O podjetju O reviji Kontakt Napotki za pripravo prispevkov English
 

Sojino mleko ni "mleko" po pravu EU

Pravna praksa

Predogled besedila

 

 

 

V sodobni nutricionistiki se je precej razraslo poimenovanje izključno - ali pretežno - rastlinskih proizvodov z nazivi in poimenovanji, ki so bili svoj čas rezervirani bolj kot ne za proizvode živalskega porekla. Tako je moč najti celo paleto čisto vegetarijanskih ali celo veganskih produktov z nazivi "mleko", "smetana", "maslo", "sir" ali "jogurt". Je tovrstna primerjava a simili ad simile z vidika prava res dopustna? Gre za vprašanje, ali je mogoče tovrstne proizvode, ki jasno asociirajo na živalske derivate, pretežno pridobljene z naravno fermentacijo, obravnavati in regulirati enako, pa čeprav to glede na sestavine ni mogoče. Odgovor Sodišča (EU) je tu v luči Uredbe, ki med drugim ureja tudi področje nomenklature mleka in mlečnih izdelkov, spet presenetljivo zdravorazumski: seveda ne.


 

Celoten dokument je dostopen z veljavnim uporabniškim statusom.

Dostop do vsebin portala je mogoč:

> s sklenitvijo naročništva

 

 
 
Uporabniško ime:
Geslo:
 
   
  > Ste pozabili geslo?


 
 
 
Splošni pogoji