O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 41)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Evropa

Irena Vovk, 12.3.2015

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 10/2015 Torek, 3. 3. Okoljski akcijski program. Usklajena okoljska politika EU je v zadnjih petih letih prinesla precej koristi za državljane. Evropejci dihamo čistejši zrak in pijemo čistejšo vodo, poleg tega odlagamo manj odpadkov na deponije in več recikliramo, okoljske politike
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Od 3. do 9. marca

Irena Vovk, 12.3.2015

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 10/2015 Torek, 3. 3. TEŠ 6.Državni zbor je brez glasu proti potrdil sestavo preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Predsednik komisije je postal Matjaž Hanžek (ZL), č
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Začasno in občasno delo dijakov in študentov po 1. februarju 2015

Avtor ni naveden, 12.3.2015

Davki občanov in dohodnina

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 10/2015Državni zbor je 16. decembra 2014 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF-C), ki dopolnjuje ureditev na področju začasnega in občasnega dela dijakov in študentov (t. i. študentskega dela). ZUJF-C je začel veljati 30. decembra 2014 in se je začel uporabljati s 1. februarjem 2015. Začasno in občasno delo dijakov in študentov v skladu z Zakonom o zaposlovanju in zavarovanja za primer brezposelnosti (ZZZPB) mladim omogoča pridobivanje delovnih izkušenj, stik s trgom dela in možnost dodatnega zaslužka, delodajalcem pa selekcijo potencialnih prihodnjih kadrov in fleksibilno delovno silo za pokrivanje izrednih kadrovskih potreb.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Posebna ureditev za opravljanje storitev mednarodnega občasnega cestnega prevoza potnikov

Avtor ni naveden, 12.3.2015

Promet

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 10/2015FURS, 2. februar 2015 Za obdobje od 1. aprila 2015 dalje se uvaja posebna ureditev za tuje davčne zavezance, ki občasno opravljajo storitve mednarodnega cestnega prevoza potnikov v Sloveniji. Davčni zavezanec, ki v Sloveniji nima sedeža ali stalne poslovne enote niti stalnega ali o
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Kako obdavčiti neobdavčljivo (ali plačilo dohodnine od študentske Prešernove nagrade)

Aleš Žiher, 12.3.2015

Davki občanov in dohodnina

Aleš Žiher, Pravna praksa, 10/2015Univerza v Ljubljani vsako leto ob obletnici Prešernovega rojstva in ob Tednu univerze podeljuje študentsko Prešernovo nagrado. Nagrajenci poleg diplome z gravirano Prešernovo podobo prejmejo tudi denarno nagrado, ki jo v skladu s Pravilnikom o podeljevanju Prešernovih nagrad študentom Univerze v Ljubljani (v nadaljevanju Pravilnik) določi Upravni odbor Univerze v Ljubljani. Pri tem se postavlja vprašanje, ali gre za dohodek, ki je obdavčen v skladu z Zakonom o dohodnini (ZDoh-2).
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Gradiva, ki jih obravnava DZ RS

Avtor ni naveden, 12.3.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 10/2015 5. marec - predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gozdovih. 6. marec - predlog zakona o spremembi Zakona o kmetijstvu; - predlog zakona o spremembi Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb; - predlog zakona o spremembah Zakona o gozdovih; - pr
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Oboj, oba, oboje in obojen

dr. Nataša Hribar, 12.3.2015

Ostalo

dr. Nataša Hribar, Pravna praksa, 10/2015V tokratnem kotičku se bomo spopadli z zaimkoma oboj in oba. Od bralke sem namreč dobila vprašanje, kakšna je razlika med njima in kdaj uporabljamo enega, kdaj drugega. Jaz bi tema količinskima zaimkoma dodala še oboje in obojen.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Osebne okoliščine pri odmeri letnega dopusta

