O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 45)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Otrokova korist nad zakonsko domnevo očetovstva

mag. Nana Weber, 29.9.2011

Varstvo človekovih pravic

mag. Nana Weber, Pravna praksa, 37/2011Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je bilo že drugič kritično do neustreznosti nemške določbe o zakonski domnevi očetovstva, po kateri velja za očeta otroka materin zakonski partner. Tudi tokrat je pritožniku priznalo 5.000 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo, ker je zaradi materinega skoka čez plot obstajala možnost, da je on otrokov (biološki) oče, nemška sodišča pa so zavrnila njegov zahtevek za dostop do informacij v zvezi z otrokom in stike z njim, ne da bi obravnavala vprašanja otrokove koristi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Korupcija v kazenski in protikorupcijski zakonodaji

dr. Liljana Selinšek, 29.9.2011

Kazniva dejanja in gospodarski prestopki

dr. Liljana Selinšek, Pravna praksa, 37/2011Korupcija je danes široko teoretično obravnavan pojem, pereč globalni problem in težko obvladljiv pojav na ravni odkrivanja, pregona in sojenja. Zaradi slednjega jo je razmeroma težko tudi uspešno preprečevati. Države se s korupcijo spopadajo na različne načine, ki jih skušajo vsaj na osnovni ravni vzpostaviti in/ali poenotiti mednarodni dokumenti s področja boja zoper korupcijo, povsod pa so temeljni parametri uspešnega preganjanja in preprečevanja korupcije zapisani v zakonih oziroma drugih pravnih aktih.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Avstrijska monopolna ureditev spletnih iger na srečo

Katarina Vatovec, 29.9.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Katarina Vatovec, Pravna praksa, 37/2011Luksemburško Sodišče je že presojalo avstrijsko ureditev iger na srečo. Septembra 2010 je v zadevi Engelmann odločilo, da je avstrijska monopolna ureditev, ki prirejanje teh iger v igralnicah omejuje na poslovne subjekte s sedežem na ozemlju Avstrije, v neskladju s pravom EU. V tokratni zadevi pa je Sodišče dobilo več vprašanj predložitvenega sodišča glede skladnosti avstrijske ureditve spletnih iger na srečo (spletnih loterij) s svobodnim opravljanjem storitev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Luksemburška kronika

Irena Vovk, 29.9.2011

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 37/2011Članek iz revije Pravna praksa
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Pravica do uveljavljanja pavšalnega nadomestila

Avtor ni naveden, 29.9.2011

Davek na dodano vrednost in trošarine

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 37/2011• Davčni zavezanec izpostavlja problem glede pravice do uveljavljanja pavšalnega nadomestila v primerih, ko lastnik umre pred prepisom lastništva. Na koga se prenese pravica do uveljavljanja pavšalnega nadomestila?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Vračilo DDV v potniškem prometu

Avtor ni naveden, 29.9.2011

Davek na dodano vrednost in trošarine

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 37/2011V zadnjem času na Davčni upravi RS (DURS) opažajo več primerov, ko prodajalec v skladu s 121. členom Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost (Pravilnik) na podlagi predložitve zahtevka za vračilo vrnjenega DDV na obrazcu DDV-VE zahteva vračilo DDV, vrnjenega kupcu za blago, ki ga je kupec pri njem nabavil in iznesel iz Unije, pri tem pa ima s strani carinskega organa overjen le obrazec DDV-VP, ne pa tudi izvirnika(e) računa(ov).
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Identiteta klicatelja pri zlonamernih ali nadležnih klicih

Irena Vovk, 29.9.2011

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 37/2011Posameznika na njegov mobilni telefon že dalj časa kliče neznanec. Ker je klicateljeva telefonska številka skrita, ga zanima, ali lahko od operaterja pridobi identifikacijske podatke "zlonamernega oziroma nadležnega" klicatelja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Neupravičeno kaznovanje novinarke zaradi razkritja obtožnice

Andreja Tratnik, 29.9.2011

Varstvo človekovih pravic

Andreja Tratnik, Pravna praksa, 37/2011Pri nas objava obtožnega akta na spletu ni nič nenavadnega. Celo obtoženci sami to storijo. Na Portugalskem pa so znano portugalsko novinarko Sofio Pinto Coelho, ki je pri poročilih predstavila prispevek o kazenski preiskavi zoper nedavno odpuščenega generalnega direktorja policije (o katerem se je v medijih že dlje časa poročalo, da je morebiti odgovoren za pretok informacij v zvezi z računi zasebne univerze in neke komercialne družbe) ter v njem za nekaj sekund pokazala tudi kopiji obtožnega akta in sklepa tožilstva o začetku preiskave, obsodili zaradi kršitve tajnosti sodnega postopka (segredo de justica). Kazenski postopek in obsodba zoper njo sta temeljila na zakonu o kazenskem postopku, ki avtomatično določa kazen za kršitev tajnosti sodnega postopka. Zato so portugalska pritožbena sodišča in ustavno sodišče njene pritožbe zavrnila. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) pa je njeno pritožbo obravnavalo in pri tem presojalo, ali so portugalske oblasti z obsodbo posegle v njeno pravico do svobodnega izražanja iz 10. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP).
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Miha Wohinz (1930-2011)

Aleš Zalar, 29.9.2011

Ostalo

Aleš Zalar, Pravna praksa, 37/2011Pisati te vrstice se kljub žalosti in bolečini zdi skoraj privilegij. Privilegij, ker smo poznali velikega človeka, človeka, ki nas je s svojim življenjem in zgledom učil spoštljivosti, vztrajnosti ter odgovornega odnosa do dela za druge in za domovino. Nekateri smo ga poznali desetletja, nekateri morda le nekaj let, toda vsi, ki smo ga srečali in z njim delali, smo ga neizmerno spoštovali in cenili.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Zakon o javnem naročanju - ZJN-2

Boštjan Ferk, 29.9.2011

Kultura in umetnost

Boštjan Ferk, Pravna praksa, 37/2011Sistem javnega naročanja v Sloveniji je v nenehni krizi. Glavni krivec zanjo je neizdelana strategija sistema javnega naročanja na ravni države, ki se kaže tudi v (pre)pogostih in slabo premišljenih spremembah zakonodaje. Trenutno veljavni Zakon o javnem naročanju (ZJN-2), ki je bil sprejet leta 2006, je bil razmeroma korenito spremenjen v letih 2008, 2010 in 2011. Odsotnost poglobljenega premisleka je jasno razvidna iz primerjave sprememb v letih 2010 in 2011 - novela iz leta 2011 se namreč večinoma nanaša na člene, ki so bili spremenjeni že leto poprej. Ugotovimo torej lahko, da se z zadnjo spremembo (ZJN-2C) poskuša popraviti napake, ki so bile storjene v noveli ZJN-2B. Vrtimo se torej v začaranem krogu nenehnega noveliranja brez jasnih ciljev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Klimatska pravičnost - rezultat mednarodne pravičnosti ali njen pogoj?

Edita Turičnik, 29.9.2011

Varstvo okolja

Edita Turičnik, Pravna praksa, 37/2011Ena, dva, tri, štiri. Zdaj je umrl otrok. Do konca triminutnega branja tega članka bo umrlo 45 otrok, do konca prav tega dne bo po podatkih Sklada Združenih narodov za otroke (Unicef) umrlo približno 22.000 otrok. S temi dejstvi smo bili med drugimi soočeni na političnem simpoziju, ki je med 28. in 30. avgustom 2011 potekal v avstrijski vasici Alpbach kot del Evropskega foruma, ki je bil letos tradicionalno organiziran že sedeminšestdesetič, in sicer pod naslovom Pravičnost - odgovornost za prihodnost.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

s tujih knjižnih polic

Irena Vovk, 29.9.2011

Kultura in umetnost

Irena Vovk, Pravna praksa, 37/2011Gordon Blanke in Philip La Philip Landolt Antitrust Arbitration - A Handbook for Practitioners (Wolters Kluwer, 2011, 2464 strani) Pričujoča knjiga je sploh prva, ki obravnava, kako se dva največja konkurenčnopravna sistema - pravo Evropske unije in pravo Združenih držav
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Drobitev predpisov ali njihova simbiotična združitev?

dr. Marko Pavliha, 29.9.2011

Prekrški

dr. Marko Pavliha, Pravna praksa, 37/2011Slovenski pravniki smo svojevrsten ceh, saj se njegovi člani in članice praviloma ne strinjamo o ničemer, tem raje pa se cinično grajamo, če nas je le kdo pripravljen gledati, poslušati, brati in po možnosti plačati, prenašati pa nas tako ali tako skoraj nihče ne mara. Kakopak ni nič narobe z dobrohotno kritiko, neetično in neokusno pa je bodisi ignoriranje mnenja in sporočila koga drugega ali pa šentflorjansko skoparjenje s pohvalo, še zlasti do mlajših kolegic in kolegov, ki jih tako že na začetku kariere demotiviramo in jim odpihnemo osvežujoč veter iz napetih jader.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Delitev skupnega premoženja zakoncev

Avtor ni naveden, 29.9.2011

Zakonska zveza in družinska razmerja

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 37/2011Ker se je tožnica strinjala z delitvijo dela skupnega premoženja (nepremičnin), ne more hkrati nasprotovati delitvi drugega dela skupnega premoženja, terjatve. Zgolj delna delitev skupnega premoženja v pravdi ne predstavlja pravega pristopa za celovito razrešitev premoženjskih razmerij med zakoncema, saj lahko sodišče pravično razdeli skupno premoženje samo, če hkrati odloča o celotnem premoženju.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Vsebina PP št.37/2011

Avtor ni naveden, 29.9.2011

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 37/2011stran 3 UVODNIK dr. Lojze Ude Napadi na nosilce sodne funkcije ogrožajo bistvo pravne države stran 6 SODSTVO Ana Testen Zapadlost takse stran 8 PRAVDNI POSTOPEK mag. Urška Grm Dejan
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Akontacija dohodnine oziroma glavni delodajalec

Avtor ni naveden, 29.9.2011

Davki občanov in dohodnina

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 37/2011Davčni zavezanec prosi za pojasnilo glede opredelitve glavnega delodajalca v primeru, ko ima zavezanec za dohodnino pri sedanjem delodajalcu sklenjeno redno delovno razmerje. Na podlagi zunajsodne poravnave mu je prejšnji delodajalec izplačal odpravnino, ki se nanaša na delovno razmerje, ki mu je prenehalo leta 2008. Znesek izplačane odpravnine bistveno presega trenutno dogovorjen znesek mesečne plače pri sedanjem delodajalcu.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Zadrževanje otrok v šoli

Avtor ni naveden, 29.9.2011

Osnovno šolstvo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 37/2011Učenka 8. razreda osnovne šole ima po šolskem urniku kar štiri proste ure, kar pomeni, da mora kar precej ur (gre za ure, ko čaka na pouk) dodatno preživeti v šoli. Problem z urniki je pereč še zlasti v 7. in 8. razredu v vseh osnovnih šolah.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Leasing motornega vozila - zavarovanec

Avtor ni naveden, 29.9.2011

Obligacije

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 37/2011Tožnik-leasingojemalec nosi glede na vsebino pogodbe o leasingu in čeprav v času škodnega dogodka (še) ni bil pravni lastnik vozila, vse tipične rizike lastnika, tudi nevarnost poškodovanja ali uničenja stvari. Zato je v sporu aktivno legitimiran in upravičen do povrnitve materialne škode na podlagi zavarovalne pogodbe.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Posredovanje podatkov iz zbirke "data retention" za potrebe pravdnega postopka

Irena Vovk, 29.9.2011

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 37/2011Mobilni operater je od okrajnega sodišča (pravdni oddelek) prejel zahtevo, naj posreduje podatke o opravljenih klicih z neke telefonske številke v določenem obdobju. Sodišče se namreč sklicuje na 10. člen Zakona o pravdnem postopku (ZPP). Mobilni operater pa je dopis zavrnil z utemeljitvijo, da je za izpis prometnih podatkov potrebna odredba sodišča, da se lahko promet posreduje le v kazenskih zadevah ipd. Ali je ravnanje mobilnega operaterja pravilno?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Dileme pravnega urejanja garancije po evropskem vzoru

Tadej Kamnik, 29.9.2011

TRGOVINA

Tadej Kamnik, Pravna praksa, 37/2011Tendence po ukinitvi obvezne garancije za brezhibno delovanje stvari so bile v zadnjem času, predvsem v strokovnih krogih, zelo pogoste. Vprašanje je, ali gospodarska recesija res sili garante k optimiziranju stroškov procesov dela na račun življenjske dobe proizvodov, torej k poskusom ukinjanja instituta obvezne garancije, ali pa je trenutno stanje gospodarske stagnacije in primanjkljajev le odlična priložnost in hkrati izgovor nekaterih lobijev na področju proizvodnje in prodaje ter navsezadnje tudi nekaterih odvetniških lobijev, katerih cilj je ukiniti obvezno garancijo za izdelek na račun maksimiranja prihodkov od prodaje oziroma na račun povečanja obsega vlaganja tožb iz naslova jamčevanja za stvarne napake.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Odgovornost za poškodbe, nastale pri uporabi otroških igrišč

Uroš Pavlina, 29.9.2011

Obligacije

Uroš Pavlina, Pravna praksa, 37/2011Obiskovanje nakupovalnih središč je v zadnjih letih postalo ena najljubših prostočasnih aktivnosti slovenskih družin. Vabijo nas ugodne cene, prostorna parkirišča in široka ponudba, prav tako pa v času nakupovanja poskrbijo za varstvo naših najmlajših na številnih otroških igriščih. Starši lahko nakupe opravijo brez prisotnosti otrok, ki se v času obiska igrajo pod nadzorom animatork. Otroška igra pa prej ali slej vodi tudi k neizbežnim poškodbam. Kdo odgovarja za poškodbe, ki jih otroci utrpijo pri uporabi teh igrišč?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Izračun akontacije dohodnine od odpravnine

Avtor ni naveden, 29.9.2011

Davki občanov in dohodnina

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 37/2011Davčni zavezanec se sklicuje na pojasnilo DURS, št. 4210-20422/2011 z dne 18. julija 2011, in navaja, da je odpravnina dohodek, ki se nanaša na več mesecev, zato bi se morala akontacija dohodnine obračunavati po povprečni stopnji od enomesečnega dohodka v skladu s petim odstavkom 127. člena Zakon o dohodnini (ZDoh-2). DURS namreč pojasnjuje, da drugi delodajalec obračuna akontacijo dohodnine po stopnji 25 odstotkov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Opravljanje storitev preko strojnih krožkov

Avtor ni naveden, 29.9.2011

Davki občanov in dohodnina

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 37/2011• Davčni zavezanec prosi za pojasnilo drugega odstavka 2. člena Pravilnika o pogojih za oprostitev plačila dohodnine od prejemkov iz medsosedske pomoči med kmetijskimi gospodarstvi v okviru strojnih krožkov. Do kakšne višine so prejemki oproščeni plačila dohodnine oziroma ali je limit skupni (za kmetijska in gozdna zemljišča), ne glede na to, kakšno storitev zavezanec opravi prek strojnih krožkov?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Ustavnost ureditve obdavčitve izplačila dobička družbeniku družbe z neomejeno odgovornostjo in komplementarju komanditne družbe

Joži Češnovar, 29.9.2011

Gospodarske družbe, splošni predpisi

Joži Češnovar, Pravna praksa, 37/2011Tretji odstavek 90. člena Zakona o dohodnini (ZDoh-2) določa, da se za namene obdavčevanja kot dividenda šteje in obdavčuje tudi pripis dobička kapitalskemu deležu družbenika, s čimer določba ureja obdavčitev izplačila dobička družbeniku družbe z neomejeno odgovornostjo in komplementarju komanditne družbe. Pripis dobička kapitalskemu deležu družbenika se "zgodi" avtomatično ob sprejetju letnega poročila družbe, v katerem se ugotovi dobiček iz poslovanja. Pripis dobička, s tem pa tudi nastanek davčne obveznosti za plačilo dohodnine od dividende, je tako neodvisen od dejanskega izplačila dobička družbeniku. Če dobro proučimo veljavno ureditev, ugotovimo, da davčna obveznost za plačilo dohodnine od dividende, ki je davek na prejemke fizičnih oseb, nastane v trenutku, ko sploh še ne pride do prehoda premoženja od družbe k družbeniku. Zato se z dohodninsko zakonodajo posega v premoženje družb z neomejeno odgovornostjo in komanditnih družb, tega pa ni pri drugih gospodarskih družbah. Je taka ureditev upravičena in v skladu z ustavno zagotovljenim načelom enakosti pred zakonom?
Naslovnica
Pravna praksa, 2011⁄37

Pavšalni zneski v luči ZVPNPP

Luka Rejc, 29.9.2011

TRGOVINA

Luka Rejc, Pravna praksa, 37/2011Tržni inšpektorat Republike Slovenije (TIRS) je v postopku inšpekcijskega nadzora proti mobilnemu operaterju Si.mobil, d.d., zaradi napovedane uvedbe nadomestila za upravljanje z naročniško številko ugotovil, da gre za nepošteno poslovno prakso, ki je v skladu z določili Zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (ZVPNPP) prepovedana. TIRS je zato mobilnemu operaterju izdal odločbo, s katero mu je prepovedal uporabo te prakse. Poglejmo si odločitev TIRS-a v zvezi z uporabo ZVPNPP v praksi.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 37

Leto objave

< Vsi
2011(45)
> September(45)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 5. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

ABCĆČ DĐEF G H IJK LM NOP QR S ŠT U V W XYZ Ž

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov