Policija je aretirala skoraj 400 demonstrantov, poleg tega pa sta bili tudi dve smrtni žrtvi in več kot 60 ljudi s hujšimi telesnimi poškodbami. Med demonstranti je bil tudi 62-letni Cestaro, pritožnik v tej zadevi pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP).
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Kaj (naj) počnemo z državo?

dr. Aleš Ferčič, 14.5.2015

Pravoznanstvo

dr. Aleš Ferčič, Pravna praksa, 19/2015Za nami je še ena obletnica zmage, ki nas je kot narod najbrž rešila pred marginalizacijo in postopnim propadom. Pred približno četrt stoletja smo naposled le udejanjili idejo o slovenski državi. Kot suverena država smo, vsaj formalno in v zameno za omejitve pri izvrševanju nekaterih suverenih pravic, dobili svoj položaj v mednarodni skupnosti n in v nekaterih mednarodnih organizacijah z omejenim članstvom, kakršna je na primer Evropska unija.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Od 5. do 11. maja

Irena Vovk, 14.5.2015

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 19/2015 Torek, 5. 5. Kandidiranje za poslanca in odpoklic župana. Poslanske skupine SMC, DeSUS, SD, ZaAB in ZL so v parlamentarni postopek vložile predlog novele Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ-C) in novelo Zakona o lokalni samoupravi (ZLS-S), s katerima naj bi dvignili rave
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Vejica pred veznikom in

dr. Nataša Hribar, 14.5.2015

Ostalo

dr. Nataša Hribar, Pravna praksa, 19/2015Po dolgem času se spet lotevam obravnave vejice. Dotaknila se bom vprašanja, v katerih primerih pred veznik in postavimo vejico. Začnimo z nalogo: bi v spodnjih povedih pred in postavili vejico?
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Gradiva, ki jih obravnava DZ RS

Avtor ni naveden, 14.5.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/2015 7. maj - poročilo o delu Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije za leto 2014; - poročilo o delu Oddelka Specializiranega državnega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili za leto 2014; - predlog sklepa v zvezi s sodbo Upravnega
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Privatizacija kot moralna dilema

mag. Sandi Kodrič, 14.5.2015

Gospodarske družbe, splošni predpisi

mag. Sandi Kodrič, Pravna praksa, 19/2015Seznam petnajstih podjetij, iz katerih se je Slovenija odločila lastniško izstopiti, je pred časom razcepil slovensko javnost skoraj tako močno kot Družinski zakonik leta 2012 ob nekem drugem vprašanju. Peticija proti privatizaciji je bila prva in pod njo se je zbralo skoraj 15.000 podpisov, pod peticijo za privatizacijo, ki je nastala kot odgovor na prvo, se jih je hitro nabralo 12.000. Obe se ponašata z ekonomisti in drugimi eminentnimi podpisniki. Prva ima večinoma starejše podpornike in podpornike iz javnega sektorja, druga pa v povprečju mlajše podpornike in podpisnike iz vrst podjetnikov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Gnostiki

Hinko Jenull, 14.5.2015

Pravoznanstvo

Hinko Jenull, Pravna praksa, 19/2015Že dolgo občudujem samozavest, pogum in znanje kolegov, ki nam s televizijskih ekranov, po radijskih valovih ali v papirnih in elektronskih časopisnih stolpcih suvereno razlagajo odločitve v aktualnih pravosodnih zgodbah. Včasih ne mine več kot nekaj ur od izdaje sodb, ki obsegajo več deset, nemara celo sto strani, pa so že tu, pripravljeni razjasniti ne samo vsebino in pomen sprejete odločitve, ampak tudi razloge, ki so jo narekovali, njene globlje vzroke in pravne, pa tudi politične in druge, širše družbene posledice. Občasno so taki nastopi tudi poglobljeni, korektni, polemični, in zgodi se celo, da odgovori niso enoznačni, popreproščeni ali prepoznavno politično obarvani.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Diskriminacija otrok s posebnimi potrebami v pogojih razpisa za nakup stanovanj

Avtor ni naveden, 14.5.2015

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/2015Na Varuha se je obrnila pobudnica, ki se je prijavila na razpis Stanovanjskega sklada RS za prodajo stanovanj v Ljubljani. Stanovanjski sklad ji namreč v prijavi ni priznal prednosti zaradi otroka s posebnimi potrebami. Pobudnica ima otroka z dolgotrajno hudo boleznijo, ki v skladu s Pravilnikom o kriterijih za uveljavljanje pravic za otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo, spada v kategorijo "dolgotrajno hudo bolni otroci", na podlagi Zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami pa ima tudi odločbo o usmeritvi, v skladu s katero otrok spada v kategorijo "dolgotrajno bolni otroci".
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

ZBPP-C - poenostavitve in posodobitve postopka

Špela Kogovšek, 14.5.2015

Sodišča

Špela Kogovšek, Pravna praksa, 19/2015Novelo Zakona o brezplačni pravni pomoči (ZBPP) ZBPP-C je Državni zbor RS sprejel na peti redni seji 9. marca 2015. Veljati je začela 4. aprila 2015 in je eden od petih zakonskih predlogov, ki so jih na Ministrstvu za pravosodje označili za prvi korak sodne reforme. Glavne novosti ZBPP so: uskladitev pogojev in načina ugotavljanja materialnega položaja prosilcev v postopkih za dodelitev brezplačne pravne pomoči (BPP) s pogoji in načinom ugotavljanja upravičenosti do drugih pravic iz javnih sredstev, vzpostavitev elektronskih povezav za dostop do potrebnih evidenc, sprememba instituta pravnega svetovanja in sprememba ureditve vračila sredstev, ki jih je založila Republika Slovenija.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Predlog Zakona o agrarnih skupnostih (1.)