Miha Šercer, 12.3.2015

Delovna razmerja

Miha Šercer, Pravna praksa, 10/2015Vsako leto se pri odmeri letnega dopusta našim zaposlenim srečujemo z vprašanjem, kako upoštevati osebne okoliščine, na primer starost, delovna doba ipd., ki delavcem prinašajo dodatne dneve dopusta, če te nastopijo po 31. marcu, ko vsem že izdamo obvestila o odmeri dopusta - že v letošnji odmeri ali šele v odmeri za naslednje leto?
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Digitalna državljanska samozaščita

dr. Aleš Završnik, 12.3.2015

Pravoznanstvo

dr. Aleš Završnik, Pravna praksa, 10/2015Digitalna samozaščita in digitalno opismenjevanje sta pomembna za ohranjanje ravnotežja moči v družbi. To velja za vsakega posameznika, še zlasti pa za specifične poklicne skupine, kot so poleg sedme sile še odvetniki, ki so včasih edini branik posameznika pred državo. Njihova digitalna pismenost in izobraženost o zasebnosti bi morali biti glede na strukturni položaj, ki ga zasedajo v odnosu do nadzorstveno-industrijskega arhipelaga, občutno večji kot pri splošni praviloma nezainteresirani javnosti. Kakšni sta teorija in praksa digitalne samozaščite in povratnega nadzora?
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Strategija upravljanja državnega premoženja

Matej Tomažin, 12.3.2015

Uprava

Matej Tomažin, Pravna praksa, 10/2015V zadnjih dneh smo imeli možnost in priložnost, da si preberemo osnutek strategije upravljanja državnega premoženja. Politiki so bili prepričani, da je to zelo dobro pripravljen dokument, vendar se z njimi ne strinjam. Strategija upravljanja državnega premoženja, namenjena upravljavcem tega premoženja, bi morala biti napisana tako, da bi bila razumljiva. Pa ni. In to pogrešam. "Navodila" bi morala biti jasna in razumljiva predvsem zato, da ne bi nastajali dvomi in napačne razlage. Cilj je namreč upravljanje tega premoženja v dobro državljanov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

S tujih knjižnih polic

Irena Vovk, 12.3.2015

Kultura in umetnost

Irena Vovk, Pravna praksa, 10/2015 EU Counter-Terrorism Law - Pre-Emption and the Rule of Law Cian C. Murphy (Hart Publishing, Oxford, 2015, 270 strani) Avtorica podaja podrobno študijo ukrepov EU za boj proti terorizmu od leta 2001 in opozarja na njihove posl
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Somalijski pirati po pravico v Strasbourg

Lena Šutanovac, 12.3.2015

Varstvo človekovih pravic

Lena Šutanovac, Pravna praksa, 10/2015Francoske oblasti so leta 2008 v dveh akcijah reševanja talcev odvzele prostost devetim somalijskim državljanom. Skupini Somalcev sta v obeh primerih nasilno vdrli na francoski ladji, zasegli vse premoženje in posadkama odvzeli prostost. Konvencija Združenih narodov o pomorskem mednarodnem pravu (UNCLOS) v 101. členu tako ravnanje opredeljuje kot piratstvo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Obvezno cepljenje otrok proti nalezljivim boleznim

Neža Kompare, 12.3.2015

Varstvo pred nalezljivimi boleznimi

Neža Kompare, Pravna praksa, 10/2015V zadnjem času se vse več staršev ne strinja več s sistemom preventivnega obveznega cepljenja otrok proti nalezljivim boleznim, kot ga poznamo v Sloveniji. Zahtevajo lastno in informirano odločanje. Prostovoljno cepljenje otrok je že uzakonjeno v številnih evropskih in tudi neevropskih državah. Ministrstvo za zdravje čaka nedvomno težka odločitev, saj absolutnega zmagovalca v razpravi med zagovorniki kolektivne imunosti prebivalstva, zagotovljene z obveznim cepljenjem, in zagovorniki pravice staršev do svobodnega odločanja o cepljenju otrok ni.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Neplačana odsotnost z dela zaradi študija

dr. Nana Weber, 12.3.2015

Delovna razmerja

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 10/2015Delavec, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, se je na svojo željo vpisal na študij MBA, ki bo v letu 2015 trajal 17 tednov v štirih delih. Direktor se je z odločitvijo delavca strinjal, nato pa so iz kadrovske službe sporočili, da Kolektivna pogodba za dejavnost elektroindustrije Slovenije določa, da ima delavec pravico do odsotnosti z dela brez nadomestila do največ 30 delovnih dni v koledarskem letu. Zato je delodajalec delavcu ponudil "prostovoljno odpoved", v vmesnem času bi z njim sklepal pogodbe o zaposlitvi za določen čas, po končanem študiju pa bi se sklenila pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Kaznivo dejanje zvijačnega zapeljevanja - primerno orodje za preprečevanje spolnih zlorab otrok?

Nika Skvarča, 12.3.2015

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

Nika Skvarča, Pravna praksa, 10/2015Pred dvema letoma smo lahko v dnevnem časopisju prebrali novico o poskusu zvijačnega zapeljevanja. Nekega dne se je devetletna deklica potožila babici, da jo v spletni klepetalnici nadleguje neki fant. Gospa se je takoj podvizala k računalniku, se pod psevdonimom vnukinje prijavila v spletno klepetalnico in namesto nje nadaljevala načeti pogovor. Kaj kmalu se je tudi sama prepričala v resničnost otrokovih trditev. Opolzke ponudbe sogovornika so jo prepričale, da je pograbila telefon in podala prijavo policiji zaradi suma izvršitve kaznivega dejanja zvijačnega zapeljevanja. Zgodba je pozneje dobila veliko večje razsežnosti, vendar je tukaj pomembno le to, da iz domnevnega, prvega primera zvijačnega zapeljevanja ni bilo nič. To pa je povsem pričakovano, saj se pravzaprav nič ni zgodilo. Vsaj ne dovolj za sprožitev kazenskopravnega varstva. Nagovarjanju otroka k spolnemu ravnanju in k osebnemu srečanju bi morala namreč slediti tudi storilčeva konkretna dejanja za uresničitev srečanja. Taka je namreč dikcija novega kaznivega dejanja, ki ga je slovenski zakonodajalec poimenoval Pridobivanje oseb, mlajših od petnajst let, za spolne namene. Njen namen je predvsem preprečiti ali odvrniti fizični stik med otrokom in odraslim. Vendar - ali je taka inkriminacija lahko kos tako zahtevni nalogi?
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Fotografije kot avtorsko delo

mag. Eneja Drobež, 12.3.2015

Intelektualna lastnina

mag. Eneja Drobež, Pravna praksa, 10/2015V PP sem prebral članek Avtorsko delo kot evropski standard. Imam težave s Tržnim inšpektoratom, ki mojih fotografij ne šteje za avtorsko delo. Pri tem pojasnjuje, da so fotografije v skladu s 5. členom Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) avtorsko delo le, če so individualne duhovne stvaritve fotografa, izpolnjene morajo biti predpostavke glede individualnosti, duhovnosti, stvaritve in izraženosti. Moje fotografije po njihovi razlagi teh pogojev ne izpolnjujejo, ker naj bi bile samo avtorskopravno nevarovane mehanske preslikave posameznih predmetov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Mednarodni cestni prevoz stvari - izguba tovora zaradi tatvine - skrbnost prevoznika

Avtor ni naveden, 12.3.2015

Promet

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 10/2015Skrbnost prevoznika, je pravni standard, ki ga sodišče napolni v vsakem primeru posebej. Prevoznik je lahko oproščen odgovornosti za dogodek, ki ga s skrajno, glede na okoliščine konkretnega primera, potrebno in pokazano skrbnostjo ter z vsemi razumnimi in stroki primernimi ukrepi ni mogel odvrniti, niti ni mogel preprečiti njegovih posledic. Kakšna skrbnost je potrebna za izognitev tatvinam, je v pri vrsti odvisno od verjetnosti, da bo do tatvine prišlo. Standardu skrajne skrbnosti ne ustreza, da prevoznik o oviri na vhodu v parkirišče za raztovor blaga ni obvestil pošiljatelja in ga zaprosil za ustrezna navodila.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Uklonilni zapor - kako naprej?

Zinka Strašek, 12.3.2015

Prekrški, Izvrševanje kazenskih sankcij, amnestija in pomilostitev

Zinka Strašek, Pravna praksa, 10/2015Ustavno sodišče je na svoji seji 11. decembra 2014 v postopku za oceno ustavnosti, začetem na zahtevo Varuha človekovih pravic, odločilo, da se prvi, drugi, tretji in četrti odstavek 19. člena in sedmi odstavek 19. člena (kolikor se nanaša na izvršitev uklonilnega zapora) ter 202.b člen Zakona o prekrških (ZP-1) razveljavijo. Hkrati je odločilo, da se vsi postopki odločanja o uklonilnem zaporu, ki do dneva objave te odločbe še niso bili končani, ustavijo. V primerih, ko je bil postopek odločanja o uklonilnem zaporu do tega dne končan, pa se uklonilni zapor ne izvrši oziroma se njegovo izvrševanje ustavi. S tem je Ustavno sodišče korenito poseglo v ta institut. Kot novost ga je uzakonil ZP-1, ki se je začel uporabljati s 1. januarjem 2005, dotedanja zakonodaja na področju prekrškovnega prava pa ga še ni poznala. V strokovnih krogih je bila odločitev v zvezi z izterjavo glavne sankcije, tj. globe, težko pričakovana že več kot dve leti. Poglejmo si pravne dileme in vprašanja, ki se v praksi pojavljajo v zvezi s sprejeto odločitvijo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Vsebina PP št.10/2015

Avtor ni naveden, 12.3.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 10/20153 UVODNIK dr. Marko Pavliha Slovenski dan na Sodišču EU: mar ga zmoremo podaljšati v prihodnost? 6 PREKRŠKOVNO PRAVO Zinka Strašek Uklonilni zapor - kako naprej? 9 DAVČNO PRAVO Aleš Žiher Kako obdavčiti neobdavčljivo (ali plačilo dohodnine
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Mednarodna zaščita dezerterjev po pravu EU

Zoran Skubic, 12.3.2015

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Zoran Skubic, Pravna praksa, 10/2015Zakonitost vojaškega posredovanja koalicijskih sil pod vodstvom Združenih držav Amerike v Iraku je od vsega začetka predmet razprav mednarodnih pravnikov in visoke politike. Koncept pravične vojne je že v primerih "običajnih" sovražnosti pogosto contradictio in adiecto. Pri še tako skrbno načrtovanih vojaških operacijah namreč lahko pride do kršitev humanitarnega prava. Če temu dodamo še vprašljivo legitimnost in dvomljivo legalnost samega vojaškega posega, pa lahko upravičeni dvomi in ugovor vesti sodelujoče vojake privedejo do dezerterstva. (Občutljivo) vprašanje pa je, pod katerimi pogoji lahko države članice takim dezerterjem podelijo azilno zaščito, sploh če gre za ameriške državljane.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Urejanje prostora

Avtor ni naveden, 12.3.2015

Urejanje prostora

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 10/2015Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za plansko celoto 10 Pirniče se razveljavi. Do drugačne ureditve meje morfološke enote 10/1 poteka meja tako, kot je potekala do uveljavitve Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za plansko celoto 10 Pirniče (Uradni list RS, št. 51/09).
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Normativni program Vlade RS

Avtor ni naveden, 12.3.2015

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 10/2015Iz normativnega delovnega programa Vlade RS za leto 2015
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Odločitve Ustavnega sodišča in sodišč

Irena Vovk, 12.3.2015

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 10/2015Ustavno sodišče RS je pred kratim objavilo mobilno aplikacijo za iskanje po odločitvah sodišča in v sodelovanju z Vrhovnim sodiščem RS tudi za iskanje po sodni praksi drugih sodišč, https://www.sodnapraksa.si ; na voljo tudi prek brezplačne mobilne aplikacije za Google Android in Apple iOS. Vse odločitve so tako obdelane z dodatnimi podatki, s katerimi je lažje najti želeno odločitev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Odmera davka na nepremično premoženje večje vrednosti

Avtor ni naveden, 12.3.2015

Poravnava davkov in prispevkov

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 10/2015Člen 193 in četrti odstavek 244. člena Zakona za uravnoteženje javnih financ sta bila v neskladju z Ustavo.
Naslovnica
Pravna praksa, 2015⁄10

Trajanje in podaljšanje pripora v postopku za izročitev

Avtor ni naveden, 12.3.2015

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 10/2015Zagovornik pripornika je Varuha seznanil z vlogo, ki jo je 24. februarja 2014 naslovil na Zavod za prestajanje kazni zapora v Ljubljani, v kateri je Zavod opozoril, da je pripornik od 23. februarja 2014 od 5.36 ure naprej v priporu nezakonito, ker mu pripor, ki naj bi mu bil sicer s sklepom Okrožnega sodišča v Ljubljani z dne 23. januarja 2014 odrejen za en mesec, ni bil podaljšan. Od Zavoda je zahteval, naj pripor nemudoma odpravi in ga izpusti na prostost. Priporniku je bil pripor odrejen zaradi pripornega razloga po 1. točki prvega odstavka 201. člena ZKP, v zvezi s 524. in 525. členom Zakona o kazenskem postopku (ZKP) - gre za postopek izročitve obdolženca ZDA - od 23. januarja 2014.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 10

Leto objave

< Vsi
2015(41)
> Marec(41)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

ABCĆČD ĐEFGH IJK LM NOP QR S Š T UV W XYZ Ž

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov