O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
  Arhiv člankov Arhiv člankov | Letna kazala   
 

Literatura

Stran 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od skupaj 39)
Publikacija Članek
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Mednarodnopravno varstvo oseb v primeru naravnih nesreč

mag. Natali Gak, 28.8.2014

Vojno pravo, civilna zaščita in orožje

mag. Natali Gak, Pravna praksa, 33/2014Potresi, poplave, suše, hurikani in druge naravne nesreče so pojavi, ki jih obravnavajo različne vede. Pravni in drugi strokovnjaki sodelujejo na državni, regionalni in meddržavni ravni, da bi ljudem, ki se zaradi teh pojavov znajdejo v stiski, takoj ali pa vsaj čim prej zagotovili ustrezno pomoč in olajšali trpljenje. Pogosto poteka sodelovanje brez pravnih ovir, saj so države, ki ne zmorejo same pomagati osebam, ki jih je prizadela naravna nesreča, pripravljene sprejeti humanitarno pomoč iz drugih držav. Toda težave se pojavijo, ko prizadeta država ne more ali noče zagotoviti humanitarne pomoči žrtvam in hkrati zavrača pomoč drugih držav, Združenih narodov in humanitarnih organizacij. Ta in številna druga pravna vprašanja pomoči v primeru naravnih nesreč obravnava Ana Polak Petrič, avtorica doktorske disertacije Mednarodnopravno varstvo oseb v primeru naravnih nesreč (International Legal Protection of Persons in the Event of Natural Disasters, Evropska pravna fakulteta, Nova Gorica 2014).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Gradiva, ki jih obravnava DZ RS

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/2014 22. avgust - predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Vladi Republike Slovenije; - sklep o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih Državnega zbora in o določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovn
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Evropa

Irena Vovk, 28.8.2014

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Irena Vovk, Pravna praksa, 33/2014 Torek, 19. 8. Pomoč Bosni in Hercegovini. Delegacija EU v Bosni in Hercegovini je sporočila, da se je začel izvajati program v vrednosti 43,5 milijona evrov, katerega cilj je odprava posledic katastrofalnih poplav, ki so nedavno prizadele to državo. Najprej se je sicer zače
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Sodnik naj bo učitelj!

dr. Marko Pavliha, 28.8.2014

Pravoznanstvo

dr. Marko Pavliha, Pravna praksa, 33/2014Ambiciozen sodnik mi je nedavno potožil, da šef ni navdušen nad njegovim pedagoškim udejstvovanjem, celo rdečo luč naj bi mu prižgal, kar je razburkalo moj "pravičniški um" in zasrbeli so me prsti. Na pamet sem izustil hipotezo, da bi sodnikom načeloma moralo biti dovoljeno poučevanje, in še več, motivirati in pohvaliti jih je treba, ob predpostavki, da zaradi tega ne trpi sodniško delo. Potem sem pobrskal po pravnoetičnih pravilih, ki so me potolažila, da je pravo tokrat ravno pravšnje.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

S kaznovalnim nalogom nad zdravniško povzročitev smrti iz malomarnosti

Nika Skvarča, 28.8.2014

Varstvo človekovih pravic

Nika Skvarča, Pravna praksa, 33/2014Gray je bolehal za ledvičnimi kamni. Včasih so bile kolike tako zelo hude, da je bilo treba poklicati dežurnega zdravnika, da mu je olajšal bolečine. Tako je bilo tudi pred šestimi leti, nekega zimskega popoldneva. Na klic se je odzval nemški zdravnik U., ki je dan poprej nastopil službo v Združenem kraljestvu. Kot je pozneje napisal, je bil tistega dne zelo utrujen in zmeden, saj je šele prejšnjega dne pripotoval iz Nemčije. V tako "strahovitih stresnih okoliščinah" je bolniku, namesto deset vbrizgal sto miligramov diamorfina. Gre za heroin, ki se v Združenem kraljestvu še vedno uporablja kot legalen protibolečinski preparat. Grey je nekaj ur po posredovanju zdravnika umrl.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Skrivnostni sin monaškega princa

dr. Andreja Tratnik, 28.8.2014

Varstvo človekovih pravic

dr. Andreja Tratnik, Pravna praksa, 33/2014Neka mlada ženska se je odločila javnosti naznaniti, da je oče njenega otroka nihče drug kot monaški princ Albert. To je storila na zelo odmeven način: v deset strani dolgem intervjuju v tedniku Paris Match je novinarju poleg dejstva o sinu zaupala še mnogo drugih podrobnosti, ki so segale globoko v zasebno življenje princa - o tem, kako sta se spoznala, njunih zmenkih in njunem intimnem odnosu, o tem, kako se je princ odzval na novico, da bo postal oče, in kako je pozneje odigral očetovsko vlogo. Vse je bilo podprto tudi s fotografijami. Princ se s takim načinom obveščanja javnosti ni strinjal in pred francoskimi sodišči dosegel obsodbo založniške hiše, ki izdaja časnik, v katerem je bil intervju objavljen, zaradi posega v njegovo zasebnost. Pri tem pa se je takoj postavilo vprašanje svobode tiska in pravice do svobode izražanja. O tem je odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Pogodbeno pravo I

dr. Matija Damjan, 28.8.2014

Kultura in umetnost

dr. Matija Damjan, Pravna praksa, 33/2014Pri GV Založbi (IUS SOFTWARE) je izšla knjiga Pogodbeno pravo I: Temeljna načela in subjekti pogodbenega razmerja (Ljubljana 2014, 352 strani), ki jo je napisal odvetnik dr. Luigi Varanelli. Monografija je uvod v ambiciozno zastavljeno zbirko osmih knjig, v kateri bo celovito in sistematično obravnavano slovensko pogodbeno pravo v teoriji in sodni praksi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Prenos sredstev iz naslova poklicnega zavarovanja na ZPIZ Slovenije za dokup pokojninske dobe

Avtor ni naveden, 28.8.2014

POKOJNINSKO IN INVALIDSKO ZAVAROVANJE

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/2014Kakšna je davčna obravnava prenosa odkupne vrednosti sredstev iz poklicnega zavarovanja v obvezno pokojninsko zavarovanje na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ)?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Posledice sodbe v zadevi Intel za presojo izključnih rabatnih sistemov

Lea Vatovec, 28.8.2014

Evropska (gospodarska) skupnost (unija)

Lea Vatovec, Pravna praksa, 33/2014Splošno sodišče je v dolgo pričakovani odločitvi sprejelo sodbo, s katero je v celoti potrdilo odločbo Evropske komisije. V slednji Komisija ugotavlja, da je podjetje Intel kršilo pravila konkurenčnega prava, s tem ko je med drugim proizvajalcem originalne opreme dodelilo rabate z zavezo, da bodo vse ali velik del svojih potreb zadovoljevali izključno pri podjetju Intel. Evropska komisija je zaradi ugotovitve kršitve 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU) izrekla do zdaj najvišjo dosojeno globo posameznemu podjetju - 1,06 milijarde evrov.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Davek od prometa zavarovalnih poslov in požarna taksa pri različnih vrstah zavarovanj

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Poravnava davkov in prispevkov

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/20141. Ali se obdobje 10 let, ki je določeno v 2. točki 8. člena Zakon o davku od prometa zavarovalnih poslov (ZDPZP) nanaša na vse vrste zavarovanj, ki so našteta v tej točki?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Predhodne odredbe na podlagi nepravnomočnih sklepov o izdaji plačilnih nalogov

dr. Andrej Ekart, 28.8.2014

Civilni sodni postopki

dr. Andrej Ekart, Pravna praksa, 33/2014Po prvem odstavku 257. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) sodišče izda predhodno odredbo na podlagi odločbe domačega sodišča ali drugega organa, ki se glasi na denarno terjatev in ki še ni izvršljiva, če izkaže upnik za verjetno nevarnost, da bo sicer uveljavitev terjatve onemogočena ali precej otežena. Na podlagi 1. točke prvega odstavka 258. člena ZIZ se je štelo, da je podana nevarnost po 257. členu tega zakona, če se predlog za zavarovanje s predhodno odredbo opira na plačilni nalog in na sklep o izvršbi, izdan na podlagi verodostojne listine, proti kateremu je bil pravočasno vložen ugovor, če dolžnik v ugovoru zanika obstoj obligacijskega razmerja z upnikom, upnik pa predloži listino, iz katere izhaja verjetnost obstoja obligacijskega razmerja, ali če je bil plačilni nalog ali sklep o izvršbi izdan na podlagi menice ali čeka.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Vprašanja in odgovori v zvezi z opredelitvijo pogojev za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov - novela ZDDPO-2K

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Davek od dohodka pravnih oseb

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/2014Novela Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2K) določa spremembo prihodkovnega limita, ki je določen kot pogoj za vstop v sistem ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, in sicer iz dosedanjih 50.000 evrov na 100.00 evrov prihodkov, ugotovljenih po predpisih o računovodenju. Določen je dvig davčno priznanih normiranih odhodkov iz dosedanjih 70 na 80 odstotkov prihodkov. Pri tem pa je za davčne zavezance, ki bodo priglasili ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov in njihovi prihodki v koledarskem letu pred davčnim letom oziroma davčnim obdobjem ne bodo presegli 100.000 evrov, določen dodaten pogoj. Novela ZDDPO-2K določa, da mora biti v koledarskem letu pred davčnim obdobjem, za katero se ugotavlja davčna osnova z upoštevanjem normiranih odhodkov, pri zavezancu vsaj ena oseba v skladu s pokojninskimi predpisi obvezno zavarovana za polni delovni čas neprekinjeno najmanj pet mesecev.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Zakon o spremembah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb - novela ZDDPO-2K

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Davek od dohodka pravnih oseb

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/2014Zakon o spremembah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2K) je začel veljati 5. julija 2014, uporabljati pa se začne za davčna leta, ki se začnejo od vključno 1. januarja 2015.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Plačevanje prispevkov za prostovoljne gasilce

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Poravnava davkov in prispevkov

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/2014Za prostovoljne gasilce organizatorji del oziroma akcij enkrat letno plačajo prispevek za poškodbe pri delu (v letu 2014 znaša 6,10 evra) in prispevek za posebne primere zavarovanja (znesek od 1. aprila 2014 dalje znaša 3,17 evra).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Starejši delavci in delo v izmenah

dr. Nana Weber, 28.8.2014

Delovna razmerja

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 33/2014V skladu z 32. členom Kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije in 148. členom ZDR-1 nekateri delavci, predvsem zdravstveno osebje, opravljajo delo vedno (in ne le začasno) v treh izmenah, in sicer sedem ur dopoldan, sedem ur popoldan in 11 ur ponoči. Tak delovni čas imajo opredeljen v pogodbi o zaposlitvi.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Posredovanje prometnih podatkov policiji po sodbi Ustavnega sodišča

Irena Vovk, 28.8.2014

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 33/2014Operater mobilne telefonije je od policije dobil zaprosilo za posredovanje podatka o aktiviranju oziroma uporabi nekega ukradenega mobilnega telefona v njihovem omrežju ter za nadaljnje spremljanje in obveščanje o morebitnem aktiviranju. Zaprosilo je policija izdala na podlagi tretjega odstavka 149.b člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP). Upoštevaje sodbo Ustavnega sodišča št. U-I-65/13 z dne 3. julija 2014, s katero je bila obvezna hramba prometnih podatkov za potrebe policije razveljavljena, operaterjem pa naročeno uničenje hranjenih podatkov, operaterja zanima, ali lahko sploh še posredujejo tovrstne podatke državnim organom (npr. telekomunikacijski operaterji vseeno hranijo podatke o prometu zaradi obračuna, vendar ko se obračun zaključi in je račun plačan, podatke zbrišejo oziroma prepišejo).
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Guantánamo na evropskih tleh

Igor Vuksanović, 28.8.2014

Varstvo človekovih pravic

Igor Vuksanović, Pravna praksa, 33/2014Srhljivo zveneči anglosaški izraz extraordinary rendition je po napadih 11. septembra 2001 postal del pravnega izrazoslovja tako opevane "zahodne civilizacije". Nanaša se na prakso ugrabljanja osumljencev za dejanja terorizma, ki jo izvršujejo državne obveščevalne službe, in njihov tajni prevoz v tuje države, v katerih postanejo žrtve državno organiziranega mučenja.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Vsebina PP št.33/2010

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/20143 UVODNIK dr. Marko Pavliha Sodnik naj bo učitelj! 6-10 KAZENSKO PROCESNO PRAVO dr. Primož Gorkič Hramba in obdelovanje prometnih podatkov za namene kazenskega postopka po razveljavitvi ZEKom-1 11-12 ZEMLJIŠKOKNJIŽNO PRAVO Tomaž Mavri Napač
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Zvočno snemanje

Irena Vovk, 28.8.2014

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 33/2014Za snemanje pogovorov, razprav posameznikov na različnih sestankih in sejah ni zakonsko urejeno, zato je potrebna vnaprejšnja privolitev udeleženih posameznikov, v sporočilu za javnost opozarja Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, saj v zadnjem času opaža vse več vprašanj in prijav, povezanih z zvočnim snemanjem.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Posredovanje osebnih podatkov najemnika groba

Irena Vovk, 28.8.2014

Osebna stanja, državljanstvo, prebivalstvo

Irena Vovk, Pravna praksa, 33/2014Najemnik grobnega mesta je leta 2010 odpovedal najemno pogodbo za grobno mesto in grob vrnil upravljavcu pokopališča, pri čemer pokojne iz groba ni ekshumiral. Upravljavec pokopališča je nato grobno mesto uredil in ga leta 2011 oddal drugemu najemniku. Letos pa je družinski član pokojnikov, pokopanih po prvem najemniku, pri upravljavcu pokopališča zahteval osebne podatke novega najemnika grobnega mesta. Ali sme upravljavec pokopališča posredovati osebne podatke o najemniku groba (ime in priimek ter naslov najemnika) družinskemu članu pokojnih v tem grobu?
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Vlada RS

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/2014 Sklep, ki ga je Vlada RS sprejela na dopisni seji (25. avgust 2014): - podprla je kandidaturo Mitje Močnika na mesto generalnega direktorja Mednarodnega centra za razvoj migracijske politike (ICMPD) s sedežem na Dunaju za obdobje 2015-2019. Sklep, ki ga je Vlada RS spre
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Vacatio legis je (ali bo) mimo

Avtor ni naveden, 28.8.2014

Ostalo

Avtor ni naveden, Pravna praksa, 33/2014 Akti, ki začnejo veljati v naslednjih desetih dneh: 1. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o šolski prehrani - ZŠolPre-1A (Ur. l. RS, št. 46/14) - veljati začne 8. julija, uporabljati se začne 1. septembra 2014. 2. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Delavci pred upokojitvijo - nedopustna praksa upravnih organov

dr. Nana Weber, 28.8.2014

Delovna razmerja

dr. Nana Weber, Pravna praksa, 33/2014Delavcu pred upokojitvijo delodajalec pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga brez delavčevega soglasja ne sme odpovedati, razen v zakonsko določenih primerih. Odpoved brez soglasja je na primer mogoča, če je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino. Delavec lahko v skladu z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) zniža starostno mejo za pridobitev pravice do starostne pokojnine med drugim zaradi skrbi za otroke, vendar pa iz prakse Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) izhaja, da tega znižanja ne upošteva in izdaja zavrnilne odločbe glede denarnega nadomestila. To privede do absurdne situacije: delavcu je bila pogodba o zaposlitvi odpovedana zakonito, zato v morebitnem sodnem postopku zoper delodajalca ne bi uspel, glede na njegovo starost je težje pričakovati, da se bo vnovič zaposlil, denarnega nadomestila pa ne prejema.
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

od 18. do 25. avgusta

Irena Vovk, 28.8.2014

Ostalo

Irena Vovk, Pravna praksa, 33/2014 Ponedeljek, 18. 8. Velik pripad na ljubljanskem okrožnem sodišču. V letošnjem prvem polletju so na Okrožnem sodišču v Ljubljani prejeli v delo kar 31.076 novih zadev oziroma za 8,47 odstotka več kot v enakem obdobju lani. K tej številki je treba prišteti še 18.631 vseh ner
Naslovnica
Pravna praksa, 2014⁄33

Zaznamovalo nas je

Darja Golob Koritnik, 28.8.2014

Ostalo

Darja Golob-Koritnik, Pravna praksa, 33/2014 28. avgust 1851 - Ivan Tavčar V Poljanah nad Škofjo Loko se je rodil slovenski pripovednik, odvetnik in politik Ivan Tavčar. Na Dunaju je študiral pravo in imel pozneje svojo odvetniško pisarno v Ljubljani. Bil je ena od vodilnih osebnosti liberalne stranke, d
<<  Prejšnja | Stran: 1 2 | Naslednja  >>

Očisti

Publikacije

< VsiPravna praksa 33

Leto objave

< Vsi
2014(39)
> Avgust(39)

Področja

1. DRŽAVNA UREDITEV REPUBLIKE SLOVENIJE 2. PRAVNA PODROČJA 3. JAVNE FINANCE 7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 8. UREJANJE PROSTORA IN VARSTVO OKOLJA 9. DELOVNO PRAVO, ZDRAVSTVO, SOCIALNO VARSTVO 10. MEDNARODNO PRAVO 11. PRAVNOZNANSTVO 12. OSTALO

Avtorji

ABCĆČD ĐE FG H IJK LM NOP QRS ŠT UV W XYZŽ

 
Splošni pogoji | Izjava o varstvu podatkov