Andrej Hafner, 14.5.2015

Lastnina in druge stvarne pravice

Andrej Hafner, Pravna praksa, 19/2015Po več kot dvajsetih letih od uveljavitve Zakona o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter vrnitvi njihovega premoženja in pravic (ZPVAS), ki je povzročil, da s tako lastnino ni mogoče primerno gospodariti (upravljati in razpolagati), orje ledino na tem področju predlog Zakon o agrarnih skupnostih (ZAS). Glavni namen predloga ZAS je zagotoviti normalno gospodarjenje (upravljanje in razpolaganje) z lastnino, ki je v solastnini ali skupni lastnini članov agrarne skupnosti, in tako agrarnim skupnostim omogočiti, da živijo kljub "izvirnemu grehu", ki ga je povzročil ZPVAS.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Seznanitev z lastnimi osebnimi podatki pri uporabi predplačniške telefonije

Irena Vovk, 14.5.2015

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 19/2015Operater elektronskih komunikacij je od predplačniškega (do zdaj anonimnega) uporabnika mobilnih storitev prejel zahtevo za izpis osebnih podatkov iz baze data retention (podatki, ki jih operater hrani na podlagi 164. člena Zakona o elektronskih komunikacijah - ZEKom-1). Ali mu je operater dolžan posredovati podatke, glede na to, da ne more preveriti, ali je bila oseba, ki je podala vlogo za izpis podatkov, lastnik številke v obdobju, za katerega želi izpis?
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Ustavno procesno pravo - praktikum

dr. Aleš Novak, 14.5.2015

Kultura in umetnost

dr. Aleš Novak, Pravna praksa, 19/2015Težko bi se spomnil na pravno panogo, pri kateri je neskladje med njeno pomembnostjo in poznavanjem, ki ga je deležna, tako veliko, kot velja za ustavno procesno pravo. Razpravljanje o odločanju Ustavnega sodišča se celo med pravniki tu in tam zoži le na opredeljevanje, ali nam je konkretna odločitev všeč ali ne, pozabljamo pa na to, da je pot v pravu včasih celo pomembnejša kot končni cilj. Ustavno procesno pravo tlakuje pot, ki jo mora Ustavno sodišče ubirati, in pogosto celo začrtuje meje možnega pri ustavnosodnem odločanju. In zato si zasluži znatno več pozornosti, kot je je deležno.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Vsebina PP št.19/2015

Avtor ni naveden, 14.5.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/20153 UVODNIK dr. Aleš Ferčič Kaj (naj) počnemo z državo? 6 BANČNO PRAVO mag. Peter Merc Spremenjena vloga Družbe za upravljanje terjatev bank 8 DAVČNI POSTOPEK dr. Janez Čebulj Neustavna razlaga in uporaba 68.a člena ZDavP-2 ter določb o za
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Spremenjena vloga Družbe za upravljanje terjatev bank

mag. Peter Merc, 14.5.2015

Banke, zavodi

mag. Peter Merc, Pravna praksa, 19/2015Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je de iure že v svojem četrtem letu delovanja, de facto pa v drugem, saj je postala operativna šele v začetku leta 2014 s prenosom prvih terjatev komercialnih bank. Do bistvene razlike med de iure in de facto pa pri DUTB ne prihaja le pri vprašanju njenega začetka dejanskega delovanja, ampak tudi pri vprašanju vloge DUTB v celotnem procesu sanacije slovenskega bančnega sistema.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Opis prekrška v odločbi o prekršku - prepoved reformatio in peius

Avtor ni naveden, 14.5.2015

Prekrški

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/2015Ker izrek odločbe o prekršku ni vseboval znakov prekrška, bi moralo sodišče ravnati po 1. točki prvega odstavka 136. člena ZP-1 in odločbo prekrškovnega organa spremeniti tako, da bi postopek ustavilo, namesto da je samo poseglo v opis dejanja v izreku odločbe in vneslo konkretne znake prekrška. S tem je poleg funkcije sojenja sodišče prevzelo tudi funkcijo pregona, in s tem kršilo pravico do sodnega varstva iz 23. člena Ustave.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Priznanje poklicnih kvalifikacij za opravljanje poklica arhitekta po pravu EU

Zoran Skubic, 14.5.2015

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Zoran Skubic, Pravna praksa, 19/2015Liberalizacija trga reguliranih poklicev je tudi za Slovenijo že več let stalna tema vsakoletnih nacionalnih priporočil Evropske komisije. Res je sicer, da se za tako oviro prostemu pretoku dela (in kvalifikacij) pogosto skrivajo protekcionistični ukrepi posameznih članic, ki so namenjeni ohranitvi nacionalnih monopolov na posameznih segmentih domačega trga dela. Vendar pa deregulacija ne sme biti sama sebi namen - regulirani poklici so dopustni in smiselni, če zanje obstajajo razumni in utemeljeni razlogi, ki so praviloma javnopravne narave. Zlasti ko gre za temeljne profile "izvrševanja temeljnih funkcij države", so omejitve dobrodošle, za pravno varnost pogosto celo nujne. To pa, kot izhaja iz nedavne odločitve Sodišča (EU), ne velja (povsem) za poklic arhitekta.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Zaznamovalo nas je

Avtor ni naveden, 14.5.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/2015Zaznamovalo nas je 14. maj 1771 - Robert Owen Rodil se je valižanski utopični socialist in reformator Robert Owen. Zlo kapitalizma je videl v zasebni lastnini, religiji in meščanski družini, vzrok kapitalističnih kriz pa v pomanjkljivem sistemu delitve, kar
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Luksemburška kronika

Irena Vovk, 14.5.2015

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 19/2015Sodbe Sodišča
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Neustavna razlaga in uporaba 68.a člena ZDavP-2 ter določb o zastaranju v finančnih preiskavah

dr. Janez Čebulj, 14.5.2015

Poravnava davkov in prispevkov

dr. Janez Čebulj, Pravna praksa, 19/2015Po uveljavitvi 68.a člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) sta se v postopkih davčnih (finančnih) preiskav postavili tudi naslednji vprašanji: prvič, ali je v skladu z Ustavo razlaga (in uporaba) 68.a člena ZDavP-2, po kateri davčni organ v postopku, uvedenem na njegovi podlagi, zajame tudi dohodke, pri katerih je pravica do odmere davka ob uveljavitvi 68.a člena že zastarala, in drugič, ali sme davčni organ s sklepom ustaviti postopek zaradi zastaranja, če je zavezanec vložil davčno napoved na podlagi samoprijave?
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Pravni napovednik

Irena Vovk, 14.5.2015

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 19/2015Pravni napovedni
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Vacatio legis je (ali bo) mimo

Avtor ni naveden, 14.5.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/2015 Akti, ki začnejo veljati v naslednjih desetih dneh: 1. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o motornih vozilih - ZMV-A (Ur. l. RS, št. 23/15) - veljati začne 18. aprila, določbe 5. člena tega zakona pa se začnejo uporabljati 1. julija 2015. 2. Zakon o dopolnitvah
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Podelitev koncesije za opravljanje javne zdravstvene službe na sekundarni ravni - načela transparentnosti, enakosti in nediskriminatornosti

Avtor ni naveden, 14.5.2015

Zdravstvena in lekarniška dejavnost

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/2015V postopkih podeljevanja koncesij v zdravstveni dejavnosti se subsidiarno uporablja ZJZP. Tožena stranka (država) ob zahtevi za neposredno podelitev koncesije, kakršna je bila v obravnavani zadevi, kljub revidentovemu morebitnemu izpolnjevanju vseh pogojev za opravljanje konkretne zdravstvene storitve v obliki koncesije, te koncesije ne more in ne sme podeliti, saj se koncesionar skladno z ZJZP lahko izbere le po predhodno opravljenem javnem razpisu, s katerim se v postopku izbire zagotavlja uresničevanje načel enakega obravnavanja, nediskriminatornosti in transparentnosti, ki morajo biti na področju podeljevanja koncesij storitev za izvajanje javnih služb spoštovana tudi skladno s prakso Sodišča Evropske unije. Odločitev o tem, ali se bo za izvajanje neke konkretne zdravstvene storitve, ki jo mora v okviru javnih služb zagotavljati država, sploh podeljevala koncesija, ali pa se bo ta storitev zagotavljala v obliki javnega zavoda (3. člen ZZDej), je v izključni pristojnosti države (tožene stranke).
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Normativni program Vlade RS

Avtor ni naveden, 14.5.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/2015Iz normativnega delovnega programa Vlade RS za leto 2015 Vstavi izbrisano tabelo
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Odpravnina ob upokojitvi

mag. Nataša Belopavlovič, 14.5.2015

Delovna razmerja

mag. Nataša Belopavlovič, Pravna praksa, 19/2015Smo javni zavod z omejitvami, ki veljajo za javni sektor. Delavka, javna uslužbenka je dobila izračun, da se 27. marca 2016 lahko starostno upokoji. Takrat bo stara 61 let 10 mesecev in 11 dni ter bo imela 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Delavka se želi upokojiti 31. decembra 2016.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄19

Evropa

Irena Vovk, 14.5.2015

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 19/2015Torek, 5. 5. TTIP.Po devetem krogu pogajanj za čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo (TTIP) med ZDA in EU je Evropska komisija objavila posodobljen predlog besedila EU za regulativno sodelovanje. Več na
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 19

Leto objave

< Vsi
2015(39)
> Maj(39)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

A B CĆČ DĐEF GH IJ K LM N OPQRS Š TUV WXYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov