O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 36)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Razpisi

Avtor ni naveden, 17.5.2018

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/2018 Ur. l. RS, št. 31/18 1. Višji sodnik na Višjem delovnem in socialnem sodišču - Vrhovno sodišče Republike Slovenije; rok je 19. maj. Ur. l. RS, št. 32/18 2. Sodni izvedenci in sodni cenilci - Ministrstvo za pravosodje; rok je 10. junij.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Poišči odvetnika

Patricij Maček, 17.5.2018

Ostalo

Patricij Maček, Pravna praksa, 19/2018Pravico do odvetnika oziroma zagovornika v kazenskem postopku (ang. the right to counsel) ureja določba druge alineje 29. člena Ustave Republike Slovenije (URS). Ta med drugim določa, da mora biti vsakomur, ki je obdolžen kaznivega dejanja, zagotovljena pravica, da se brani sam ali z zagovornikom. Ustavno sodišče pa je v povezavi s to pravico med drugim zapisalo: "V primerih, ko je obtoženi upravičen do postavljenega zagovornika, je odgovornost države za izvajanje učinkovite obrambe višja kot v primerih, ko si obdolženi zagovornika izbere sam."
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Vacatio legis je (ali bo) mimo

Avtor ni naveden, 17.5.2018

Državni zbor in državni svet

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/2018 Akti, ki začnejo veljati v naslednjem mesecu: 1. Zakon o spremembah Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij (ZUODNO-H) (Ur. l. RS, št. 31/18) - veljati začne 19. maja. 2. Zakon o spremembah Zakona o priznanju Republike Slovenije za poslovno odličn
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Pes v skupnih prostorih

dr. Nana Weber, 17.5.2018

Lastnina in druge stvarne pravice, Veterina (zdravstveno varstvo živali)

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 19/2018V večstanovanjski stavbi je etažna lastnica samovoljno (brez soglasja drugih etažnih lastnikov) s kovinsko ograjo zagradila del skupnega hodnika pred svojim stanovanjem in si v njem uredila pesjak. Hodnik je del skupnih prostorov, iz njega pa se dostopa v še eno stanovanje. V zagrajeni del hodnika (pesjak) je etažna lastnica naselila psa mešanca večje rasti (na primer doberman), ki ni dresiran. Prav tako je izjemno agresiven in krvoločen. Pes laja, renči in se zaganja v ograjo vsakokrat, ko pride kdo mimo. Še posebej agresivno se odziva na otroke. Površina skupnega hodnika je približno 6 m2, nezagrajenega dela, od koder se vstopa v drugo stanovanje, pa je ostalo le 1,5 m2. Stanovalci tega stanovanja moramo tako vsakokrat čisto blizu mimo pesjaka, pes pa laja, renči in se zaganja v ograjo. Ograja ne deluje varna, saj ima navpične prečke na široko nameščene tako, da lahko pes čeznje potisne gobec, zaklenjena pa je le s kolesarsko ključavnico. Stanovalci se počutimo zelo ogrožene, poleg tega pa nas moti tudi nenehni lajež.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Posodobitev Zakona o lokalni samoupravi

Urša Ravnikar Šurk, 17.5.2018

LOKALNA SAMOUPRAVA

Urša Ravnikar-Šurk, Pravna praksa, 19/2018Več kot eno leto po odločbi Ustavnega sodišča je v veljavo stopila novela Zakona o lokalni samoupravi. Poudarek daje združevanju in reprezentativnosti občin.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Nasilneži, ignoranti in drugi robateži

Tomaž Pavčnik, 17.5.2018

Ostalo

Tomaž Pavčnik, Pravna praksa, 19/2018Z ženo se nenadoma znajdeva v zagati. Z otroki hodimo po muzeju srednjeveških mučilnih naprav. Kaj in koliko razodeti komu od treh sinov, ki so različnih starosti? Kako jih obvarovati pred strahom, ki bi se lahko presnovil v dnevne ali nočne more? K
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Zaskrbljenost glede zastoja sanacije pogorišča po požaru v obratu družbe Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu

Avtor ni naveden, 17.5.2018

Varstvo okolja

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/2018V obratu za obdelavo odpadkov družbe Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je 20. julija 2017 prišlo do požara. Varuh človekovih pravic (Varuh) takoj po požaru ni ugotovil morebitnih nepravilnosti pri postopanju pristojnih organov. Nekaj mesecev po požaru pa ugotavlja, da je prišlo do zastoja pri izvajanju sanacijskih del na pogorišču, zaradi česar izraža zaskrbljenost, saj je glavnina odpadkov še vedno na lokaciji pogorišča.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Od 8. do 14. maja

Patricij Maček, 17.5.2018

Ostalo

Patricij Maček, Pravna praksa, 19/2018 Torek, 8. 5. Človekove pravice. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je na novinarski konferenci v Socialnovarstvenem zavodu Hrastovec opozorila, da se še zmeraj kršijo pravice oseb z motnjo v duševnem zdravju pri neprostovoljnih namestitvah v posebnih socialnova
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Nespremenjene obrestne mere ECB

Avtor ni naveden, 17.5.2018

Banka Slovenije

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/2018Svet ECB je sklenil, da pusti obrestno mero za operacije glavnega refinanciranja ter obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita nespremenjene na ravni 0,00 odstotka, 0,25 odstotka oziroma -0,40 odstotka. Svet pričakuje, da bodo ključne obrestne mere ECB na sedanji ravni ostale daljše obdobje in precej dlje, kot bodo trajali neto nakupi vrednostnih papirjev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Davčno potrjevanje računov

Avtor ni naveden, 17.5.2018

Davek na dodano vrednost in trošarine

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/2018Če gost plača nastanitev z gotovino ali pa negotovinsko z univerzalnim plačilnim nalogom na TRR portala, portal pa tako prejeti znesek nakaže na TRR sobodajalca, se šteje, da sobodajalec prejme plačilo računa s strani gosta na način, ki se po ZDavPR šteje za plačilo z gotovino (ker ni izpolnjen pogoj neposrednega nakazila). V takem primeru mora sobodajalec zagotoviti, da je gostu izdan račun za nastanitev v nepremičnini, ki se nahaja v Sloveniji, in ga davčno potrditi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Uporaba podobe znane osebe v videoigri

dr. Klemen Pohar, 17.5.2018

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

dr. Klemen Pohar, Pravna praksa, 19/2018Izdelki, ki jih povezujemo z znanimi osebami, se bolje prodajajo. To je znano že vsaj od 18. stoletja, ko so britanske plemiške dame začele dovoljevati rabo svojega imena za kozmetične izdelke. Do razcveta področja tržnega unovčenja osebnosti pa je prišlo z razvojem množičnih medijev in zabavne industrije. Velik del dohodkov franšize Star Wars na primer izvira prav iz trženja likov iz istoimenskih filmov. Svojo podobo so uspešno unovčili tudi igralci iz številnih drugih filmov (na primer o Jamesu Bondu), v začetku 80. let prejšnjega stoletja pa so tudi glasbene zvezde začele obsežno unovčevati svojo slavo z licenciranjem svojih imen in podob za uporabo na raznih izdelkih. Ker lahko uporaba podob znanih oseb znatno pospeši prodajo izdelka, niso redke tudi nedovoljene uporabe njihovih podob. Da je prišlo do nedovoljene uporabe njene podobe, je bila v predstavljeni zadevi prepričana tudi ameriška igralka in pevka Lindsay Lohan.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Dogovor o pogodbeni kazni - konkurenčna klavzula - zavarovalni zastopnik

Avtor ni naveden, 17.5.2018

Delovna razmerja, Obligacije

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/2018V pogodbi o zaposlitvi se je za primer kršitve konkurenčne klavzule mogoče dogovoriti tudi za pogodbeno kazen; takšna pogodbena določba sama po sebi ni nična.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Obravnava in sprejetje splošnih internih aktov delodajalca

mag. Suzana Pisnik, 17.5.2018

Delovna razmerja

mag. Suzana Pisnik, Pravna praksa, 19/2018Na splošno lahko interne akte razdelimo v tri kategorije. V prvo sodijo akti, ki jih delodajalec mora imeti, ker njihov sprejem predpisuje zakonodaja, v drugo sodijo akti, ki so obvezni samo za nekatere delodajalce, in v tretjo sodijo neobvezni akti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Glavobol ob težkih kazenskih zadevah

dr. Marko Novak, 17.5.2018

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

dr. Marko Novak, Pravna praksa, 19/2018V zadnjem času je odmevalo ukrepanje ministra za pravosodje v zadevi TEŠ zaradi zamudnega postopka, zavoljo dolgotrajnosti postopka je prek kratkim zastarala zadeva Serming, v kateri je bil obdolžen koprski župan Popović. Tema primeroma bi lahko dodali še kaj odmevnih, predvsem kazenskih zadev, katerih dolžina postopkov buri duhove splošne javnosti in ki dajejo medijem obilico materiala za poročanje ter - praviloma - kritiziranje prepočasnega delovanja sodstva.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Dohodki iz zaposlitve

Avtor ni naveden, 17.5.2018

Davki občanov in dohodnina

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 19/2018V nadaljevanju objavljamo spremembe v novi izdaji dokumenta - Dohodki iz zaposlitve (Vprašanja in odgovori), medtem ko je celoten dokument na voljo na spletni strani Finančne uprave RS.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Ali ZKolT prinaša manj množičnih oškodovanj?

Cvetka Horvat, 17.5.2018

Obligacije, Sodišča

Cvetka Horvat, Pravna praksa, 19/2018Ob aktualnih vsakodnevnih temah škodljivih ravnanj avtomobilskih gigantov nasproti potrošnikom in ob novici, da je tudi Zveza potrošnikov Slovenije vložila skupinsko tožbo proti avtomobilskemu gigantu, kar se je že zgodilo v drugih državah po Evropi in ZDA, je 21. aprila 2018 začel veljati Zakon o kolektivnih tožbah (ZKolT).
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Ni vse enako dobro in enako vredno

mag. Sandi Kodrič, 17.5.2018

Ostalo

mag. Sandi Kodrič, Pravna praksa, 19/2018Hierarhij ni mogoče odpraviti; neenakost v družbi je neizogibna in lahko spodbuja napredek; domoljubje je evolucijska pridobitev, ki je bila nujna za obstoj družbenih skupnosti - nad takimi tezami se zgraža vsak sodobni "progresivec", ki da kaj nase. Toda profesor Jordan Peterson, ki zaradi takih trditev velja za "desničarskega disidenta", jih zna - zaradi več desetletij raziskovalnega in pedagoškega dela ter izkušenj iz klinične prakse - prepričljivo utemeljevati in zagovarjati. Vsekakor ga ni mogoče odpraviti z levo roko, kot je to v slavnem intervjuju, ki ga je izstrelil med internetne zvezdnike, poskušala televizijska novinarka Cathy Newman.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Plus apud me vera ratio valebit quam vulgi opinio

Janez Kranjc, 17.5.2018

Ostalo

Janez Kranjc, Pravna praksa, 19/2018Gornji rek je vzet iz Ciceronovega filozofskega spisa Paradoksi stoikov (I, 8). Posvetil ga je Marku Brutu, ki je kasneje vodil zarotnike proti Cezarju in je bil nečak enega od najbolj vidnih rimskih stoikov Katona Utičana, prepričanega republikanca, znanega po nepodkupljivosti in moralni neoporečnosti.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Objava posnetkov športnih sodnikov

Matej Vošner, 17.5.2018

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Matej Vošner, Pravna praksa, 19/2018Ali sta dopustni javna objava slik in posnetkov sodnikov s posameznih tekem na socialnih omrežjih ter uporaba na izobraževalnih seminarjih sodnikov?
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Evropa

Patricij Maček, 17.5.2018

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Patricij Maček, Pravna praksa, 19/2018 Torek, 8. 5. Varstvo predšolskih otrok. Evropska komisija (EK) je objavila poročilo o doseganju ciljev razvoja storitev varstva predšolskih otrok v državah članicah Evropske unije (EU). Tako imenovane barcelonske cilje je leta 2002 določil Evropski svet. EK v poročilu n
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Zavarovalniška goljufija

dr. Aleš Vodičar, 17.5.2018

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

dr. Aleš Vodičar, Pravna praksa, 19/2018Slovenija je z uveljavitvijo Kazenskega zakonika leta 2008 (KZ-1) v drugem odstavku 211. člena inkriminirala novo obliko kaznivega dejanja goljufije, tako imenovano zavarovalniško goljufijo. Besedilo drugega odstavka tega člena se glasi: "Kdor z namenom iz prejšnjega odstavka tega člena v zavarovalništvu ob sklenitvi pogodbe navede lažne podatke ali zamolči pomembne podatke, sklene prepovedano dvojno zavarovanje ali sklene zavarovalno pogodbo potem, ko je zavarovalni ali škodni primer že nastopil, ali lažno prikaže škodni dogodek, se kaznuje z zaporom do enega leta."
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Benedik proti Sloveniji

Primož Križnar, 17.5.2018

Kazenski postopek

Primož Križnar, Pravna praksa, 19/2018Švicarski organi pregona so opravili sistematični pregled vsebine komunikacij uporabnikov mreže Razorback in pri tem ugotovili, da so si določeni uporabniki izmenjevali tudi datoteke, ki so vsebovale otroško pornografijo. Komunikacija je potekala prek programa eMule, ki pa je drugim uporabnikom (tudi švicarski policiji) omogočal pregled IP-naslovov tistih, ki so si datoteke delili. Med temi naslovi je bil tudi IP-naslov, ki je pripadal slovenskemu telekomunikacijskemu operaterju. Švicarska policija je zato ta IP-naslov posredovala slovenski policiji, ki je na podlagi tretjega odstavka 149.b člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP) od telekomunikacijskega operaterja pridobila podatek, komu je bil v času deljenja datotek IP-naslov dodeljen. Odgovor operaterja z navedbo imena, priimka in naslova prebivališča je sum izvršitve kaznivega dejanja osredotočil na pritožnika, ki je bil kasneje pred slovenskimi sodišči spoznan za krivega kaznivega dejanja posesti in prikazovanja pornografskega gradiva mladoletnih oseb po tretjem odstavku 187. člena Kazenskega zakonika (KZ).
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Jubilejna nagrada v javnem sektorju pri delu s krajšim delovnim časom

mag. Nina Scortegagna Kavčnik, 17.5.2018

Delovna razmerja, Uprava

mag. Nina Scortegagna-Kavčnik, Pravna praksa, 19/2018Smo javni zavod na področju zdravstva. Vse več imamo delavk, ki delajo krajši delovni čas na podlagi pravic iz starševskega varstva.
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Pravni napovednik

Patricij Maček, 17.5.2018

Ostalo

Patricij Maček, Pravna praksa, 19/2018Pravni napovednik
Naslovnica
Pravna praksa, 2018⁄19

Blockchain in nepremičnine

dr. Anita Napotnik, 17.5.2018

Zemljiška knjiga in zemljiški kataster

dr. Anita Napotnik, Pravna praksa, 19/2018Tehnologija blockchain oziroma tehnologija veriženja blokov je ena najpomembnejših inovacij na področju informacijsko-komunikacijske znanosti in bo gotovo prodrla na številna področja našega življenja. V tem prispevku je le nekaj razmišljanj o tem, kakšen vpliv bo (oziroma bi lahko) imela na področju nepremičnin, tudi v Sloveniji.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 19

Leto objave

< Vsi
2018(36)
> Maj(36)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 12. OSTALO

Avtorji

AB CĆČDĐEFGH IJK LM N OP QR S Š TUV W XYZ Ž

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov