O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 39)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Delavci pred upokojitvijo - nedopustna praksa upravnih organov

dr. Nana Weber, 28.8.2014

Delovna razmerja

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 33/2014Delavcu pred upokojitvijo delodajalec pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga brez delavčevega soglasja ne sme odpovedati, razen v zakonsko določenih primerih. Odpoved brez soglasja je na primer mogoča, če je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino. Delavec lahko v skladu z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) zniža starostno mejo za pridobitev pravice do starostne pokojnine med drugim zaradi skrbi za otroke, vendar pa iz prakse Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) izhaja, da tega znižanja ne upošteva in izdaja zavrnilne odločbe glede denarnega nadomestila. To privede do absurdne situacije: delavcu je bila pogodba o zaposlitvi odpovedana zakonito, zato v morebitnem sodnem postopku zoper delodajalca ne bi uspel, glede na njegovo starost je težje pričakovati, da se bo vnovič zaposlil, denarnega nadomestila pa ne prejema.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Starejši delavci in delo v izmenah

dr. Nana Weber, 28.8.2014

Delovna razmerja

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 33/2014V skladu z 32. členom Kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije in 148. členom ZDR-1 nekateri delavci, predvsem zdravstveno osebje, opravljajo delo vedno (in ne le začasno) v treh izmenah, in sicer sedem ur dopoldan, sedem ur popoldan in 11 ur ponoči. Tak delovni čas imajo opredeljen v pogodbi o zaposlitvi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Evropa

Irena Vovk, 28.8.2014

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 33/2014 Torek, 19. 8. Pomoč Bosni in Hercegovini. Delegacija EU v Bosni in Hercegovini je sporočila, da se je začel izvajati program v vrednosti 43,5 milijona evrov, katerega cilj je odprava posledic katastrofalnih poplav, ki so nedavno prizadele to državo. Najprej se je sicer zače
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Posredovanje osebnih podatkov najemnika groba

Irena Vovk, 28.8.2014

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 33/2014Najemnik grobnega mesta je leta 2010 odpovedal najemno pogodbo za grobno mesto in grob vrnil upravljavcu pokopališča, pri čemer pokojne iz groba ni ekshumiral. Upravljavec pokopališča je nato grobno mesto uredil in ga leta 2011 oddal drugemu najemniku. Letos pa je družinski član pokojnikov, pokopanih po prvem najemniku, pri upravljavcu pokopališča zahteval osebne podatke novega najemnika grobnega mesta. Ali sme upravljavec pokopališča posredovati osebne podatke o najemniku groba (ime in priimek ter naslov najemnika) družinskemu članu pokojnih v tem grobu?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

S kaznovalnim nalogom nad zdravniško povzročitev smrti iz malomarnosti

Nika Skvarča, 28.8.2014

Varstvo človekovih pravic

Nika Skvarča, Pravna praksa, 33/2014Gray je bolehal za ledvičnimi kamni. Včasih so bile kolike tako zelo hude, da je bilo treba poklicati dežurnega zdravnika, da mu je olajšal bolečine. Tako je bilo tudi pred šestimi leti, nekega zimskega popoldneva. Na klic se je odzval nemški zdravnik U., ki je dan poprej nastopil službo v Združenem kraljestvu. Kot je pozneje napisal, je bil tistega dne zelo utrujen in zmeden, saj je šele prejšnjega dne pripotoval iz Nemčije. V tako "strahovitih stresnih okoliščinah" je bolniku, namesto deset vbrizgal sto miligramov diamorfina. Gre za heroin, ki se v Združenem kraljestvu še vedno uporablja kot legalen protibolečinski preparat. Grey je nekaj ur po posredovanju zdravnika umrl.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Posledice sodbe v zadevi Intel za presojo izključnih rabatnih sistemov

Lea Vatovec, 28.8.2014

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Lea Vatovec, Pravna praksa, 33/2014Splošno sodišče je v dolgo pričakovani odločitvi sprejelo sodbo, s katero je v celoti potrdilo odločbo Evropske komisije. V slednji Komisija ugotavlja, da je podjetje Intel kršilo pravila konkurenčnega prava, s tem ko je med drugim proizvajalcem originalne opreme dodelilo rabate z zavezo, da bodo vse ali velik del svojih potreb zadovoljevali izključno pri podjetju Intel. Evropska komisija je zaradi ugotovitve kršitve 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU) izrekla do zdaj najvišjo dosojeno globo posameznemu podjetju - 1,06 milijarde evrov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Mednarodnopravno varstvo oseb v primeru naravnih nesreč

mag. Natali Gak, 28.8.2014

Vojno pravo, civilna zaščita in orožje

mag. Natali Gak, Pravna praksa, 33/2014Potresi, poplave, suše, hurikani in druge naravne nesreče so pojavi, ki jih obravnavajo različne vede. Pravni in drugi strokovnjaki sodelujejo na državni, regionalni in meddržavni ravni, da bi ljudem, ki se zaradi teh pojavov znajdejo v stiski, takoj ali pa vsaj čim prej zagotovili ustrezno pomoč in olajšali trpljenje. Pogosto poteka sodelovanje brez pravnih ovir, saj so države, ki ne zmorejo same pomagati osebam, ki jih je prizadela naravna nesreča, pripravljene sprejeti humanitarno pomoč iz drugih držav. Toda težave se pojavijo, ko prizadeta država ne more ali noče zagotoviti humanitarne pomoči žrtvam in hkrati zavrača pomoč drugih držav, Združenih narodov in humanitarnih organizacij. Ta in številna druga pravna vprašanja pomoči v primeru naravnih nesreč obravnava Ana Polak Petrič, avtorica doktorske disertacije Mednarodnopravno varstvo oseb v primeru naravnih nesreč (International Legal Protection of Persons in the Event of Natural Disasters, Evropska pravna fakulteta, Nova Gorica 2014).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Vsebina PP št.33/2010

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/20143 UVODNIK dr. Marko Pavliha Sodnik naj bo učitelj! 6-10 KAZENSKO PROCESNO PRAVO dr. Primož Gorkič Hramba in obdelovanje prometnih podatkov za namene kazenskega postopka po razveljavitvi ZEKom-1 11-12 ZEMLJIŠKOKNJIŽNO PRAVO Tomaž Mavri Napač
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Skrivnostni sin monaškega princa

dr. Andreja Tratnik, 28.8.2014

Varstvo človekovih pravic

dr. Andreja Tratnik, Pravna praksa, 33/2014Neka mlada ženska se je odločila javnosti naznaniti, da je oče njenega otroka nihče drug kot monaški princ Albert. To je storila na zelo odmeven način: v deset strani dolgem intervjuju v tedniku Paris Match je novinarju poleg dejstva o sinu zaupala še mnogo drugih podrobnosti, ki so segale globoko v zasebno življenje princa - o tem, kako sta se spoznala, njunih zmenkih in njunem intimnem odnosu, o tem, kako se je princ odzval na novico, da bo postal oče, in kako je pozneje odigral očetovsko vlogo. Vse je bilo podprto tudi s fotografijami. Princ se s takim načinom obveščanja javnosti ni strinjal in pred francoskimi sodišči dosegel obsodbo založniške hiše, ki izdaja časnik, v katerem je bil intervju objavljen, zaradi posega v njegovo zasebnost. Pri tem pa se je takoj postavilo vprašanje svobode tiska in pravice do svobode izražanja. O tem je odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

od 18. do 25. avgusta

Irena Vovk, 28.8.2014

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 33/2014 Ponedeljek, 18. 8. Velik pripad na ljubljanskem okrožnem sodišču. V letošnjem prvem polletju so na Okrožnem sodišču v Ljubljani prejeli v delo kar 31.076 novih zadev oziroma za 8,47 odstotka več kot v enakem obdobju lani. K tej številki je treba prišteti še 18.631 vseh ner
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Davek od prometa zavarovalnih poslov in požarna taksa pri različnih vrstah zavarovanj

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Poravnava davkov in prispevkov

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/20141. Ali se obdobje 10 let, ki je določeno v 2. točki 8. člena Zakon o davku od prometa zavarovalnih poslov (ZDPZP) nanaša na vse vrste zavarovanj, ki so našteta v tej točki?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Plačevanje prispevkov za prostovoljne gasilce

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Poravnava davkov in prispevkov

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/2014Za prostovoljne gasilce organizatorji del oziroma akcij enkrat letno plačajo prispevek za poškodbe pri delu (v letu 2014 znaša 6,10 evra) in prispevek za posebne primere zavarovanja (znesek od 1. aprila 2014 dalje znaša 3,17 evra).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Zakon o spremembah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb - novela ZDDPO-2K

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Davek od dohodka pravnih oseb

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/2014Zakon o spremembah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2K) je začel veljati 5. julija 2014, uporabljati pa se začne za davčna leta, ki se začnejo od vključno 1. januarja 2015.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Vprašanja in odgovori v zvezi z opredelitvijo pogojev za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov - novela ZDDPO-2K

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Davek od dohodka pravnih oseb

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/2014Novela Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2K) določa spremembo prihodkovnega limita, ki je določen kot pogoj za vstop v sistem ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, in sicer iz dosedanjih 50.000 evrov na 100.00 evrov prihodkov, ugotovljenih po predpisih o računovodenju. Določen je dvig davčno priznanih normiranih odhodkov iz dosedanjih 70 na 80 odstotkov prihodkov. Pri tem pa je za davčne zavezance, ki bodo priglasili ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov in njihovi prihodki v koledarskem letu pred davčnim letom oziroma davčnim obdobjem ne bodo presegli 100.000 evrov, določen dodaten pogoj. Novela ZDDPO-2K določa, da mora biti v koledarskem letu pred davčnim obdobjem, za katero se ugotavlja davčna osnova z upoštevanjem normiranih odhodkov, pri zavezancu vsaj ena oseba v skladu s pokojninskimi predpisi obvezno zavarovana za polni delovni čas neprekinjeno najmanj pet mesecev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Prenos sredstev iz naslova poklicnega zavarovanja na ZPIZ Slovenije za dokup pokojninske dobe

Avtor ni naveden, 28.8.2014

POKOJNINSKO IN INVALIDSKO ZAVAROVANJE

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/2014Kakšna je davčna obravnava prenosa odkupne vrednosti sredstev iz poklicnega zavarovanja v obvezno pokojninsko zavarovanje na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ)?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Pravni napovednik

Irena Vovk, 28.8.2014

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 33/2014
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Pogodbeno pravo I

dr. Matija Damjan, 28.8.2014

Kultura in umetnost

dr. Matija Damjan, Pravna praksa, 33/2014Pri GV Založbi (IUS SOFTWARE) je izšla knjiga Pogodbeno pravo I: Temeljna načela in subjekti pogodbenega razmerja (Ljubljana 2014, 352 strani), ki jo je napisal odvetnik dr. Luigi Varanelli. Monografija je uvod v ambiciozno zastavljeno zbirko osmih knjig, v kateri bo celovito in sistematično obravnavano slovensko pogodbeno pravo v teoriji in sodni praksi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Uporaba ZIN, ZDavP-2, ZP-1 ali (le) ZUP v nadzornih postopkih - kako razlagati praznine v področnih zakonih

dr. Polonca Kovač, 28.8.2014

Uprava

dr. Polonca Kovač, Pravna praksa, 33/2014Pri prizadevanju za delovanje pravne države je med drugim pomembna funkcija nadzora, ki jo v javnopravnih zadevah izvajajo predvsem različni upravni organi, od inšpektoratov in davčne oziroma carinske službe do samostojnih agencij. Toda za učinkovit nadzor je primarnega pomena jasnost razmerij, tj. pravic in obveznosti zavezancev na eni strani ter pooblastil in ukrepov nadzornikov na drugi strani. Če ni tako, so ogrožene temeljne prvine ustavnosti delovanja demokratične oblasti, to so predvidljivost, pravna varnost, enakost in zakonitost. Zato je treba kritično oceniti zadnje čase vse bolj razširjeno prakso, ko področni zakoni, kot je Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1), ne določajo oblike nadzora. S tem se odpirajo različne razlage že o vrsti razmerja oziroma tipu postopka in s tem podrejeni uporabi sistemskih (procesnih) predpisov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Hramba in obdelovanje prometnih podatkov za namene kazenskega postopka po razveljavitvi ZEKom-1

dr. Primož Gorkič, 28.8.2014

Kazenski postopek

dr. Primož Gorkič, Pravna praksa, 33/2014Ustavno sodišče RS je z odločbo U-I-65/13-19 z dne 3. julija 2014 razveljavilo določbe 162.-169. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) o hrambi prometnih in lokacijskih podatkov (med drugim tudi) za namene kaz
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Občina ni izvršila izvršljive odločbe

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Človekove pravice

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/2014Na Varuha se je obrnil pobudnik, ki je navajal težave pri uveljavljanju pravice do subvencionirane tržne najemnine. Center za socialno delo je izdal odločbo, da je pobudnik upravičen do subvencionirane tržne najemnine v višini 191,77 evra od 1. februarja 2013 do 31. januarja 2014. Občina s pritožbo zoper to odločbo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) ni uspela. Menila je namreč, da subvencionirana tržna najemnina pobudniku ne pripada, ker naj bi živel v nelegalno zgrajenem stanovanju.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Vlada RS

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/2014 Sklep, ki ga je Vlada RS sprejela na dopisni seji (25. avgust 2014): - podprla je kandidaturo Mitje Močnika na mesto generalnega direktorja Mednarodnega centra za razvoj migracijske politike (ICMPD) s sedežem na Dunaju za obdobje 2015-2019. Sklep, ki ga je Vlada RS spre
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Napačno vpisane prepovedi odtujitve in obremenitve v elektronski zemljiški knjigi

Tomaž Mavri, 28.8.2014

Zemljiška knjiga in zemljiški kataster

Tomaž Mavri, Pravna praksa, 33/2014Od začetka uporabe elektronske zemljiške knjige (eZK) sem se že seznanil s številnimi njenimi prednostmi in slabostmi. Kljub temu pa me občasno kakšna pomanjkljivost še vedno zbode v oči. V zadnjem času sem bil namreč priča nekaterim napačno vpisanim pravicam prepovedi odtujitve in obremenitve v eZK za čas po 1. maju 2011, v primerjavi s stanjem zemljiške knjige na dan 30. aprila 2011.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

"Več" Evrope ali "manj" Evrope?

dr. Jože Mencinger, 28.8.2014

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

dr. Jože Mencinger, Pravna praksa, 33/2014Kriza je poglobila razlike med uspešnejšim "severom" in manj uspešnim "jugom" Evropske unije in zameglila tradicionalno delitev na "stare" in "nove" članice. "Nove", to je nekdanje socialistične države, so se doslej mnogo uspešneje kot "jug" spopadale s krizo. BDP pri njih raste že od leta 2010 (izjemi sta Hrvaška in Slovenija), v "južnih" (Portugalska, Španija, Italija, Grčija in Ciper) pa se še naprej krči.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Iudicis officium est ut res, ita tempora rerum quaerere

Janez Kranjc, 28.8.2014

Ostalo

Janez Kranjc, Pravna praksa, 33/2014Pred seboj imamo verz iz Ovidovih Žalostink (Tristitia I, 1, 37). Slovensko bi se glasil: Dolžnost sodnika je, da razišče zadeve in prav tako okoliščine zadev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Sodnik naj bo učitelj!

dr. Marko Pavliha, 28.8.2014

Pravoznanstvo

dr. Marko Pavliha, Pravna praksa, 33/2014Ambiciozen sodnik mi je nedavno potožil, da šef ni navdušen nad njegovim pedagoškim udejstvovanjem, celo rdečo luč naj bi mu prižgal, kar je razburkalo moj "pravičniški um" in zasrbeli so me prsti. Na pamet sem izustil hipotezo, da bi sodnikom načeloma moralo biti dovoljeno poučevanje, in še več, motivirati in pohvaliti jih je treba, ob predpostavki, da zaradi tega ne trpi sodniško delo. Potem sem pobrskal po pravnoetičnih pravilih, ki so me potolažila, da je pravo tokrat ravno pravšnje.
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 33

Leto objave

< Vsi
2014(39)
> Avgust(39)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

ABCĆČD ĐE FG H IJK LM NOP QRS ŠT UV W XYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov